Кримських викладачів хочуть відправити вчити українську

На останньому засіданні ректорів вузів міністр освіти Іван Вакарчук розкритикував вузи Криму і міністра освіти Криму Валерія Лаврова за те, що лише 5% дисциплін там ведеться  державною українськіою мовою, повідомляє vovremya.info.

Щоб подолати мовний «психологічний бар'єр», Вакарчук запропонував кримським викладачам пройти курс стажування у вузах Західної України. У прес-службі Міносвіти повідомили, що міністр хоче найближчим часом запровадити практику обміну викладачами між вузами західного і східного регіонів, щоб згладити мовний бар'єр.

В.Лавров до ініціативи міністра віднісся з скепсисом. За його словами, проблема набагато глибша. Мовляв, Вакарчук хоче зробити українську мову єдиною для здобуття вищої освіти, і навіть вже підготував проект з відповідними поправками в закон «Про вищу освіту».

Та кримські політики і високопосадовці місцевого уряду, на відміну від міністра освіти І.Вакарчука, мовне питання розглядають винятково крізь призму політики. З боку орієнтованої на Росію кримської влади існує шалена протидія впровадженню україномовної освіти як у середніх, так і вищих навчальних закладах республіки. І досі мережа навчальних закладів з українською мовою навчання не приведена у відповідність до питомої ваги етнічних українців у Криму. Нагадаємо, що згідно даних перепису населення 2001 року, етнічні українці в Криму становлять 24,3% населення.

"Міністерство хоче зробити українську мову єдиною для здобування вищої освіти. Ми ж пропонуємо шанувати закони України, де чітко прописано, що будь-який учень має право вибору мови. Отже ніяке мовне стажування нам не потрібне», — сказав Валерій Васильович.

Отож, на заваді поширенню української мови у кримських навчальних закладах стоять не брак володіння українською мовою викладачами чи психологічний бар'єр, на заваді стоїть принципова російська націоналістична позиція по блокуванню функціонування державної мови в Криму.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи