Всемогутній лохотрон. Огляд преси







Чого тільки не вигадають люди, аби виманити гроші чи ресурси у свого ближнього. В Івано-Франківських газетах за минулий тиждень вдалося знайти кілька хороших прикладів добротного лохотону, який повсяк час підстерагає свої жертви.

Політичний лохотрон

«Минулого тижня на вулицях міста з’явилися незвичні для людського ока намети у військовому стилі, – пише газета «Західний кур’єр». -У звичайних перехожих така поява посеред міста викликає подив. Мешканці міста підходять до намету і запитують, чи то не якась військова операція. Лише згодом трохи оговтавшись можна зрозуміти, що це агітація за Арсенія Яценюка

- Люди підходять і кажуть, що було би краще, якби над наметом був український прапор, - ділиться думками представник організації «Фронт змін». Ми казали про це нашому керівництву. Але поки що відповіді немає».

А поки новітні фронтовики захоплюють тротуари їх опоненти «бомблять» з висоти біл бордів.

«Недавно близько десятка білбордів із зображенням Онанія повисли і над вулицями Івано-Франківська, - пише газета «Галицький кореспондент». - Наразі Онаній залишається інтригуючою загадкою для своїх потенційних виборців. З невідомих причин піарщики нового кандидата відважилися повідомити широкій громадськості лише ім'я кандидата і натякнути на його програму одним слоганом - «Вимагаю обирати президента з 25 років». Правда, вимога не зовсім зрозуміла, оскільки сам Онаній виглядає на білборді як кінчений, передчасно постарілий дегенерат і хронічний алкоголік...Штабісти й прихильники Арсенія Яценюка одразу заявили, що жодного Онанія не існує.

Голова виконкому Івано-Франківської обласної організації «Фронт змін» Юрій Бабій зізнався: «Ми провели внутрішнє розслідування, щоб з'ясувати, як в Івано-Франківську з'явилися ці білборди. З неофіційних джерел відомо, що замовниками є люди, близькі до БЮТ».

Будівельний лохотрон

Газета «Івано-Франківський оглядач» описує картину постбудівельного «буму» в Івано-Франківську:

«У місті, яке славиться своєю архітектурою, бракує місця для дітей. Центральна частина Івано-Франківська спресована пивними майданчиками. Одна надія на парк чи садочки. Але і це задоволення не для всіх. За часи незалежності у місті закрили не один дитячий садочок. Площадки забудували: доми, як гриби після дощу, повискакували».

Але ось тепер замість садочків та новобудов у місті часто видніються глибокі закинуті котловани. Про те, що в Івано-Франківську таки з’явився свій власний «Еліта-центр» читаємо в «Галицькому Кореспонденті».

«Інвестувавши в будівництво багатоповерхівки на вулиці Бельведерській в Івано-Франківську п'ять з половиною мільйонів гривень, покупці квартир за три роки дочекалися від забудовника тільки виритого котловану», - пише газета. - Ще минулого літа мешканка Івано-Франківська, яка за 28 тисяч доларів придбала однокімнатну квартиру в елітному районі новобудов, планувала розпочати ремонт у новому помешканні. Генеральний директор фірми "Новекс" Володимир Бондаренко, до якого ця жінка звернулася ще у 2006 році, запевнив її, що так насправді й буде. Мовляв, кінцевий термін закінчення будівництва - четвертий квартал 2008 року, а оскільки тепер "будівельний бум", то нове і якісне помешкання у неї з'явиться навіть швидше, ніж передбачено угодою. Клієнтка повірила, підписала договір і заплатила одразу повну суму вартості нової квартири. 

Тепер на місці купленого житла - поросла бур'янами велика яма з купою бруду і сміття. А ті, хто придбав квартири у запроектованому будинку на вулиці Бельведерській,19, уже непокояться, що ця багатоповерхівка взагалі може ніколи не з'явитися і вони опиняться в жалюгідній ролі клієнтів сумнозвісної "Еліта-центр".

Комунальний лохотрон

 Про систему обдирання населення міста Івано-Франківська, зокрема як платити за опалення в літниій час, пише газета «Репортер»:

 «Декілька років тому в Івано-Франківську запровадили дві різні схеми оплати за тепло. Хто мав лічильник, платив за одностав-ковим тарифом, без лічильника – за двоставковим, тобто разом з абонплатою, яка нараховується цілий рік від площі приміщення…суми там немалі – за середню квартиру треба щомісяця сплачувати сотню гривень.

Наразі кожна людина, якій влітку приходять рахунки, задумується: за що вона платить? Спробуємо «перекласти» те, що почули в «Теплокомуненерго». Отже,

Перша частина оплати (зимова) – умовно-змінна – фактичний об’єм спожитої теплової енергії, яка компенсує витрати тепловиків на природний газ та електроенергію.

Друга – умовно-постійна  – включає в себе сировину та матеріали для забезпечення технологічних процесів; газ, який витрачається на компенсацію теплових втрат у мережах і на власні технологічні потреби котелень; електроенергію, використану на технологічні потреби; зарплату; роботи та послуги сторонніх організацій; експлуатацію машин та обладнання; загально виробничі, загальногосподарські та інші витрати, пов’язані з виробництвом теплоенергії; обов’язкові платежі.

Тобто, якщо перекласти на людську мову, люди мають платити за все, що робить і що споживає «Теплокомуненерго»

Гадальний лохотрон

Оскільки з екранів телевізорів та шпальт газет майорять оголошення: «Вилікую», «Допоможу зняти прокляття», «Наворожу на судженого» журналісти «Репортеру» вирішили зробити і відвідати 2професійну» гадалку. Далі читаємо:

«Ворожка Пані Віра одразу наголосила на тому, що в неї сьогодні неприйомний день. Але вона точно бачить, що у нас все дуже погано. Тому прийме.

На ворожіння, а точніше, злити на віск, згодилася подруга. Ворожка підійшла до плити, в розігріту залізну миску кинула свічку. Наказала стати на коліна та молитися. Сама підійшла до відкритого вікна, одягнувши хустину, та почала щось бурмотати, відкривши Біблію. Це тривало хвилин зо десять, доки свічка на плиті не зашкварчала, і в хаті підсилився специфічний запах. Вона підійшла до подруги з двома мисками — в одній була вода, в іншій — киплячий віск. Перелила воду у віск над головою «клієнтки» та різко відійшла у бік. Знову почала щось шепотіти…

«Одкровення» ворожки зводилися до одного — вам пороблено, і потрібно це все відмолити.

Пані Віра говорить, що молитись за очищення її «коханого» будуть монахи у Почаєві. Натомість, аби все вдалося, потрібно принести: дві домашні курки (бажано живі), п’ять кілограмів цукру; три палки копченої ковбаси; п’ять кілограмів цукерок (що якісніші, то солодше у пари буде життя), два махрові рушники; один двоспальний набір постільної білизни та 166 гривень. Такі «комплекти», до речі, треба було принести двічі — у четвер та понеділок.

Ворожка сказала, що все це буде відправлено у монастир, де за «коханого» будуть молитись 12 днів та ночей. І чоловік обов’язково повернеться. «Послуги» ворожки обійшлися нам в 60 гривень. Здивував той факт, що гроші ми повинні були поставити у Біблію, а не дати в руки».

Лохотрон для любителів морозива

«Останніми роками на деяких підприємствах почали відходити від класичної рецептури морозива, яка передбачає використання для його виробництва лише молочних жирів. Активно заміняють їх рослинними жирами, котрі дають змогу знизити собівартість морозива. Але їх використання призводить до зміни традиційного смаку морозива. Адже, як кажуть одесити, є дві великі різниці між морозивом, виробленим на молочній основі, і таким, в якому містяться молочний жир, мінеральні речовини…», - пише газета «Галичина».

Лохотронів існує, звичайно, на багато більше. Сподіваємося, що читачі зможуть самостійно визначати рівень небезпеки і уникати всемогутнього лохотрону.

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи