Мерія Івано-Франківська закликала Януковича ветувати закон про пенсійну реформу

Івано-Франківська міська рада закликає президента України Віктора Януковича накласти вето на Закон України від 8 липня 2011 року «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи». Відповідне звернення до глави держави  ухвалила позачергова сесія Івано-Франківської міськради.

Як повідомили «ОстроВ» в мерії, депутати вважають, що ухвалений закон про пенсійну реформу суперечить Конституції України як за змістом, так і за процедурою ухвалення.

«Згідно даних офіційної реєстрації, 7 липня з 248 народних депутатів, які нібито проголосували за пенсійну реформу, були зареєстровані і реально присутні в залі засідань лише 143 депутати», - йдеться в заяві. Однак, як зазначають місцеві депутати, згідно з Конституцією, на засіданнях парламенту народний депутат має голосувати особисто. Крім того, Верховна Рада України правомочна ухвалювати закони та реалізовувати інші повноваження за умови присутності на її пленарних засіданнях на момент голосування не менше тієї кількості депутатів, яка, згідно з Конституцією, необхідна для ухвалення відповідного рішення.

«Порушення встановленої Конституцією України процедури ухвалення законів та інших правових актів Верховною Радою України є підставою для визнання їх неконституційними (ч. 1 статті 152 Конституції України)», - наголошується в заяві.

Також мерія вважає зміст самого закону «відверто антиконституційним». Зокрема, депутати переконані, що «збільшення пенсійного віку для жінок до 60 років не узгоджується з конституційними приписами, згідно з якими під час ухвалення нових законів або внесення змін до чинних не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод (стаття 22 Конституції)».

«Збільшення страхового стажу для чоловіків і жінок на десять років, відповідно до 35 та 30 років, за наявності яких вони матимуть право на мінімальну пенсію, призведе до зменшення розмірів пенсій, а відтак до звуження обсягу існуючих прав», - вважають депутати.

«Подібними порушеннями Конституції пронизаний практично ввесь закон, ухвалений по-злодійськи – поспіхом і під покровом ночі», - зазначено у зверненні.

Як наслідок, пенсійна реформа «невблаганно перетворюється на відверте пограбування десятків мільйонів українських громадян, які марно очікували соціального захисту від тієї ж держави», - переконані депутати.

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи