Львів звернеться до ПАРЄ з проханням моніторити розслідування щодо 9 травня

Депутати Львівської міської ради 19 травня проголосували за заяву, в якій просять Парламентську Асамблею Ради Європи негайно розпочати моніторинг роботи слідчої комісії (яка розслідує події 9 травня у місті) «з метою забезпечення об’єктивності і недопущення тиску на громадян», - повідомляє «zaxid.net».

Заяву на сесії зачитав депутат від Республікансько-християнської партії Богдан Панкевич. За неї проголосувало 63 депутати. Цей документ буде скеровано до ПАРЄ, а також розповсюджено іноземним і національним ЗМІ.

У заяві зазначено: «У зв’язку з подіями, що відбулися 9 травня 2010 року у Львові та їх тенденційним висвітленням у деяких засобам масової інформації, а також спробами використати ці події для удару по репутації громади Львова, Львівська міська рада заявляє наступне: зважаючи на злочини радянської влади місцеві органи влади заборонили використання комуністичної символіки. Також судовим рішенням було заборонено проведення масових неофіційних заходів 9 травня. Така ініціатива Львівської міської ради була зумовлена інформацією про підготовку провокацій з боку проросійських ксенофобських організацій – «Родіни», «Руского єдінства» та інших.

Історична правда є такою, що Україна потерпіла від радянського тоталітаризму не менше, ніж від фашизму. У багатьох країнах Європи комуністичний тоталітаризм засуджено нарівні з фашизмом, зокрема резолюцією ПАРЄ 2006 року та іншими аналогічними рішеннями.

6-8 травня у Львові відбувалися урочистості з нагоди Дня міста. Десятки тисяч гостей приїхали в ці дні з усіх регіонів України та закордоння. Свято відбулося в гостинній, привітній атмосфері.

Керівники Львова та Львівської області разом із громадськими організаціями 9 травня на Пагорбі слави віддали шану полеглим у Другій світовій війні. Мешканці Львова завжди вшановували пам'ять жертв війни та з повагою ставилися до всіх ветеранів, котрі воювали і проти фашизму, і проти комуністичного режиму. Місцеві ветерани впродовж десятків років віддавали шану полеглим і жодного разу це не призводило до конфліктних ситуацій. Відтак, на нашу думку антиукраїнські сили вирішили вдатись до провокування конфлікту і саме для цього широко анонсували приїзд до Львова проросійських сил з наміром пройтись вулицями Львова під забороненими в місті комуністичними прапорами.

Приїжджих провокаторів захищали органи охорони правопорядку, підпорядковані центральній владі. Вони протидіяли мешканцям міста і судовим виконавцям, котрі намагалися забезпечити дотримання рішення суду і не допустити розгортання ворожої символіки.

У відповідь на громадські протести міліція застосувала силу. Вперше за час існування незалежної України у нашому місті відбулося побиття громадян силовими структурами. Востаннє у Львові насилля міліції проти власних громадян мало місце 1 жовтня 1989 року в часи боротьби за демократію.

Ми не віримо у безсоромність урядової комісії, яка розслідує ці обурливі події. Розслідування лише почалося, а міністр внутрішніх справ Могильов вже публічно давав оцінку учасникам подій, що вказує на можливу тенденційність і замовний характер розслідування», – зазначено у заяві.

Також депутати зазначають: «Економіка України перебуває у загрозливому стані, уряд має серйозні проблеми з проведенням реформ. Поглиблюється стан зубожіння громадян, ведеться прихована війна із незалежним дрібним і середнім бізнесом. Наростає невдоволення населення в усіх регіонах країни.

В якості протидії можливому консолідованому протестові населення знову використовується тактика ідеологічного розколу України. Вчиняються навмисні провокації, щоб відвернути увагу громадян від щоденних, насущних проблем і скерувати їх на боротьбу за символи та міфи.

Щоб не допустити скоординованих виступів громадян на захист власних економічних інтересів, застосовується технологія світоглядного протиставлення різних регіонів України. Влада свідомо нагнітає протистояння і ворожнечу між власними громадянами, що загрожує національній безпеці держави.

Львів є містом, у якому проживають люди, сповнені гордості за свій край і свою історію. Ми щиро раді гостям, туристам, діловим партнерам. Однак нікому не дозволимо принижувати власну гідність, зводити наклепи на наше місто і країну, фальсифікувати нашу історію, а тим більше вчиняти незаконні, протиправні дії.

Ми будемо всіма законними методами протидіяти будь-яким провокаціям, спрямованим на протистояння регіонів України і приниження національної гідності українців».

Статьи

Донецк
26.04.2024
16:00

Восстановление Донетчины: пока даже не в проекте, но...

Отношения власти и общественности никогда не были исключительно конструктивными, в Донецкой области в частности, прежде всего, из-за взаимного недоверия, нехватки опыта, несовпадения представлений о сотрудничестве и просто нежелания власти быть...
Страна
26.04.2024
10:51

Украинский металл: кажется, есть надежда

"Производственные результаты по итогам года могли быть выше, если бы импортная продукция из Китая не заходила в больших объемах на отечественный рынок, особенно когда в Украине производятся аналоги".
Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Все статьи