Уряд Сомалі дозволив Україні штурмувати "Фаїну"

Тимчасовий уряд Сомалі готовий дати згоду Україні на проведення спеціальної військової операції із звільнення захопленого піратами судна "Фаїна". Про це у середу на прес-конференції в Москві повідомив посол Сомалі в Росії Мохаммед Мохаммуда Хандула. Повідомляє УНІАН. unian

"Звичайно, тимчасовий уряд готовий дати згоду на силове вирішення", - сказав посол. При цьому він наголосив, що така операція має проводитись в кооперації з тимчасовим урядом Сомалі.

Він відзначив, що Сомалі готова співпрацювати з будь-якими державами, кораблі якої чи громадяни потрапили в полон до піратів, але тільки в тому разі, якщо це не завдасть шкоди Сомалі. Наприклад, не забруднює навколишнє середовище.

Разом з тим Мохаммед Мохаммуда Хандула наголосив, що Україна відмовляється співпрацювати з Сомалі щодо ведення переговорів із звільнення "Фаїни".

"Ми в дуже складній ситуації – з боку власника (корабля) немає співпраці, немає офіційної інформації уряду України… Тому складно сказати, на якому етапі зараз переговори", - сказав посол.

За його словами, президент і прем`єр Сомалі одержують інформацію із ЗМІ. Водночас він не виключив, що зброя, яка транспортує "Фаїна", була призначена для Південного Судану, а не Кенії, як повідомлялося раніше.

За його словами, досі уряд Сомалі не володіє офіційними документами, кому, звідки і куди перевозиться зброя українським кораблем "Фаїна".

Посол наголосив, що Сомалі має великий сумнів, що "Фаїна" була захоплена випадково.

Він припустив, що покупці і продавці зброї на якомусь етапі не домовились.

25 вересня пірати захопили біля берегів Сомалі судно "Фаїна", у складі екіпажу якого – 17 громадян України. На борту судна - 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії. Судно перебуває під спостереженням декількох американських кораблів, завдання яких - не допустити вивантаження зброї і техніки на берег.

За даними одного з племінних старійшин Сомалі, за звільнення "Фаїни" потрібно заплатити 3,5 млн. доларів.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи