Тимошенко підготувала Ющенку імпічмент

Юристами БЮТ був розроблений проект подання народних депутатів "Про ініціювання питання відсторонення президента України Ющенка Віктора Андрійовича від посади в порядку імпічменту у зв'язку зі здійсненням злочинів". Українська правда

Як пише "Комерсант-Україна", у цьому документі є низка фактів, які свідчать про те, що домагатися імпічменту президента фракція БЮТ має намір разом із Партією регіонів.

Першим у списку злочинів, за які президент може бути відправлений у відставку, значиться видання ним указів про дострокове припинення повноважень Верховної Ради V скликання.

"Видання таких актів було безумовним свідченням наміру Ющенка В. А. неконституційним шляхом припинити діяльність вищого представницького органа, яким є Верховна Рада, що призвело до тяжких наслідків в економічній, політичній і соціальній сферах, оскільки з квітня по вересень 2007 року була припинена діяльність як Ради, так і народних депутатів", - говориться в документі.

Дії Ющенка, які свого часу дозволили БЮТ реалізувати план розпуску парламенту V скликання, на думку авторів подання, містять ознаки злочину, передбаченого ст. 344 Кримінального кодексу ("незаконний вплив на народних депутатів з метою перешкоджання виконанню службових обов'язків особою з використанням свого службового становища").

Автори документа також вважають неправомірним звільнення Ющенком у квітні-травні 2007 року трьох суддів Конституційного Суду – Валерія Пшеничного, Сюзанни Станік і Володимира Іващенка. На їхню думку, це було пряме втручання в діяльність судового органа з метою перешкодити виконанню ним обов'язків зі здійснення правосуддя і самовільне присвоєння владних повноважень.

Список злочинів, нібито допущених Ющенком на посаді президента, займає 8 сторінок – серед них захоплення в травні 2007 року приміщення КС силами СБУ і Управління держохорони, які "напряму підпорядковані президенту і чинили силові дії щодо суддів КС"; перепідпорядкування президентові внутрішніх військ МВС; ліквідація Окружного адмінсуду Києва; "масова зупинка" дії актів Кабміну та інше.

Також Ющенку дорікають за "невиправдані витрати", наприклад будівництво пам'ятника жертвам Голодомору в Києві.

У БЮТ у діях президента знаходять склад злочинів, передбачених вісьмома статтями Кримінального кодексу. На їх підставі в проекті постанови пропонується розпочати процедуру відсторонення Ющенка з посади президента в порядку імпічменту і створити спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної Ради "з питань проведення розслідування обставин вчинення президентом злочинів" у числі 9 осіб, включаючи спеціального прокурора і спеціальних слідчих.

Крім того, пише газета, БЮТ пропонує розглянути питання імпічменту у відповідності зі ст. 111 Конституції, яка закріплює право ВР відсторонити президента у випадку здійснення ним "державної зради чи іншого злочину", без ухвалення додаткових законів.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи