УЄФА визначила фаворитів виборів на Львівщині



11 грудня виконком УЄФА прийняв остаточне рішення щодо міст, які прийматимуть Євро-2012.  Львів залишився учасником майбутнього чемпіонату. Одразу УЄФА поспішило заявити, що продовжуватиме активний моніторинг підготовки України до чемпіонату і може відкликати у будь-якого українського міста право на проведення матчів Євро-2012 ,  але все ж рішення, прийняте 11 грудня, зробило значний вплив на розстановку політичних сил на Львівщині.

Піар на темі Євро-2012 вже встигли зробити, щоправда на загальноукраїнському рівні, кандидати в президенти прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко і Президент України Віктор Ющенко. На Львівщині першим, звичайно, «похвалив себе» міський голова Львова Андрій Садовий. «Сьогоднішній день — це формальна мить. Цьому передувала значна робота. Перед тим була дуже велика робота експертів по усіх напрямках .Усі ці експерти були у Львові. Фінальним був візит генерального секретаря УЄФА. Було багато зустрічей в Києві, були великі дослідження.  Власне ця робота, яку зробило місто Львів, переконала, що ми виконали усі роботи. Цей рівень, який ставить УЄФА, — по безпеці, по дорогах, по транспорту. Цей рівень є набагато вищий, ніж той рівень, який ставлять до нових країн, що вступають в ЄС.  Вони побачили нашу спроможність. Я дякую їм за це. В УЄФА ми маємо хороших партнерів і соратників. Адже Євро буде один тиждень. Але стадіон, і новий аеропорт, готелі, — це все робиться для нас із Вами, для львів’ян», — сказав Андрій Садовий, повідомила кореспондента «ОстроВ» прес-служба Львівської міськради.

Потягнула ковдру на себе і Львівська облдержадміністрація.  «Я був переконаний, що у Львові буде Євро-2012, це підказувала логіка подій. Бо Львів має ті відмінності, які, власне, потрібні для перемоги. Водночас, хочу наголосити, що проведення Євро-2012 у Львові — це наша спільна перемога. Львівська обласна державна адміністрація доклала максимальних зусиль і зробила, без перебільшень, усе від неї залежне для того, аби чемпіонат відбулося саме у нас. Впевнений, ми й надалі працюватимемо у такому ж дусі і проведемо це свято футболу на найвищому рівні», — сказав голова Львівської ОДА Микола Кміть, повідомила кореспондента «ОстроВ» прес-служба ЛОДА.

Відповідно постає питання впливу рішення УЄФА на електоральні настрої на Львівщині. Експерти-політологи вважають, що рішення про участь Львова у Євро-2012 насамперед вплине на вибори міського голови Львова та вибори до міської ради, а також стане темою для піар-кампаній „кандидатів в президенти при владі”, в більшій мірі — Юлії Тимошенко.   

У опонентів діючого мера, який дуже хоче керувати Львовом і впродовж другої каденції, УЄФА вибила основні «козирі» з рук. Адже підготовка до Євро-2012 була одним з основних напрямків критики діючого міського голови Львова Андрія Садового. «Стосовно місцевих виборів, то, очевидно, серйозно вплине (рішення УЄФА — авт.), особливо в нашому місті, з огляду на те, що цілий ряд кандидатів навколо Євро-2012 вибудовували свою стратегію виборчої компанії, зокрема, стосовно нині діючого міського голови, одного з ймовірних претендентів на другу каденцію. Звинувачували його в тому, що, різні були припущення, що він і продав Євро у Львові, і що неготове Євро, і так далі. Я думаю, що прийняття цього рішення дуже серйозно вдарить по опонентах нині діючого мера», — сказав кореспонденту «ОстроВ» політолог Юрій Шведа. 

Політолог Анатолій Романюк вважає, що тема Євро-2012 безумовно впливає на рейтинг кандидатів на посаду мера Львова, однак виборці більше братимуть до уваги подальші рішення та висновки УЄФА, безпосередньо перед виборами. «Опитування громадської думки свідчить про те, що питання Євро-2012 є таки помітними для виборців, вони звертають увагу на ті дії, які робляться органами влади щодо підготовки до Євро-2012. Відносно можливості впливу цього рішення (від 11 грудня — авт.) на місцеві вибори, я думаю, це рішення буде мати незначний вплив. Тому що рішення прийнято на початку грудня, вибори відбудуться, якщо вони відбудуться, в кінці травня. Тобто розрив часу дуже великий, і тому це рішення не буде  відчуватись виборцями. Натомість оцінки наступні, які будуть здійснені щодо стану підготовки до Євро-2012, вони в певній мірі будуть впливати на позицію виборців», — сказав Анатолій Романюк.

Крім цього, експерти прогнозують використання провладними політиками теми Євро-2012 на Львівщині для підвищення рейтингу „своїх” кандидатів в президенти, однак сумніваються у ефективності таких заходів. «Слід одразу зазначити, що вже сьогодні громадська думка усвідомила, що це залежить не тільки від міського голови, а й залежить і від дій уряду, керівництва країни, оскільки цілий ряд питань не може бути вирішений на рівні міста без допомоги уряду. Тому в даному випадку відповідальність буде ділитися між міською владою і владою національною. Що стосується впливу на рівень президентських виборів, то я думаю, що чинник Євро не є таким чинником, який би додавав, наприклад, прем’єр-міністру або президенту щодо рівня  їхньої підтримки. Якби відбулось навпаки, неприйняття такого рішення, теоретично це могло бути, то тоді б воно вплинули на позицію цих двох діячів. Оскільки цього не відбулось, відбулось підтверджуюче рішення, то, я думаю, що воно серйозно на якісь відсотки не буде впливати», — сказав Анатолій Романюк.

«Можливо частково і будуть цей момент використовувати, і такі нотки були на предмет того, що, скажімо, завдяки дофінансування урядом заходів підготовки до Євро-2012, Мішель Платіні про це говорив, що це (прийняття позитивного рішення УЄФА — авт.) завдяки тим крокам, які зробив уряд. Але мабуть в переліку тих тем, які сьогодні стоять і які найбільше хвилюють виборця, навряд чи ця тема є основною. Тому полеміка буде вестись навколо інших проблем. Але навряд чи команда Юлії Тимошенко не скористається цим фактом для того, щоб себе позиціонувати у вигідному світлі», — сказав Юрій Шведа.   

Якщо звернутись до соціологічних досліджень, то попри різні відсоткові показники, які вказані у різних дослідженнях,  на виборах міського голови Львова все ж лідирує Андрій Садовий, а на президентських виборах на Львівщині — Юлія Тимошенко.  Після рішення УЄФА ситуація практично не змінилась. Очевидно, що їх рейтинги похитнулись би на Львівщині після негативної відповіді футбольних чиновників. І якщо високий рейтинг прем’єр-міністра на Львівщині ще не означає перемогу на загальноукраїнському масштабі, то за Андрієм Садовим УЄФА, сама того не підозрюючи, закріпила статус беззаперечного лідера майбутніх виборчих перегонів. Зрештою, футбольні чиновники ще можуть передумати…

 

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”

 

 




Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи