Акт 30 червня для українців - це приклад як диктувати свої умови, - голова Львівської облради

У Львові відзначили 70-у річницю проголошення Акту відновлення Української державності, - повідомили «ОстроВ» в облраді.

«30 червня ми відзначаємо 70-ту річницю з дня проголошення у Львові Акту відновлення Української державності. Як йдеться в цьому документі, «Волею Українського Народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголосила створення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України», - зазначив голова Львівської обласної ради Олег Панькевич.

На його переконання, акт 30 червня для сучасних українців - це приклад, як не пристосовуватися до обставин, а диктувати свої умови, чого так бракує українському політикуму.

Довідка

30 червня 1941 року в окупованому німецькими військами Львові було проголошено Акт відновлення Української держави.

Здійснений Українськими Національними Зборами, що складалися з представників національного руху, за підтримки членів ОУНівських похідних груп та вояків батальйону «Нахтігаль».

Збори створили уряд — Українське Державне Правління — на чолі з Ярославом Стецьком, дещо пізніше було організовано верховний державний орган — Українську Національну Раду, яку очолив колишній голова уряду ЗУНР Кость Левицький.
30 червня 1941 р. в будинку «Просвіти» у Львові було проголошено Акт відновлення Української Держави. На башті Князівської гори було піднято національний прапор. Львівська радіостанція повідомила про Акт населення України і передала благословіння митрополита Андрія Шептицького з цієї нагоди.
На цій події були присутніми понад 100 чільних представників зі всієї України, а також представник УГКЦ Йосиф Сліпий.

Звістку про відновлення Української держави понесли на Східну Україну 6 тисяч бандерівців, розділені на три похідні групи, які повсюду творили українську адміністрацію та осередки ОУН. Найбільший із них був на Дніпропетровщині (5 тисяч осіб), Кіровоградщині (1100), а також на Донбасі і в Криму. 
Незважаючи на заявлену у акті лояльність до Німеччини, 15 вересня 1941 гестапівці заарештували С. Бандеру, Я. Стецька, а також близько 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно. Довідавшись про Акт проголошення самостійної України, Гітлер видав наказ негайно знищити рух Бандери.

Статьи

Мир
19.03.2024
05:50

«Пока мы не победим окончательно, устанавливать такую зону было бы преждевременно». Российские СМИ об Украине

"Какое же это потрясающее чувство, когда тебе не стыдно за свою страну. Не потому, что твоя Родина всегда и во всем лучшая. Вовсе не во всем и далеко не всегда. А потому что после сокрушительного поражения в холодной войне Россия отказалась принять...
Донбасс
17.03.2024
19:51

Выборы в "ДНР": "наблюдатели" с автоматами, пляски донецкого "мэра" и "геополитик" из Италии. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса изо всех пытались продемонстрировать, что выборы президента чужой страны на аннексированных территориях Украины проходят, законно, прозрачно и честно. При этом зачастую левая рука не знала, что делает...
Страна
16.03.2024
14:16

Выплаты переселенцам: кто останется без помощи

С 1 марта в Украине изменился подход к предоставлению государственных выплат внутренне перемещенным лицам. В результате – ежемесячных пособий лишились около миллиона украинцев.
Все статьи