Справа головних лікарів Івано-Франківська. Частина перша, Б.Стасюк



У липні–серпні 2009 року у міських лікувально-профілактичних закладах Івано-Франківська відбувся ряд кадрових перестановок. Так розпорядженням міського голови від 16.06.2009 року головним лікарем міської дитячої стоматологічної поліклініки було призначено Терезу Степанків замість Валентини  Підлісної, що тривалий час очолювала цей медичний заклад, а тепер вийшла на пенсію. Іншим розпорядженням міського голови від 23.07.2009 року головним лікарем міської клінічної лікарні № 1 призначено Тараса Василика замість Євгена Романишина.

А 9 серпня 2009 року був відсторонений від займаної посади, а 28 серпня розпорядженням міського голови звільнений з роботи головний лікар міської поліклініки №4 Богдан Стасюк. В ЗМІ було надруковано ряд припущень про причини цього звільнення, по місті бродять різноманітні чутки… Щоб дізнатися більше ми вирішили звернутися за розясненням до Б.Стасюка.


- За що Вас звільнили з посади головного лікаря Івано-Франківської міської поліклініки №4?

- Тут є своя передісторія. Нею була політична діяльність мого рідного брата Володимира Стасюка, депутата Івано-Франківської міської ради від БЮТ, який нині перебуває в опозиції до міського голови В.Анушкевичуса. Мій брат з однодумцями у 2007 році випустив брошуру, яка називалася «За лаштунками влади». В ній описується про земельні махінації міської влади, і в тому числі В.Анушкевичуса за період 2006-2007 років.

Отож, починаючи з 2008 року, міський голова Івано-Франківська В.Анушкевичус через головного лікаря центральної міської лікарні (ЦМЛ) Тараса Масляка намагався притягнути мене до дисциплінарної відповідальності, хоч на те жодних підстав не було. Так, на одному з виконкомів міської ради від дав доручення Т.Масляку взяти у мене письмове пояснення щодо нераціонального використання  позабюджетних коштів. Насправді було, ось що, - у міській поліклініці №4 в той час приватне підприємство «Будсервіс» проводило реконструкцію опалювальних мереж поліклініки. Постало питання заміни вікон. Для цього ми трохи в борг, а трохи за реальні позабюджетні кошти в іншої фірми закупили 17 віконних блоків на суму близько 30 тис. грн. Це дало можливість виконати «Будсервісу» певний обсяг робіт, зробити ремонт у трьох з п’яти секцій поліклініки. Але «Будсервіс» претендував на всі роботи, в тому числі і вікна міняти, бо крім того виграв тендер на встановлення віконних блоків, давши найдешевшу ціну. Мене міський голова звинуватив у тому, що я закупив віконні блоки у іншій організації, у приватному підприємстві «Акант». На що я йому відповів, що «Будсервіс» за період своєї діяльності ще не закупив і не встановив жодного віконного блоку, а з іншого боку їм все ж залишилося ще 12 віконних блоків, які потребували також заміни, хай би вони їх і міняли. Ми з «Акантом» співпрацювали вже не перший рік і тому саме у них замовили ці вікна, а вони виготовили їх безоплатно, в борг. Крім того, я наголосив, що  ці віконні блоки були встановлені за позабюджетні гроші. В результаті «Будсервіс», який виграв тендер, так жодного віконного блоку і не поставив, а з суми 650 тис. грн., що виділялась поліклініці на ремонт, вони освоїли тільки 84,7 тис. грн. Мені тоді догану не дали.

Через деякий час, було наступне подання Т.Масляка на імя міського голови про дисциплінарне стягнення щодо мене. До подання було долучено три доповідні записки першого заступника головного лікаря ЦМЛ В.Вовчука, де мене було звинувачено в тому, що перше,  - ми відмовляємося писати замітки на медичну тему у комунальну газету «Західний кур’єр», друге, що я не дав пояснення чому ми не пишемо такі замітки, і третє, що ми у нашій поліклініці відмовилися проводити «День донора». І це в той час, коли ми на той час, (листопад 2008 року), виконали план на 96%, а ЦМЛ на 16%. Я доказав усім, що ми дали дуже багато проектів заміток в газету. І знову міський голова не зміг мені дати догану.

Тоді вони задіяли трьох наших лікарів, а саме,  завідувача хірургічного відділення І.Грод, голову профкому В.Марухнія і лікаря ендоскопіста Т.Беркія. Вони написали подання у сім інстанцій міського і обласного підпорядкування, у тому числі в обласну прокуратуру. Ці лікарі там написали, що з мого боку нібито є протиправні дії і долучили підписи нібито 37 наших працівників поліклініки. Вони звинуватили мене в тому, що я брав від працівників поліклініки хабар, в обсязі 10% преміальних за 2004-2008 роки. Це все перевірка з обласного управління охорони здоровя не підтвердила, але догану мені дати комісія все ж таки рекомендувала, що міський голова 23 березня 2009 року і зробив.

Потім були чисельні перевірки з найрізноманітніших контрольних і правоохоронних органів. На мене завели кримінальну справу. А було це так, 13 липня 2009 року мене розпорядженням міського голови було відсторонено від виконання повноважень. Я 15 липня 2009 року звернувся до М.Гошовського, прокурора Івано-Франківської області, щоб він дав правову оцінку протиправним діям міській прокуратурі в особі старшого помічника прокурора Л.Буряк. А 18 липня на мене заводять кримінальну справу. Я цю постанову оскаржив у суді і 8 серпня 2009 року Івано-Франківський міський суд надіслав в прокуратуру Івано-Франківська постанову в якій він зобов’язує прокуратуру на час проведення судового засідання призупинити будь-які дії, які стосуються досудового слідства. Прокуратурою це рішення було проігноровано і 9 серпня 2009 року, мене постановою міської прокуратури відсторонюють від посади. Ми з адвокатом оскаржили цю постанову у обласній і міські прокуратурах. Вони нам мали дати відповідь у трьохденний термін, проте ми отримали лише відповідь заввідділом обласної прокуратури М.Аверкіної про те, що нашу заяву вони направили в міську прокуратуру для реагування.

А далі до мене надходить лист від заступника міського голови, керуючого справами міськвиконкому А.Лиса про те, що дія мого контракту на перебування на посаді головного лікаря поліклініки №4 закінчується 27 серпня 2009 року. Потім, до мене на роботу приходять 28 серпня з розпорядженням міського голови і повідомляють, що я звільнений з роботи у зв’язку з закінченням дії контракту. Це протиправно, бо лікувально-профілактичні заклади в перелік тих закладів з керівниками яких укладається контракт не входять. Крім того стаття 39 прим. частина 2 «Кодексу законів про працю» говорить про те, що якщо строкові договори укладаються з людиною більше одного разу, то той працівник вважаться прийнятим безстроково, а я вже переукладав договір з міськими головами дев’ять разів.

- А ще Вас звинувачують, що Ви незаконно прийняли на роботу свого сина, і що він працює на двох роботах одразу…

- Ще раніше це питання піднімав І.Сегін, начальник юридичного відділу міськвиконкому, він одного разу, перебуваючи в нашій поліклініці разом з міським головою, мене запитав, а на яких підставах тут працює моя дружина і мій син. Я йому тоді відповів, що вони працюють згідно чинного законодавства, і що тут немає нічого протиправного, бо якому законодавчому акту це суперечить? Відповіді від юриста не було.

Мій син, Василь Стасюк, який навчався за державним замовленням, по направленню державної комісії по розподілу молодих спеціалістів був направлений на інтернатуру по радіології з подальшим працевлаштуванням на роботу в нашій поліклініці. З цього приводу є наказ Головного управління охорони здоров’я області і ЦМЛ м.Івано-Франківська. Тому тут все законно. Він у нас працює на 0,75 ставки, 4,5 години на день, а 8 годин він працює мінчендайзером фірми «Рошен». Державна інспекція з праці, КРУ порушень не знайшли, бо в нього є щоденники роботи, інформація по флюрографіях і рентгенограмах, що він власноручно описував.

- Розкажіть трохи про історію поліклініки, відколи Ви там працюєте головним лікарем?

- Поліклініка заснована у 1999 році, у приміщенні колишнього дитячого садка, я є незмінним керівником поліклініки №4 вже протягом 10 років. За цей час у поліклініці було зроблено дуже багато. Якщо коротко, то ми за десять років зекономили для державного бюджету мінімум 500 тис. грн. за рахунок залучення позабюджетних коштів і робіт виконаних силами працівників поліклініки для покращення її матеріально-технічного стану. Крім того завдяки тому, що сестра моєї дружини живе і працює медсестрою в Німеччині в одній з лікарень міста Новий Ульм, ми через Червоний Хрест залучили на поліклініку гуманітарної допомоги на суму близько 800 тис. грн.

У 2000 році спорудили шатровий дах, у 2008 році забетонували долівку у підвальному приміщенні і зробили відмостку по периметру поліклініки, бо до цього в підвалі постійно стояла вода. Як я вже казав ми поміняли 17 віконних блоків. Крім того за 10 років ми змінили  більше 50 дверних блоків, у нас зроблено перебудову і капітальний ремонт у 54 приміщеннях поліклініки. І більшість цих робіт проведено за позабюджетні кошти. Ми з залученням 40% бюджетних коштів, зробили реконструкцію клініко-діагностичної лабораторії, вона нині відповідає всім технічним і санітарним нормам, має дві витяжні шафи. Закупили нову ендоскопічну техніку, - фіброгастродуоденоскоп і фіброколоноскоп, три мікроскопи і т. і.

- До якої політичної партії Ви належите?

- Я член Народного Руху України. Я був делегатом Других Всеукраїнських зборів Народного Руху України від Сумщини у жовтні 1990 року, коли я ще там працював. А нині я симпатизую Всеукраїнському об’єднанню «Свобода», бо ідея, яку вони сповідують є мені дуже близька.

Наближаються чергові вибори міських голів. Міський голова Івано-Франківська бачить, що я його не підтримував на виборах у 2006 році і підтримувати не буду. Хоча я йому тоді перешкод у агітації ніяких не чинив, а наші працівники  активно проводили агітацію за В.Анушкевичуса, його агітки були розвішані по поліклініці, роздавали його буклети людям під час прийому і т.д.

Ви ж мабуть пригадуєте, що мій брат В.Стасюк у минулій міській раді входив до тієї ж групи «Не словом, а ділом», що і В.Анушкевичус. А потім мій брат балотувався на виборах Івано-Франківського міського голови від БЮТ і складав конкуренцію Анушкевичусу. А в кінці виборчої кампанії Анушкевичус вмовляв керівництво обласного штабу БЮТ, щоб В.Стасюк зняв свою кандидатуру на його користь… Тому у своєму звільненні вбачаю лише політичні мотиви, просто міський голова хоче замість мене на посаді головного лікаря мати свою людину щоб застосовувати адмінресурс на наступних виборах.

Я вважаю, що Віктор Андрюсович від своїх передвиборчих обіцянок діаметрально відхилився, він займається більше популіськими рішеннями, ніж дбає про народ. Наведу лише один приклад, міськвиконком закупив для станції швидкої допомоги 14 автомобілів, а в департаменті ДАЇ, і в наказах Міністерства охорони здоров’я чітко написано, що згідно сучасних стандартів для надання невідкладної допомоги придатні лише ті автомобілі, у яких медик при виконанні свої обов’язків може встати на повний зріст. Ці закуплені мером машини цього не дозволяють зробити. Друге, до носилок має бути доступ з обох боків, а у цьому автомобілі є доступ з одного боку, тай то в притик. Тому, як ви розумієте міська влада свідомо закупила застарілу модель автомобілів. Чому свідомо, бо Анушкевичусу пояснювали, його попереджали, а він все одно їх купив… Друге, в нього щодо цих автомобілів була така забаганка, що комплектування цих автомобілів швидкої допомоги повинно відбуватися чомусь тільки в Сімферополі. Хоча це ж саме і дешевше можна було зробити у Івано-Франківську. А крім того скільки бензину спалили, адже 14 машин ганяли у Сімферополь і назад, шоферам платили відрядження. Невже міський голова робив це все так просто?

- А як реагують на події що з Вами відбуваються інші головні лікарі?

- А у них такі ж самі проблеми що і у мене. Головний лікар міської поліклініки №1 І.Романюк тільки-но у 2008 році, восени, виграв у міського голови усі суди і відновлений у посаді; головний лікар поліклініки №3 О.Стасюк судиться з міською владою з приводу того, що йому незаконно дали догану і він вже рік працює без контракту; головний лікар міської клінічної лікарні №1 Є.Романишин судиться з  міським головою з приводу його  незаконного звільнення з посади.

Можу вам розказати про причини звільнення з займаної посади головного лікаря ЦМЛ Я.Джигіти, попередника Т.Масляка. Про це він мені розповів особисто. Мовляв В.Анушкевичус сказав йому так, «я тобі поставив три цілі, першу, - звільнити з посади головного лікаря поліклініки №1 І.Романюка, звільнити з посади першого заступника головного лікаря ЦМЛ В.Вовчука, провести капітальний ремонт у реанімації ЦМЛ. Жодного з цих доручень ти не виконав. Пиши заяву на звільнення». Я.Джигіта написав таку заяву, а Анушкевичус заяву підписав, і взяв собі на роботу свого кума Т.Масляка 

Далі буде… 

Розмову для «ОстроВ» провів Юхим Шмулько

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи