У Львові встановлять пам’ятник дітям, замордованим НКВС

У Львові встановлять пам’ятник дітям, замордованим НКВС у тюрмах міста у 1950-1951 роках. Меморіал планують відкрити на Янівському цвинтарі на полі №50, на місці поховання 29 дітей. Сьогодні тут встановлено березовий хрест.  Про це «ОстроВ» повідомили в міськраді Львова.

Безневинно замордовані діти захороненні на полях №№46,48,50 Янівського кладовища. Їх вбили у тюрмі №2 на вулиці Замарстинівській та №4 (в’язниця "Бригітки").

«Діти, чиї матері перебували під слідством чи під підозрою, були замордовані комуністичним НКВС. Так комуністична влада намагалася отримати необхідні дані. Сьогодні можна назвати цифру – 29 немовлят, віком від одного дня до 2 рочків, яких забирали із пологового будинку. Цих дітей таємно вивезли та закопали на віддаленому полі №50 Янівського кладовища», – зазначив голова Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих Петро Франко.

Розглянувши звернення Львівського обласного товариства політичних в’язнів і репресованих, виконавчий комітет Львівської міської ради вирішив відновити братську могилу.

Надгробний пам’ятник розробив скульптор Ю.Савка.

Також оголошено проведення конкурсу на встановлення меморіалу. За оцінкою художньої ради ТзОВ «Львівська фабрика мистецтв», вартість виготовлення пам’ятника становить 115 тисяч гривень, не враховуючи затрат на проведення суміжних робіт.

Відтак, робоча комісія запропонувала визначити замовником на придбання та встановлення пам’ятника ЛКП «Виробничо-реставраційний комбінат обрядових послуг» та виділити для цього з міського бюджету 177,25 тис. грн.

Статьи

Страна
29.03.2024
10:18

В Крыму становится страшно: растет популярность страхования от БПЛА

...Эти выплаты никто не увидит, так как нет законодательной базы. Если они страхуют от террористического акта, то должно быть решение о возбуждении уголовного дела по соответствующей статье и так далее. Все остальное – красивые слова и обещания,...
Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Все статьи