Для української мови просять спеціальний орган

"В Україні на сьогодні немає державного органу, який займався б українською мовою", - це заявив міністр культури Василь Вовкун на прес-конференції у Севастополі, передає "Українська pravda "

Міністерство культури і туризму вже три роки ініціює питання про створення відповідної державної служби, але безрезультатно. Президент України В.Ющенко і помаранчева команда так і не спромоглися від 2005 року прийняти ні  "Концепцію мовної політики", ані нову редакцію "Закону про мову", чи хоча б утворити виконавчий орган, який би займався мовною політикою в Україні.

"Ми довели до Президента, що ми хотіли б такий орган. Бо, власне, на міністерство культури покладено відповідальність за мову, але в ньому немає ні управління, ні департаменту, ні навіть сектору, який займався б мовною політикою", - сказав Вовкун.

Слід нагадати, що за часів Президента Л.Кучми, до 2000 року в міністерстві з питань національностей, міграції та релігії був спеціальний департамент, (а потім сектор) з мовних питань, який мав представництва в усіх областях і вивчав, та контролював мовну ситуацію в Україні.

"За новим штатним розкладом, який мав би бути у 2009 році, у нас мало з'явитися управління. Але ми поставили перед Президентом України питання створення служби. Так само, як у нас є служба по культурній спадщині, по кінематографії тощо", - пояснив він.

Та поки що мовне питання, попри постійну передвиборну риторику про катастрофічний стан з функціонуванням державної мови та декларативні заяви на захист української, залишається поза увагою Президента і Прем'єр-Міністра.

Як наголосив Вовкун, питання мови варто було б розглянути хоча б раз на засіданні Ради національної безпеки та оборони, "щоб мовне управління було у кожному міністерстві, яке б відповідало, допомагало".

Цікаво, а хто буде на РНБО звинувачений в занепаді української мови і культури на цей раз?

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи