Роман Заставний: питання сміття в Тернополі провокується для вчинення політичних інсинуацій






Кілька днів тому, Голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь дав інтерв’ю сайту «ОстроВ» - «Ахілесова п’ята» Тернополя про проблему утилізації твердих побутових відходів, а також дав свою оцінку щодо конфлікту між Тернопільською обласною радою і головою ОДА.

Ось як бачить розв’язання основної проблеми – сміття – мер міста Тернополя Роман  Заставний. Також у нього є і свої пояснення конфлікту між облрадою та ОДА.

- Пане Романе, відомо, що Тернопіль чекає-недочекається на сміттєсортувальну лінію. Де вона зараз знаходиться?

- Так, рішення уже прийняте. Підписане розпорядження першим віце-прем’єр міністром України Турчиновим щодо спільних дій Тернопільської міської ради і компанії «Екокомресурси» по експлуатації в м. Тернополі цієї лінії. На сесії міської ради (7 грудня) прийнято рішення про створення комунального підприємства «Екоресурси», яке буде займатися безпосередньо обслуговуванням цієї лінії на сьогоднішньому визначеному місці, а саме – приміщення, яке знаходиться на балансі нашого тернопільського водоканалу. Нині вже чітко визначено територію та отримано попередні погодження щодо розміщення лінії на даній території. Паралельно проектанти працюють в Івано-Франківську щодо розробки проектної документації і одночасно буде виконуватись робота по наведенню порядку в приміщенні, будівельні і пусконалагоджувальні роботи. Процес триватиме мінімум три-чотири місяці. Це надзвичайно ефективна лінія, потужністю в 100 тис. тон, яка має можливість збирати все сміття в місті Тернополі і, навіть, Тернопільського району.

- Ваші прогнози щодо того, коли почне функціонувати сміттєсортувальна лінія в місті?

- Проблема не в лінії. А в питанні відведення полігону, яке я не можу вирішити. Оскільки вирішення завдання у виділенні місця для утилізації твердих побутових відходів перебуває за межами моєї компетенції, тому що воно може знаходитись тільки за межами населених пунктів. При великому бажанні, я  не можу вирішити цю проблему одноосібно. Тому дуже важлива скоординованість дій багатьох гілок влади: обласної ради  і обласної адміністрації. Обласна адміністрація – безпосередньо повинна розв’язувати ці питання. І тут дуже важливо, щоб обласна рада, в першу чергу, надавала політичну підтримку. Чого, на жаль, не має. Питання сміття провокується для вчинення певних політичних інсинуацій. Воно не вирішується. Адже питання утилізації сміття в Тернополі характерне, як і в будь-яких інших обласних центрах України.

- Який кошторис даного проекту?

- Вартість даного проекту, відповідно до проектно-кошторисної документації, з якими я мав змогу ознайомитись в «Екокомресурсах» в Київській конторі – вартість лінії разом із пуско-налагоджувальними роботами 19 млн. 950 тис. грн. Близько 1 млн. грн. – вартість будівельних робіт та 300 тис. грн. – проектування. Тобто загальна вартість проекту більше 21 млн. грн. Це достатньо потужна лінія. Незважаючи на те, що виробництво цієї лінії безпосередньо проводилось на Івано-Франківському заводі «Ливмаш», всі основні агрегати, комплектуючі використовувались іноземного виробництва – італійське та німецьке.

- Пане мер, як Ви прокоментуєте слова голови облради, який стверджує, що від даної сміттєсортувальної лінії решта областей відмовляються, а Тернопільська навпаки, приймає. Мовляв, тому, що безплатна.

-  На разі, я не знаю, щоб хтось відмовився, не зустрічав таких. В будь-якому випадку, щоб вони не говорили: чи це буде вартість 19 млн., чи 15 чи 10 млн. грн., я дотримуюсь іншого принципу: «дарованому коню в зуби не заглядають». Окрім того, я сам ознайомився із технологією сортування. Хочу сказати, що лінія достатньо якісно зроблена: це не лінія, яка буде сортувати сміття вулиці, а, яка може сортувати сміття цілого міста, тому співставити ту лінію, яку область купує, якщо не помиляюсь, вагою в 6 тонн плюс приміщення та додаткова площадка – це в  межах 12 тонн, а ми говоримо про лінію від 250 до 270 тонн.  Думаю, хто її побачить, той зрозуміє про що йде мова і яка різниця. А говорити, що відмовляється – нікому й не давали. Щоб  цю лінію взяти, я особисто протягом трьох місяців кількаразово виїжджав в Київ, щоб м. Тернополю передали цю лінію.

- Як Ви можете прокоментувати той фактор, що голові Тернопільської ОДА висловили недовіру?

- Навіть двояко її можна прокоментувати, але, напевно, не варто. Люди діляться на дві категорії. Одні нічого не роблять. Другі за що боролись, на тому й спіткнулись... Думаю, цю причину, щоб зрозуміти, треба шукати в червні місяці, коли розроблялася зовсім інша схема поведінки по відношенню до міста. Але ця ситуація, що зараз в обласній раді мене, в значній мірі, радує. Тому що, я маю чітку можливість порівнювати діяльність обласної ради і діяльність міської ради. І я прекрасно розумію, чому сьогодні місто абсолютно по всіх факторах тримає ситуацію під контролем, окрім розв’язання утилізації твердих побутових відходів, яка штучно спричинена. Тому що місто сьогодні, і депутатський корпус (зокрема, з питань господарської діяльності), і виконавчі структури, напевно,  за три попередні роки спробували зрозуміти один одного, зрозуміти проблематику. І останні сесії, незважаючи на те, що ми наближаємося до певної точки «х» – дати виборів, ми маємо дуже хорошу динаміку щодо прийняття рішень. Маємо, коли сесія приймає достатньо виважене, але жорстке рішення: жодних політичних заяв, виступів, демонстрацій і т. д. Всі рішення розглядаються практичні, господарського змісту, а на кінець сесії залишаються політичні заяви тощо. І воно дає свої результати. Маємо декілька сесій підряд, коли ми достатньо ефективно працюємо на відміну і від облради і інших міст. І маємо результати: в цьому році Тернопіль виходить на бюджет 0,5 млрд. гривень. Якщо держава виконає всі зобов’язання перед містом, ми не будемо мати жодних заборгованостей ані перед соціальною сферою, ані по енергоносіях. Навіть в кризовому стані, консолідувавши свої сили, – отримали позитивні результати. Не знаю і не впевнений, які будуть вони на рівні області. Тому що ця ситуація набирає небажаного політичного характеру. Це хибний напрямок. Всі мають розуміти, що нас повинна об’єднувати турбота про загальний добробут Тернопілля.

- П. Романе, чи вдалося порозумітися з  жителями с. Малашівці, які вкотре заблокували дорогу на сміттєзвалище?

- На сьогоднішній день дорогу так само перекрито. Мені дуже прикро, що так сталося, тому що всі зобов’язання, які брали безпосередньо перед громадою – виконані в повному обсязі. Починаючи із наведення порядку в школі, в будинку культури, це і соціальний проект по відновленню сільського водогону, і передача автомобіля швидкої допомоги населеному пункту, це і проектна документація по рекультивації і закриттю сміттєзвалища, і кошти, які спрямовувались на соціальний розвиток місцевої громади. На жаль, мотивація, яка була – виключно політична, спричинена неузгодженістю на обласному рівні двох гілок влади: облради і обласної адміністрації. Як наслідок, ми маємо перекрите сміттєзвалище.

- Чи виконані обіцянки перед малашівцями  щодо грошових субвенцій?

- Окрім вище згаданих коштів (вікна в школі, будинку культури, опалювальний котел, автомобіль швидкої допомоги тощо), 120 тис. грн. на проектну документацію по рекультивації сміттєзвалища, які йдуть з міського бюджету. В межах 100 тис. грн. –  захоронення, яке ми проводили по рекультивації. Плюс ще 160 тис. грн. на розвиток села.

-Зараз сміття вивозиться з Тернополя?

- Сміття вивозиться. На жаль, нерегулярно: із 4-х компаній, три менш-більш справляються із ситуацією. В однієї є проблеми – це компанія із іноземними інвестиціями. Вона себе не дуже добре показала адаптованою до сучасних умов ведення бізнесу в Україні. Але є проблема в чому? Що сміття вивозиться на відстані до 180 км., тобто воно вивозиться за межі області. На жаль, знову ж таки, ми не маємо підтримки в межах області по вирішенню в цілому цієї проблеми.

- На завершення. Які Ваші прогнози, коли сміття буде вивозитись регулярно?

- Думаю, що в нашій ситуації при такій політичній напрузі, яка зараз є, прогнози взагалі дуже невдячні. Ще три тижні тому, передумов жодних не було для того, щоб стверджувати чи навіть припустити, що мешканці зможуть перекривати дорогу. Тобто я сьогодні можу точно сказати неприпущення, що проблема сміття в м. Тернополі – не є  об’єктивний, а виключно суб’єктивний фактор. І в цьому мають зараз змогу переконатись всі тернополяни.

 

Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи