Битва на рейтингах
















На виборах президента України традиційно застосовується весь набір чорного піару. Одним з численних методів є публікація фальшивих рейтингів і введення в обману потенційного виборця. Окремі штаби вибудували унікальні стратегії рейтингування свого кандидата із залученням імен відомих (і не відомих) агенцій з тим, щоб дезінформувати населення і «забити» прохідне місце своєму кандидатові.

Яценюка опустили

Нещодавно (1 грудня) група студентів –політологів міста Івано-Франківська, об’єднанних в організацію «центр адвокації громадських ініціатив», провели опитування мешканців Івано-Франківська і раптово виявили, що перше місце займають А.Яценюк та Ю.Тимошенко, причому Яценюк відірвався на яких 0,9 сотих.

А.Яценюк           17,9

Ю.Тимошенко    17,0

О.Тягнибок         14,7

В.Ющенко           8,9

С.Тігіпко              5,7

В.Литвин             4,9

В.Противсіх         2,5

В.Янукович         1,6

І це було досить дивним, оскільки традиційно вважалося, що Тимошенко впевнено лідирує на Прикарпатті.

З цією новиною молоді політологи кинулися в штаб Яценюка і запропонували їм (вже за гроші) провести якісне дослідження і опитування в області. В команді Яценюка також виказали здивування і зацікавилися інформацією, яку відсканували, кудись відправили факсом і кілька днів казали зачекати. Однак студенти так і не дочекалися замовлення на роботу. Хтось на горі сказав, що цей рейтинг не відповідає дійсності, оскільки за їх даними Яценюк є лідером всіх опитувань на  Івано-Франківщині і передує як мінімум на порядок вище, а ніж прем’єр міністр.

Ця історія немала б для політичного життя ніякого значення, якби останнього тижня всі газети Прикарпаття ( районні, міські, обласні) не закрасувалися вмить одиноковою заказною статтею, проплаченою із штабу Сергія Тігіпка. Стаття під назвою «Українці визначилися з лідерами – Янукович, Тимошенко, Тігіпко» має також малюнок з шкалою рейтингів та фотографіями трьох названих кандидатів. За їх версією процентність така:

В.Янукович      29,6

Ю.Тимошенко 16,5

С.Тігіпко          14,8

Ще до недавно в подібних рейтингах, від штабу Тігіпка, Сергій Леонідович «скромно» розміщувався на четвертій сходинці. На третьому місці (завжди) був Яценюк. Але потроху, з номера в номер рейтинг Тігіпко зростав на кілька сотих, а рейтинги інших кандидатів невпинно скорочувалися на кілька сотих. І все б добре, якби останнього тижня з них не випав Арсеній Петрович. При цьому, це не поодинока заказна стаття про падіння Яценюка. В усіх ЗМІ масово тиражуються інші публікації, які свідчать проте, що А.Яценюк не виправдав надії виборців, невдало вів свою кампанію, розтратив намарно такі високі рейтинги і змарнував всі кошти, вкладені в нього.

Якось раптом всі заговорили про Яценюка, про його падіння, почали аналізувати стан його виборчої кампанії, і …співчувати. При цьому ніхто достеменно не знає, який насправді рейтинг у Яценюка, бо кому сьогодні можна довіряти в такій делікатній справі? Шкода лиш, що молоді політологи таки остаточно розчарувалися в дослідженні, яке провели власними силами і цілком … безкоштовно.

Козел відпущення

Щойно проминуло п’ять років з тих пір, коли в буремні осінні часи 2004 року кандидат від влади В.Янукович назвав всіх своїх опонентів «казлами, що мешають йому жить».Як виявилося козлом (відпущення) являється він сам. Штаб Януковича в рейтингових битвах особливо не старається – рейтинги лідеру регіоналів малюють всі його опоненти.

Скрізь Янукович на першому місці і рейтинг його нижче 28% не опускають. А перше місце – і поготів. Навіть в Галичині, де довіри до Януковича не прибавилося, окремі його штабісти малюють фантастичні цифри – 15 відсотків. Хоча в 2004 році за підтримки всього адмінресурсу і всіх можливих фальсифікацій Янукович заледве набирав 6 %. Проте йому не заважають тішитися. Зрештою, галицькі політики завдяки існуванню Януковича набирають свої рейтинги на місцевих виборах. І хоч депутати міської ради ніяк не можуть боротися з «регіоналами», які в Галичині представлені кількома персоналіями в радах великих міст, проте виборці благословляють галицьких політиків на боротьбу з клятими «донецькими бандитами» в усіх галицьких селах і містечках, де Партії регіонів взагалі не існує. Тим часом галицькі праві партії отримали унікального політичного противника Віктора Федоровича, на якого навішують всі можливі негативні ярлики: «бандитизм», «олігірхізм», «московський імперіалізм», «розчленування України», «московське православіє» і «російська мова». З таким набором «показників» Янукович страшніший для галичан за самого сатану і атинхриста в одній іпостасі.

Очевидно, що й праві всеукраїнські партії неймовірно виграють від образу такого опонента. Янукович для них зручний противник, з яким вони ведуть «непримириму» війну по типу знаменитої битви Дон Кіхота з … млином.

Зрештою, праві сили більше бажають перемоги Януковича на виборах, а ніж Тимошенко, оскільки за президента Януковича можна буде ходити на місцеві та парламентські вибори з відчуттям відважного лицаря, що викликатиме на битву самого дракона. При цьому Януковичу готується образ не самого дракона (ним проголошено В.Путіна, що замешкує на ложі великої блудниці - Москви). А Янукович набуває якостей закланного козла, якого приноситимуть в жертву на кожних виборах, так як щороку євреї віддавали в жертву козла за свої гріхи. При чому за іудейською традицією козла не вбивали, але випускали в поле. Інколи козел навіть повертався. Повернення В.Януковича просто потрібне для формування української право-націоналістичної політики. До речі, і для Ю.Тимошенко існування Янковича в образі головного противника також конче потрібно. Виграти у нього для неї буде набагато легше ніж у будь-кого з інших політиків. Тому Тимошенко рейтингів своїх не публікує ( їй і так пишуть друге місце опоненти). Натомість її представники «мочать» всіх опонентів за  іншими правилами чорного піару, а головне – пропагують союз Ющенка з Януковичем, який існує тільки в їх політичних технологіях.

«Ноу-хау» від Ющенка.

Звичайно, команда В.Ющенка розуміє, що писати свого патрона на прохідному місці в другий тур – завідомо дискредитувати своє ім’я. Проте вони винайшли своє «ноу-хау»:

Для цього в галицьких газетах публікуються рейтинги від різних кампаній, в яких Ющенко звісно на … першому місці. Ці рейтинги стосуються Галичини, але, власне, голоси галичан і потрібні для виходу у другий тур.

Так от «центр інформаційних проблем територій Національної академії наук України» дає такий рейтинг (по Галичині):

В.Ющенко        15,2

Ю.Тимошенко  11,8

О.Тягнибок       11,1

А.Яценюк            9,0

В. Янукович        6,1

В.Литвин             2.2

С.Тігіпко             1,3

Тим часом такого стану справ прибічникам Ющенка виявилося замало і вони вдаються до «послуг» іншої агенції соціологічної служби ГО «бюро з прав людини» (близький до комітету виборців України КВУ) і тиражують вже їхні рейтинги в усіх газетах Прикарпаття:

В.Ющенко        19,6

В.Литвин            8,4

С.Тігіпко             7,1

Ю.Тимошенко    6,5

О.Тягнибок         2,4

А.Яценюк         2,3

Достатньо глянути на рейтинг Тимошенко (6.5 %) і стає зрозуміло, що писали все це на коліні і явно по дорозі до штабу Литвина, де збиратися попросити трохи грошей на публікацію цих матеріалів.

Звичайно, в морі такого чорного рейтингування мешканці Галичини навряд чи зможуть второпати бодай якусь істину про стан речей. Проте, створення «бюра захисту прав населення України від таки фальшивих агенцій» напевно вже давно настала.

А справжні рейтинги кандидатів на пост президента України ми вже хіба взнаємо 17 січня в день голосування.


Андрій Микитин, «ОстроВ»

 

P.S. Щойно стало відомо, що наступного тижня свої рейтинги надрукують в пресі представники штабу кандидата Противсіх Василя Васильовича…

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи