Пам’ятники Бандері є лише на Заході України

Монументи лідерові українських націоналістів Степану Бандері встановлені наразі тільки у Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях, - повідомляє «ТСН».

Проекти існують в Рівному, Луцьку та на Черкащині. Питання про встановлення пам'ятного знака чи спорудження пам'ятника піднімалося і в Києві та Чернівцях.

У Львові пам'ятник Бандері встановили 2007 року напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці до 65-літнього ювілею Української повстанської армії.

У 1998 році Бандері поставили пам'ятник у Бориславі на Львівщині, 2001 – у Дрогобичі, 2008 – у Старому Самборі. На Львівщині також пам'ятник провіднику ОУН встановлений у сквері його імені в Кам'янці-Бузькій та біля будинку гімназії, учнем якої він був у 1919–1927 роках, у Стрию.

В Тернополі Бандеру вшанували пам'ятником у 2008 році з нагоди 100-річчя від дня народження провідника ОУН. Виготовив пам'ятник місцевий скульптор Роман Вільгушинський.

Перший в області пам'ятник Бандері з'явився у селі Козівка Тернопільського району в 1992 році. Автор – скульптор Б. Григоренко.

Крім цього, у Бережанах та Теребовлі встановлене погруддя Бандері, в Заліщиках – монумент.

У Бучачі пам'ятник Степану Бандері було відкрито 2007 року, а в селі Струсові (Теребовлянського району) – 2009 року.

Окрім цього, в Івано-Франківську пам'ятник Бандері встановили у 2009 році. Його автор – львівський художник Микола Посікіра.

В Коломиї (Івано-Франківської області) він з'явився ще 1991 року у дні відзначення 750-річчя Коломиї, за день до початку державного перевороту в СРСР. Автор – скульптор Віталій Рожик.

У селі Грабівка Калуського району пам'ятник Бандері відкрили 2008 року до 100-річчя від дня його народження. Стоїть монумент і в селі Старий Угринів (Калуського району) – рідне місто діяча.

Нагадаємо також, що пам'ятник Бандері мають намір встановити в Луцьку. Зокрема, депутати міськради вирішили виділити 150 тисяч грн на початок робіт.

Крім цього, пам'ятник Степану Бандері мають намір встановити на Рівненщині у місті Здолбунів. Зокрема, у квітні цього року міськрада ухвалила рішення про виділення двох ділянок землі в центрі міста, одну з яких мають обрати учасники громадських слухань для встановлення пам'ятника.

Із пропозицією про встановлення пам'ятника провіднику ОУН до міськради райцентру Тальне Черкаської області звернулася районна спілка підприємців.

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи