Йде «кірілізація українського національного простору», - з віча в Івано-Франківську

В Івано-Франківську на Вічевому майдані вчора, 29 травня, відбулося урочисте віче з нагоди святкування Дня Героїв. На будівлі облдержадміністрації та міської ради вивішені державні прапори, прапорами прикрашені і площі обласного центру.

На віче прийшли колоною ветерани ОУН-УПА, пластуни, керівники обласної ради та облдержадміністрації, Івано-Франківського міськвиконкому, молодь і громадськість, - повідомляє «УНІАН».

На трибуні військовослужбовці тримали державний прапор, а ветерани УПА - великий портрет провідника ОУН Степана Бандери.

На віче виступили голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Роман Струтинський, заступник міського голови Івано-Франківська Михайло Верес, голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський, народний депутат від НУ-НС Зіновій Шкутяк, голова Івано-Франківської облорганізації Конгресу українських націоналістів Богдан Борович та інші.

Як наголосив О.Сич, нинішнє свято «має не тільки ноту слави і гордості, а й ноту суму за тими героями, які загинули за незалежність Української держави».

За його словами, сьогоднішня центральна влада «зачищає все українське», іде «кірілізація українського національного простору» та «наступ на українство у всіх сферах».

Він закликав учасників віча створити «український захисний наступ на тоталітаризм, який діє в Україні».

Заступник голови облдержадміністрації Р.Струтинський назвав нинішнє свято таким, яке має “особливу вагу не лише для галичан, а для всіх українців”, адже “нині вшановуємо усіх тих, хто виборював у різні часи Українську державу”.

Він закликав присутніх виконати заповіт цих героїв: «збудувати міцну і заможну Україну».

Після віча його учасники пройшли до Меморіального скверу на вул. Степана Бандери, де за героями, які віддали своє життя за свободу і незалежність України, священники відслужили панахиду.

У Народному домі «Просвіта» відбувся святковий концерт з нагоди 68-ї річниці створення Української дивізії «Галичина» та 67-ї річниці бою під Бродами.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи