У Львові почали працювати міжнародні спостерігачі за виборами з Польщі

За перебігом місцевих виборів у Львові слідкуватиме 30 офіційних міжнародних спостерігачів з Польщі та ще 30 їхніх помічників. Про це розповіла представник фонду «Відкритий діалог», що запросив та профінансував приїзд 60 міжнародних спостерігачів з Польщі для моніторингу місцевих виборів у західній Україні, Людмила Козловська, - повідомляє «ZAXID.NET».

Л.Козловська повідомила, що серед спостерігачів багато журналістів та експертів, політологів, що постійно цікавляться розвитком демократії у країнах Східної Європи. Очолює місію генеральний секретар Асоціації журналістів Польщі Стефан Трущинський.

Міжнародний експерт з питань виборчих процесів у пострадянських країнах Даніла Бектурганов зазначив під час прес-конференції, що місія спостерігачів почала працювати у Львові з кінця минулого тижня. І зараз збирає інформацію про підготовку до виборів. "Ми зустрічаємося з учасниками виборчого процесу, представниками влади, комісій, і ставимо приблизно однакові питання – про проведення передвиборчих кампаній, про застосування закону щодо технічних складових підготовчого процесу, дивимося, як працюють суди, державні органи. Також просимо надати прогнози, оцінки", - повідомив він.

Д.Бектурганов додав, що спостерігачі вже звернули увагу на ситуацію з формуванням дільничних виборчих комісій у Львові. "Дуже цікавим є робота комісій. Зокрема те, як формувалися дільничні комісії. Ми не будемо зараз говорити, добре сформували чи погано, але процес їх формування викликає великий інтерес, – зазначив він. - Ми були вчора в апеляційному суді, спостерігали за всім".

За словами експерта, оцінки щодо того, чи є чесними і демократичними місцеві вибори у Львові, місія представить у понеділок 1 листопада. "Ми вважаємо, що чесні і демократичні вибори – це дотримання процедури проведення виборів та ситуація, коли наперед не відомо, хто переможе. Така ситуація практично нереальна. Принаймні я не бачив такого ні в країнах розвиненої демократії, ні в наших транзитних суспільствах. Часто буває, хоч в Україні я з таким ще не зустрічався, що хоч процедура витримана, міжнародні спостерігачі не фіксують порушень, результат відомий наперед. Визначити такі вибори демократичними проблематично, - зазначив Д.Бектурганов. - Якщо ж є певні порушення закону щодо дотримання процедур, але дотримано принцип, що результат не був відомий наперед, то ми можемо признати такі вибори відносно демократичними і відносно чесними. І визнати це виборами".

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи