Тернопіль просить уряд, при плануванні бюджету 2010 р., закласти кошти на протипаводкові заходи



Голова облдержадміністрації Юрій Чижмарь повідомив, що в результаті стихійного лиха 23-27 липня 2008 року у Борщівському, Бучацькому, Заліщицькому та Монастириському районах області було пошкоджено 528 житлових будинків.
Для ліквідації наслідків стихійного лиха з державного бюджету у 2008 році в область надійшло 103,9 млн. гривень, із них 96,9 млн. гривень субвенцій державного бюджету обласному бюджету і 7 млн. гривень із резервного фонду державного бюджету, - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської ОДА.
У 2008-2009 роках відновлено 250 об’єктів на суму 76670,4 тис. гривень. Залишилось відновити 32 об’єкти на загальну суму 14885,2 тис. гривень. Всього для фінансування завершення відновлювальних робіт необхідні кошти в сумі 16051,2 тис. гривень, з яких на погашення заборгованості підрядним  організаціям за фактично виконані роботи - 1166 тис. гривень.
Особливу увагу голова облдержадміністрації акцентував на ситуації в Мельниці Подільській, де повінь  спричинили зсувні процеси. Влітку ми з начальником управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Орестом Сінгалевичем побували на місці зсувів. Там чітко видно результати розмивання грунтів.
Минулого року ми заклали у бюджет 2009 року кошти і цьогоріч купили три будинки для тих людей, які найперше потребували переселення. Днями вручимо людям ключі від новопридбаного житла. На жаль, більше за власні кошти область зробити не може – бракує фінансів.
Тому зараз ми ставимо перед урядом питання про виділення все-таки обіцяних коштів, у тому числі і для відселення громадян, які проживають у зоні зсувів, адже у нас лише у зону зсуву по Мельниці Подільській потрапило 52 будинки. З них дев’ять будинків знаходяться дуже близько від зони зсуву і ми змушені будемо наступного року обов’язково знайти кошти на відселення цих сімей.
Крім того, якщо не буде вжито протипаводкових заходів, то у зону зсуву потрапить додатково ще 40 будинків. Тобто, у небезпеці опиниться майже цілий мікрорайон Мельниці Подільської. Схожі процеси ми фіксуємо і в інших районах. На жаль, у 2009 році з держбюджету не було виділено коштів на протизсувні заходи, не розроблено єдиної програми протипаводкового захисту “Дністер”. А раз немає програми, то під неї нема і фінансування.
Але ж зсувні процеси тривають. Тому ми сьогодні на колегії ОДА порушили це питання, аби вкотре звернутися до Кабінету Міністрів, Верховної Ради України, щоб при плануванні бюджету 2010 року все ж закласти кошти, хоча б вкрай необхідні для відселення тих людей, життю і майну котрих реально загрожують природні катаклізми.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи