Складається враження, ніби Бандера й Шухевич сидять у ВРУ і щось вирішують, – журналіст

«До подій 1939-1945 рр. так часто апелюють, “що складається враження, нібито Бандера й Шухевич сидять у Верховній Раді і щось вирішують”, – зазначив автор книги “Міфи Другої світової війни” Дмитро Шурхало під час її презентації у Львові, - повідомляє «zaxid.net».

Дмитро Шурхало наголосив, що війна й досі лишається однією з найактуальніших та найбільш суперечливих тем української політики. Дмитро Шурхало зізнався, що він бажав би, аби тема Другої світової війни була менш актуалізована.

“Правда про війну”, яку радо обстоюють політики, часто вибудувана на міфах. Деякі з них нешкідливі, інші — отруюють свідомість, позбавляючи шансів на примирення. Саме тому, - доводить автор, - постає потреба в такій книжці, яка б за допомогою фактів боролась би проти міфів та ідеологем».

«Насправді, – зазначає Дмитро Шурхало, – міфи про цей період в історії актуальні не лише для України, а для різних країн, що були залучені у Другу світову війну. Однак саме в Україні вони є небезпечними, бо маємо два ідеологічних формати, які протистоять один одному».

«Чи справді кавалеристи не знали, що танк даремно рубати шаблею? Де насправді відбулася найбільша танкова битва? Скільки німці вивезли чорнозему з окупованих територій? Чи планував маршал Жуков депортацію українців?.. У книзі Дмитра Шурхала розповідається не тільки про поширені уявлення про Другу світову війну, які не відповідають дійсності, а й про те, як ці міфи з'явилися і яким є їхнє реальне підґрунтя», – йдетьсяв анотації книги. 

Довiдка

Дмитро Шурхало - з 2008 року журналіст Радіо Свобода. Спеціалізується на політиці та історії. Народився 1976 р. у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету ім. І. Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія» та «Міфи Другої світової війни».

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи