На Тернопільщині порушено 26 справ за привласнення коштів головами ДВК

Цього року прокуратура Тернопільської області порушила 26 кримінальних справ за фактами привласнення коштів головами дільничних виборчих комісій (ДВК).

Як повідомляє «ZAXID.NET», голови комісій, створених для проведення виборів Президента України у 2010 році, вносили неправдиві відомості до табелів обліку робочого часу членів ДВК та підробляли підписи про нібито отримані ними гроші.

"Кошти, призначені для виплати заробітної плати працівникам виборчих дільниць осідали в кишенях спритних голів. Та, врешті, намагання обдурити людей та державу завершились для них плачевно - всі обвинувачені у привласненні та розтраті коштів і підробленні документів притягнуті до кримінальної відповідальності. Їх негативний досвід "роботи" в минулому має бути застереженням для голів та членів дільничних виборчих комісій, котрі сьогодні працюють на місцевих виборах", – зауважила прес-секретар прокурора області Леся Долішна.

Кримінальним кодексом України передбачена відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у роботі виборчої комісії, фальсифікацію виборчих документів чи підсумків голосування, голосування виборцем більше ніж один раз, незаконне знищення виборчої документації, порушення таємниці голосування та порядку фінансування виборчої кампанії та ін. (ст.ст. 157-159, 159 КК України). Кодексом України про адміністративні правопорушення визначена адміністративна відповідальність за замовлення або виготовлення виборчих бюлетенів понад встановлену кількість, ненадання копії виборчого протоколу; невиконання рішення виборчої комісії; відмову у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов’язків або його безпідставне звільнення з роботи та ін. (ст. 212-7 -- 212-20 КУ пАП).

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи