Черговий експеримент політиків: вплив грипу на свідомість виборця



Ми вже звикли, що на кожній надзвичайній ситуації наші політики заробляють політичні дивіденди: згадати хоча б аварію в Ожидові, паводки тощо. Тож бажаючих отримати політичні бали на Львівщині від епідемії грипу також багато. Грипом вже встигли „скористатись” всі основні політичні гравці — і Віктор Ющенко, і Юлія Тимошенко, і Віктор Янукович, і Арсеній Яценюк, і Сергій Тігіпко, і їх колеги на місцевому рівні. 

Першим атакував Львівщину з „антигриповим” візитом Президент України Віктор Ющенко. Президент і раніше планував відвідати Львів 31 жовтня, однак у зв’язку з епідемією змінився формат візиту. Замість конференції Львівської обласної організації НСНУ та святкування річниці створення Західноукраїнської народної республіки у Львові  відбулась нарада з приводу епідемії грипу. Але це не завадило Віктору Ющенку ще раз звинуватити уряд у прорахунках, цього разу в роботі по запобіганню епідемії, а самому виступити рятівником — президент дав доручення забезпечити всіх захисними масками, а лікарям, які беруть участь у боротьбі з епідемією — підвищити зарплату.  

Головний рятівник, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, яка теж бореться з епідемією при обов’язковій присутності ЗМІ, прибула на Львівщину 4 листопада. Перед цим глава уряду вже відвідала Тернопіль та Івано-Франківськ.  

Не відстає від керівників держави і влада міста та області.  Те, що міський голова Львова Андрій Садовий і голова Львівської облдержадміністрації Микола Кміть завоювали увагу місцевих ЗМІ, не дивно — адже саме з їх уст можна почути безпосередню інформацію, що ж відбувається з епідемією у Львові та області. Однак якщо Микола Кміть у своєму спілкуванні з пресою присвячує більше часу інформаційній частині, то А.Садовий, відомий своєю добре поставленою піар-службою, діє по-іншому. 

По-перше, міський голова Львова відрядив „головного психолога” мерії, керівника департаменту „Адміністрація міського голови” Олега Березюка повчити журналістів, як „правильно” писати про епідемію. З „меседжу” пана Березюка випливало, що інформація про епідемію від міської влади — істина в останній інстанції, а всю іншу інформацію потрібно перевіряти спільно з міською владою.

По-друге, Андрій Садовий зробив все, щоб зняти з міської влади відповідальність за прорахунки в підготовці до епідемії і показати бурхливу діяльність мерії. Інформаційний простір рясніє заголовками на кшталт "Таміфлю" видадуть львівським лікарям, – мер Львова”; „Мер Львова попросив «Таміфлю» у керівників польських та австрійських міст” чи „Мер Львова пропонує кандидатам у президенти витратити передвиборчі гроші на лабораторії”. При цьому мер звинуватив санепідемстанцію у неготовності до епідемії. 

Водночас Андрій Садовий скористався моментом, щоб закинути черговий камінь в город свого опонента Петра Писарчука, народного депутата від Партії регіонів та власника ринку „Південний” у Львові, який теж планує балотуватись на посаду міського голови.  Андрій Садовий дорікнув йому, що ринок „Південний” працює попри епідемію і створює загрозу поширення грипу.

Петро Писарчук не залишився в боргу — спочатку він заявив, що жодного офіційного звернення мера Львова з проханням закрити ринок «Південний» до адміністрації не надходило, а потім і завдав удару у відповідь. Громадська організація „Рідне місто”, яка відкрито симпатизує Петру Писарчуку, заявила, що львів’янам не вистачає достовірної інформації про епідемію від міської влади.

Крім цього, власник „Південного” вирішив вжити перевірений спосіб впливу і закликав львів’ян не зачиняти церкви, а відвідувати їх і молитись за здоров’я хворих. Не секрет, що  львів’яни — дуже релігійні, принаймі напоказ. Тож заява Петра Писарчука була сприйнята краще, ніж наміри влади міста та області скоротити кількість та час богослужінь у зв’язку з епідемією.

Ще одна можливість піару на грипі — захисні маски, яких в аптеках досі немає.  Активісти ГО «Рідне місто» та місцеві активісти Партії регіонів з партійною символікою безкоштовно роздають львів’янам одноразові захисні маски.

Схожим піар-шляхом пішов і кандидат в Президенти України Сергій Тігіпко — він спонсорував роздачу захисних масок в Червонограді.

Блок Юлії Тимошенко на Львівщині, підтримуючи свого лідера, теж активно працює на темі грипу — БЮТ став ініціатором позачергової сесії Львівської облради. Сесія,  щоправда, не відбулась, оскільки інші фракції облради вирішили, що не хочуть робити «масове зібрання», та й не всі бютівці бажали на таке засідання з’являтись. Однак політичні бали „за ініціативу” тимошенківці можуть собі зарахувати.

Допомагає бютівцям і те, що голова Львівської облради Мирослав Сеник перебуває у відпустці, і „зіркою екрану” став заступник голови Львівської облради від БЮТ  Роман Ілик. Крім того, що Роман Ілик в.о. голови облради, він за освітою медик, тож коментує епідемію всім ЗМІ.

Тема грипу — ласий шматок. Тому БЮТ вирішив „усунути” конкурентів: депутат Львівської облради від БЮТ Ігор Сенишин заявив, що дефіцит захисних масок в аптеках Львова та області міг виникнути через те, що їх викупили політичні партії з метою піару. Серед таких недобросовісних політичних сил Ігор Сенишин назвав Партію регіонів.

Боротись з грипом вирішив також і лідер ВО «Свобода», кандидат у президенти України Олег Тягнибок, і виділив 1 млн. грн. передвиборчого бюджету на боротьбу із епідемією грипу. Щоправда, О.Тягнибок не забув про це заявити на всю Україну  під час передачі Шустер Live.

Політологи не здивовані великою кількістю піару навколо теми грипу, проте  вважають ця явище вкрай негативним. „В питаннях політичної боротьби в нашій країні використовують всі теми. І наші політики характеризуються тим, що вони є спеціалістами з будь-яких питань, навіть польотів у космос. Політики завжди мають свою позицію і заявляють про неї, незважаючи на те, наскільки їх оцінка є компетентною. На жаль, ми є свідками того, що цілий ряд політичних груп намагаються використовувати питання епідемії в своїй боротьбі — за владу, за підвищення свого рейтингу або зниження рейтингу свого конкурента. На мій погляд, це негативна ознака нашого суспільства і  нашого політикуму. В даному випадку тут мають говорити лише лікарі, фахівці. А люди, які не є фахівцями, не мають медичної освіти і не мають практики роботи в медичній галузі, не повинні говорити на цю тему. Я вважаю, що це неетично і суспільно шкідливо, бо люди довіряють засобам масової інформації, довіряють в певній мірі політикам, і можуть сприймати їхні думки як певний алгоритм дій. Такі речі в політичній боротьбі не можуть використовуватись”, — зазначив „ОстроВ” львівський політолог Анатолій Романюк.

Схожу думку висловив в розмові з кореспондентом „ОстроВ” інший львівський політолог Юрій Шведа.Епідемія грипу виникла в період розгортання виборчої кампанії. Тому ясна річ, що політичні сили будуть на цій проблемі акцентувати, привертаючи увагу населення, адже населення дуже цікавиться цією проблематикою. Якщо говорити наскільки це морально, очевидно, що політики мають право на обговорення тих проблем, які на сьогодні гостро стосуються держави, і було би смішно думати, що це не має бути предметом обговорення. Інше питання, з якою метою це робиться: якщо це робиться з метою вирішення проблеми, це одне, а якщо це робиться тільки для того, щоб набрати якісь політичні бали, то, звичайно, це аморально”, — зазначив Ю.Шведа.

Тож залишається сподіватись, що пройдуть вибори — і закінчиться  піар на темах епідемій, стихійних лих та інших бід. Хоча у нас із завершенням однієї одразу ж стартує підготовка до нової передвиборчої гонки, і свідомість виборця знову зростає в ціні.

Олександр Горгут, „ОстроВ”




Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи