«Ахілесова п’ята» Тернополя



Проблема тепла, води і вивозу сміття для городян багатьох міст чи не завжди було і залишається нині важливим. Та чи не найбільш болючим це питання стало для тернополян. І не сьогодні...  


Ця проблема стояла на повістці дня тернопільської влади ще зовсім недавно. Здавалося, що чиновникам вдалося якимось чином знайти спосіб розв’язання цього «гордіївого вузла». Однак насправді ситуація далеко не проста – надзвичайно болюча і вразлива, як ахілесова п’ята.   

Саме про цю особливо важливу нині дилему, яка спровокувала конфлікт між Тернопільською обласною радою і головою ОДА Юрієм Чижмарем, наше інтерв’ю з губернатором Тернопільщини.

- Пане   Юрію, як Ви можете прокоментувати той факт, що обласна рада висловила Вам недовіру?

- Це виключно політичний акт. Він не має нічого спільного із вивозом сміття. Іде атмосфера політичних інсинуацій, де замішана «Партія регіонів» і партія «Свобода». Позицію «Партії регіонів» я розумію, тому що вона опозиційна сила і їй в будь-якому випадку потрібно заперечувати як опозиційній силі (для українського суспільства це притаманно) різні позитивні кроки влади. Їм доцільно говорити на все біле – чорне, на чорне – біле. Це є тактичне правило сьогоднішньої політичної опозиції. Щодо партії «Свобода», яка в Україні була до сих пір в опозиції, якщо не врахувувати, що Тягнибок колишній народний депутат, то вони не звикли працювати у владі, де треба створювати не конфлікт проти суспільства, а консолідацію суспільства, виконання певних завдань, проектів. Влада повинна працювати в позитивному плані. Заява «Свободи», що вони нібито не мають влади, що вони – опозиція –  не правда. Тому що, маючи голову обласної ради, маючи найбільшу фракцію – 50 голосів, без якої неможливо прийняти жодного рішення - вони є Влада. Але влада не результативна, тому що всі обіцянки, які вони давали: і впровадження проекту аеропорт, і утилізація сміття та інші проекти – вони просто не виконали. Розуміючи, що у владі вони неефективні, вони хочуть зайняти опозиційну нішу. Тому тут спільність інтересів з «Партією регіонів» є.  Щодо підстав недовіри – невиконання рішення облради щодо направлення до Верховної Ради подання про розпуск міської ради за бездіяльність щодо вирішення сміттєвої проблеми, то це не мій обов’язок. Це – моє право.

 - Яка реакція на цю подію Президента В. Ющенка? Чи Вам щось відомо про це?

 - Раз направили, то будемо чекати, що скаже Президент. Він поінформований про ситуацію в області, знає, що тут іде звичайна передвиборча боротьба. Кожен кандидат зі свого штабу залучає регіональну організацію і, на жаль, в даному випадку створюється маніпуляція суспільної думки, що нібито мова йде про розглядання місцевих проблем, а насправді – просто політична діяльність з метою компрометації влади, яка сьогодні від імені Президента здійснює керівництво в регіоні. Президент дуже добре в цьому розуміється.

 - Яка реакція на цю ситуацію жителів населеного пункту Малашівці? Адже недавно вони знову заблокували дорогу на сміттєзвалище.

 - У вересні місяці я, мер і голова обласної ради підписали меморандум трьох про те, що будемо сприяти у розгляданні проблеми сміттєвивозу у м. Тернополі. Натомість, облрада плануючи у 2010 році висувати власного кандидата на посаду мера, взяла курс на компрометацію міської влади – чим брудніше місто, тим у вигіднішому світлі кандидат від «опозиційної» у місті Свободи. Я не балотуюсь в мери міста, але мені дуже важливо, щоб на території області не було такої критичної ситуації ні в одному населеному пункті. Тому, зрозуміло, втрутився, і це питання практично розв’язали: ми знайшли порозуміння з місцевою громадою, де знаходиться старе сміттєзвалище, виділили нове місце під полігон, затвердили проект на його будівництво, з урахуванням усіх, за екологічними стандартами, норм та лінію по сортуванню для того, щоб зменшити вагу побутових відходів. Ми це все зробили. Зрозуміло, для «Свободи» це не прийнятно, оскільки хтось це вирішував, а не вони. Тому готові йти на цей конфлікт тільки заради того, щоб показати мера в поганому світлі. Що стосується громадян, то, маючи попередній меморандум, що всі троє зацікавлені у розв’язанні проблеми, йшли на поступки. А коли побачили дійсне обличчя облради, дійсне обличчя «Свободи», «Партії регіонів», які не зацікавлені, щоб в найближчий час була розв’язана ця проблема, зрозуміло, що селяни невпевнені, що влада зможе вирішити це питання і тому заблокували дорогу з метою, щоб їм дали відповідь. Цим політичним актом облрада породила соціальний конфлікт.

 - Скільки коштує сміттєсортувальна лінія, яка потрібна Тернополю і через яку, власне, виник конфлікт між Вами і обласною радою. Де вона зараз?

 - Сортувальна лінія зараз знаходиться у Франківську, але вона була призначена для Борисполя. Однак враховуючи нашу ситуацію Кабінет Міністрів погодив передачу її нам. А орієнтовна ціна такої такої лінії близько 14 млн. грн. і отримаємо ми її безкоштовно.

 - Пане губернаторе, на своєму сайті обласна рада дала оцінку Вашим діям стосовно 2 млн. грн, виділених на придбання сміттєсортувальної лінії, які Ви (чиновники від ОДА) вимагали перенаправити на сплату боргу за енергоносії, добудову деяких об’єктів, гемодіаліз тощо. Що Ви можете відповісти на це?

 - Це непрофесіоналізм або фальшивість чиновників облради, які просто не розуміють, що на початок року бюджет розраховується виходячи з потреб діючих закладів охорони здоровя, освіти, культури тощо. Якщо протягом року ми ввели в експлуатацію кардіоцентр, відділення гемодіалізу, то додатково повинні серед року визначити їх фінансування, внесши зміни до бюджету області. Що ми і просили. Інакше кажучи, облрада знаючи це, використовують аргументи, які вигідніші в даній ситуації.  

 - 4 грудня Ви заявили, що зволікання органів Держкомзему перешкоджає процесу наболілої проблеми утилізації сміття. Що змінилось сьогодні?

 - Те саме. Вже є готовий акт, а вони не підписують, просто не візують його. Хоча на це мають 10 днів. Якщо за цей час вони не  зроблять ці документи, то ми звернемось в прокуратуру про притягнення за корупцію. Проте вважаю, що це та проблема, у якій докумети мають підписуватись день у  день, відкладаючи  всі інші для того, щоб вирішити цю гостру проблему для області.

 - Скажіть буль ласка, субвенцію у розмірі 60 тис. грн., призначену додатково для с.Малашівці уже виділили?

 - Ми сьогодні зробили не на 60 тис. Ми перевели їм за кожну тонну сміття 4,5 грн., що становить 120 тис. грн. Встановили вікна в школі, в клубі, зробили другу скважину для підпитки води. На сьогоднішній день зробили 5 км. доріг і заклали кошти на наступні 3 роки близько 3 млн. грн. на розбудову соціальної інфраструктури с.Малашівці. Крім того, заклали близько 8 млн. грн. в сусідні села Ігровиця та Ілачів, які знаходяться так само в зоні малашівецького сміттєзвалища. Відповідно, розпорядження є і воно подане на сесію ради для розгляду.

 - Пане Юрію, коли буде сміттєсортувальна лінія у Тернополі?

 - Це все залежить від мера міста, наскільки він оперативно відпрацює: мер має надати приміщення та виділити кошти, а державне підприємство «Екокомресурси» повинні перевести цю лінію. Розуміючи, що в мера коштів недостатньо, я поставив сьогодні питання про те, що ніж придбати другу лінію,  передбачувані кошти вернути в бюджет і тим самим виділити 800 тис. як субвенцію місту для того, щоб вони мали фінансовий ресурс на монтування сміттєсортувальної лінії. Бо якщо не має грошей на її монтування, то лінія втрачає зміст. Про що сьогодні депутатам облради доводимо, але вони стоять на своїй позицїї. Я так думаю, що просто в закупівлі лінії в них є власний, певний інтерес, який, як мені здається, при всіх бюджетних закупівлях сьогодні в Україні – хибна практика.

 - І насамкінець. Зараз проблеми з вивозом сміття є?

 - Після прийняття рішення облради, яка дестабілізувала ситуацію в Малашівцях люди відмовились допускати сміттєвивози. Зараз вживаються всі заходи, щоб заспокоїти людей, але, на жаль, люди хочуть бачити чітку позицію облради.

 
Ірина Пилипів, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи