Члени асоціації «Ради Тернопільщини» пропонують встановити мажоритарну систему виборів



Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда провів засідання Тернопільської обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини», - повідомили «ОстроВ» в прес-службі Тернопільської обласної ради.


Усі учасники зібрання були одноголосні щодо прийняття до лав асоціації нових членів – Теребовлянську міську раду, Борщівську, Підволочиську, Монастириську та Шумську районні.

Безперечну першість у тому, що нині хвилює ради є питання формування бюджету та розподілу бюджетних коштів. Голова обласної ради наголосив на тому, що перш за все необхідно акумулювати кошти, а по тому направляти їх в райони на об’єкти, що мають максимальний відсоток готовності, дотримуючись усюди умов співфінансування обласною радою, районною та місцевою. Особливо турбує голів рад умови завершення 2009 бюджетного року. За наявності коштів на рахунках неможливо скористатися ними. Про це говорив голова Тернопільської районної ради Василь Дідух. «Сьогодні ми не маємо можливості ні закупити медикаменти для лікувальних установ, ні оплатити харчування учнів 1-4 класів. Казначейство грошей не надсилає, хоча вони і є», – підкреслював керівник райради. Обговоривши складність ситуації було вирішено надіслати до Кабінету Міністрів звернення щодо  розблокування усіх рахунків та виконання зобов’язань уряду перед громадами. Оскільки КМУ заборгував значні заявлені суми для завершення будівництва та капітального ремонту об’єктів перед радами базового рівня, до прикладу, – колектор у Теребовлі ( понад 340 тисяч грн. боргу, щоб завершити потрібно півмільйона). Члени асоціації також прагнуть направити відповідний документ до уряду.

Обговорюючи найбільш життєво важливі для кожної ради питання, очільники райрад та муніципалітетів зійшлися на тому, що необхідно мати стратегію розвитку області таку, яка б виходила із стратегії розвитку районів, а ті, в свою чергу, із стратегії розвитку міст, селищ, сіл. Лише у такому разі край зможе гармонійно, повноцінно, без перекосів у ту чи іншу сторону,  розвиватись.

Голови районних та міських рад зауважували, що загострюють усі нинішні проблеми виборчі перегони, у тому числі й до місцевих рад. Особливо наголошували на тому, що нинішня система виборів не влаштовує наших краян. Після довгої та емоційної дискусії було прийнято рішення направити звернення до Президента України, Верховної Ради України із пропозиціями встановити до сільських, селищних, міських та районних рад мажоритарну систему виборів; до обласної ради вибирати за відкритими списками.

Рішення Тернопільської обласної асоціації органів місцевого самоврядування «Ради Тернопільщини» учасники засідання рекомендують оприлюднити у ЗМІ.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи