Вчені ініціюють археологічні розкопки на місці знищеного села Гута Пеняцька



Вчені та громадськість ініціюють проведення археологічних розкопок на місці знищеного села Гута Пеняцька.

Про це кореспонденту „ОстроВ” повідомив депутат Львівської облради від ВО „Свобода” Олег Панькевич.

Таке рішення прийнято сьогодні у Львові під час круглого столу на тему "Гута Пеняцька: правда та вимисел", в якому взяли участь вчені, представники громадських організацій, політичних сил.

Під час круглого столу історики оприлюднили своє бачення подій в Гуті Пеняцькій, а також пропозиції щодо ґрунтовнішого дослідження цієї теми. Зокрема, пропонується  проведення археологічних розкопок, для чого буде направлено звернення до Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті міністрів України.

Крім цього, на думку учасників круглого столу, пам’ятний знак, встановлений польською стороною в Гуті Пеняцькій, незаконний. «Було викладено бачення порушення закону при встановленні пам’ятного знаку в Гуті Пеняцькій», — зазначив Олег Панькевич.

Під час круглого столу створена ініціативна група, яка узагальнить всі пропозиції і направить відповідні звернення до органів влади.

Нагадаємо, що в лютому цього року Президент України Віктор Ющенко та Президент Польщі Лєх Качинський взяли участь у вшануванні 65-ї річниці трагедії у Гуті Пеняцькій.

Гута Пеняцька (сьогодні територія Голубицької сільської ради Бродівського району Львівської області) — польське село, що існувало до 1944 року. Під час Другої світової війни було повністю знищене.

При цьому польська сторона неодноразово звинувачувала у трагедії в Гуті Пеняцькій українських націоналістів з УПА та дивізії „Галичина”, а українські історики відстоюють версію знищення села німецькими військами.

 




Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи