В Тернополі хочуть справжнього тепла







На сьогодні уже майже ні в кого не викликає сумніву - ціновий зашморг на продовольчому ринку, а також вартість газу для населення досягли найвищої точки і змушують більшість простих жителів дуже різко скорочувати продовольчий кошик для сім’ї та гарячково шукати розв’язання чи не найосновнішої проблеми, яка турбує перед приходом зими – в будь-який спосіб забезпечити дешеве опалення власного помешкання. Бо синхронно з ціною на газ поповзли і, не сумніваються люди, поповзуть ще ціни на комунальні послуги (обігрів будинків, в тому числі й на гарячу воду).

Якщо ще майже десяток років тому піонерам (в Україні) з індивідуального опалення, щоб реалізувати свій задум, доводилося митарствувати по багатьох інстанціях, затрачаючи чимало часу на «вибивання» різного роду дозволів та довідок на встановлення міні-котлів, то в даний час для багатьох це бачиться дрібницею. Чому? Передусім тому, що держава порахувала за доцільне припинити впровадження в країні даної системи.

Чому ми говоримо про це зараз? Тому що після подорожчання газу і збільшення оплати за комунальні послуги у півтора раза, кількість бажаючих мати власне індивідуальне опаленя значно збільшилась по всій Україні. Люди хочуть справді мати тепло в своїх помешканнях і платити за реальні і якісно надані комунальними господарствами послуги. Бо не секрет, що при такому худенькому гаманці для переважаючої більшості в цілому ради не даш. Та й уже не одним підраховано, що раз потративши на індивідуальне опалення, збережеш і власні гроші, і не залізеш у нові боргові ями у майбутньому, зекономивши при цьому впродовж холодної пори року помітну частку власного бюджету. Ось чому останнім часом значно побільшало заявок від міських жителів Тернополя у відповідні установи на отримання дозволів на встановлення індивідуальних котлів у багатоповерхівках.

Однак вирішити цю проблему на сьогодні для громадян України загалом виявляється не так просто. Бо відповідних рішень зверху, які б дозволяли такі роботи здійснювати на даний час в країні не має. Та попри діючі заборони, до слова сказати, міська влада Тернополя, переймаючись турботами населення, та йдучи на зустріч чисельним побажанням,  вирішила змінити ситуацію і задовольнити цю нагальну потребу. Відповідне рішення прийняли члени виконавчого комітету Тернопільської міської ради 31 серпня цього року. Згідно з ним, роботи із відключення від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання громадяни, які отримали цей дозіл, повинні були виконати до 1 жовтня 2010 року або ж з 1 травня до 1 жовтня 2011 року. Виходячи із сказаного зауважимо, що скористатися цим привілеєм змогли лише понад дві тисячі тернополян, хоча охочих значно більше. Для решти загорілося червоне світло. Вся біда в тому, що не забарилася на рішення міськвиконкому з відповідною реакцією міська прокуратура. Остання  опротестувала згаданий дозвіл на встановлення індивідуального опалення. Так, 31 серпня 2010 року прокурор міста Тернополя виніс протест на рішення 37 сесії Тернопільської міської ради 5-го скликання №5/37/10 від 10.08.2010 р. «Про врегулювання окремих питань щодо від’єднання споживачів від системи централізованого опалення та гарячого водопостачання».

Зокрема, в тексті протесту зазначено, що «вказане рішення суперечить вимогам чинного законодавства та підлягає скасуванню». Протест зупиняє дію опротестованого акту і підлягає обов’язковому розгляду в 10-денний строк після його надходження.

Отже, для багатьох бажання мати власне «незалежне» тепло у власній квартирі залишилася недосяжною мрією. І ці люди ніяк не можуть збагнути, чому державі вигідніше «тримати» міських мешканців на ЖЕКівському гачку, а не йти дорогою, яка б реально поліпшувала якісний життєвий рівень населення, не кажучи вже про комфорт. Чим пояснити діючу заборону «зверху»? Невже тільки бажанням в будь-який спосіб за рахунок гаманця простих людей поповнити державну казну, нехтуючи проблемами більшості малозахищених.

Ось як коментує ситуацію, яка склалася, газеті «Номер один» мер Тернополя Роман Заставний: «Я не знаю, що сьогодні маю сказати тернополянам. Звичайно, люди розуміють, що це не моя примха підняття ціни на газ, але питають мене, як найвищу посадову особу міста, чому так. А я не маю відповіді на це запитання. Хоча треба сказати, що ми залишаємо у несправедливих умовах тих людей, які є на централізованому опаленні. Вони можуть стати заручниками цієї ситуації», - стверджує він.

До речі, зазначимо, що ще три роки тому, в 2007р. в Тернополі була розпочата в цілому робота по розробці єдиної централізованої системи теплопостачання. Такі дії здійснювалися на місцях в той час в багатьох містах України. Згідно з цим навіть «добровільно-примусово» відключали споживачів від централізованого опалення. А це спонукало людей на встановлення індивідуальних котлів. В такий спосіб в Тернополі перевели понад  80 будинків.

«Це було прийнято дуже правильне рішення, бо собівартість подачі тепла в будинки, які віддалені, була в 2-3 рази більшою від середньої по місту, – каже Р. Заставний. – І за це повинен був хтось заплати: або міський бюджет, або сусід, якому транспортується тепло до будинку не на 500 м чи 1 км, а на 100 м. Бо виводиться середньозважена ціна. Але якщо ми ці будинки відсікаємо, то економимо ресурс, нехай навіть 1%. Ми вирахували, що це в межах 5% і економиться дуже багато коштів. Щороку – 7 млн. грн. У нас собівартість послуг була найнижча по Україні», - стверджує мер.

Як бачимо, міська влада керувалася справді бажанням полегшити життя своїх городян і таким чином намагалася дати їм можливість суттєво економити в зимовий час на обігріві. А тому і вдалася в черговий раз до рішення, яке за висновками прокурора Тернополя, є суперечливим.

До слова підгадаємо, що ще восени 2009 року міський виконком Тернополя прийняв рішення щодо встановлення індивідуального опалення. Тоді скористатися можливістю поліпшити якість теплозабезпечення змогли лише три тисячі мешканців, поскільки вже у жовтні 2009 року це рішення відповідно було опротестоване (знову ж таки прокуратурою міста).

На сьогодні індивідуальне опалення у Тернополі встановлене у понад шістнадцяти тисяч квартир. І в цьому показнику відповідь – вигідне індивідуальне опалення для громадян чи ні. Як свідчить зростаюча цифра, в такому підході люди бачать ефект та перспективи для себе, а не в заборонах, які важко зрозуміти.

 

 

Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи