В. Терен: “Це президент Росії Д.Медвєдєв дав відмашку Януковичу зірвати переговори”

«Я і ще вісім депутатів з фракції БЮТ були проти коаліції з Партією регіонів», - заявив 16 червня на прес-конференції в Івано-Франківську голова Івано-Франківської обласної організації партії «Батьківщина», народний депутат України від БЮТ Д.Шлемко. У заході також брав участь народний депутат України від БЮТ ВікторТерен.

«Єдина політична сила, яка у грудні 2004 року не голосувала за зміни до Конституції України 2004 року, - це був БЮТ. Ті зміни внесли хаос в правове поле держави, ми це нині відчуваємо на собі. І тепер, на передодні президентських виборів, постало питання внесення змін до Конституції. Було б дуже добре, якби після виборів держава почала жити за новою Конституцією. Щоб внести зміни потрібно 300 голосів. Без Партії регіонів 300 голосів не набереш. Тому ми пішли на вимушений крок, - підготовку спільного проекту змін до Конституції», - пояснив мотиви переговорів БЮТ і ПР Д.Шлемко.

«До 5 червня 2009 року переговори про формування коаліції велися тільки на рівні керівників фракцій і лідерів політичних сил. Вони з нами не спілкувалися на цю тему. Ми не знали на яких принципах планується формування коаліції. За таких умов я особисто і ще вісім депутатів, були проти утворення парламентської коаліції з Партією регіонів. Про це ми відверто заявили Ю.Тимошенко на її зустрічі з нами напередодні зборів фракції 5 липня».

Д.Шлемко розповів журналістам, що на зустрічі з членами БЮТ-противниками коаліції з Партією регіонів «Тимошенко сказала, що у проекті Конституції немає положень про продовження повноважень парламенту до 2014 року, немає розділу про вибори президента в парламенті, немає статті про позбавлення ліцензії і заборону засобів масової інформації за дезінформацію. Як немає і інших одіозних змін, фактично фальшивок, які були привнесені штучно в даний проект для його дискредитації». Фактично суспільство так і не дочекалося офіційного оприлюднення цього проекту змін до Конституції і внесення його в парламент.

«Нині, на даному етапі повернення до переговорів з ПР, щодо змін до Конституції практично не можливе. Але конституційні зміни необхідні, бо без них неможливо буде навести порядок в країні, неможливо буде керувати країною новобраному президентові, хто б ним не став, чи Тимошенко чи Янукович», - підсумував Д.Шлемко.

Тому, за словами Шлемка, після президентських виборів нам слід очікувати повернення до проблеми змін у Конституцію, проблеми збору 300 голосів для її прийняття. А не можливість сформування коаліції під зміни до Конституції неодмінно призведе до розпуску парламенту новообраним президентом.

Після прес-конференції ми звернулися до Дмитра Шлемка і Віктора Терена з проханням відповісти на кілька питань.

- Назвіть будь-ласка склад робочої групи, яка працювала над проектом нової Конституції?

Д.Шлемко: - Конституція творилася в кабінетах України, ніякої руки Кремля тут немає. У групі працювали юристи, в тому числі досвідчені юристи від БЮТ. Та в принципі, а що Москва могла робити для Конституції України в даній ситуації?

В.Терен: Я не працював у робочій групі. З інтернету, так як і Ви, знаю, що до складу робочої групи входили Тимошенко, Турчинов, Медведчкук, Янукович і Лавринович. Чи могла впливати Росія на ситуацію? Звичайно могла, якщо врахувати, що В.Медведчук кум прем’єр-міністра Росії В.Путіна. І якщо врахувати, що Медведчук за те, що він спарував Тимошенко і Януковича вимагав собі посаду Генпрокурора, то ясно що Москва впливала. На мою думку, це президент Росії Д.Медвєдєв дав відмашку Януковичу зірвати переговори. Бо Ви мабуть знаєте, що в Росії між Д.Медвєдєвим і В.Путніним є протиріччя, існує тліючий конфлікт. І в цьому випадку теж, бо В.Путін мабуть був за широку коаліцію, і відповідно через В.Медведчука підтримував її створення.

- Чому до проекту змін до Конституції не увійшло положення про обрання нового складу Верховної Ради за відкритими списками?

Д.Шлемко: - Виборча система мала бути обов’язково узгоджена з Партією регіонів. А Партія регіонів, ще не визначилася стосовно виборчої системи. А те, що говорили на телебаченні представники Партії регіонів, наприклад Г.Герман, все це тільки слова. У нинішній Конституції записано, що вибори до Верховної Ради відбуваються за пропорційною системою, а подальша деталізація про те, чи це будуть відкриті чи закриті списки, прописується в законі про вибори. Оскільки чергові вибори до ВР України плануються у 2012 році, то вносити зміни до виборчого законодавства ніхто не поспішає.

В.Терен: - Я є категоричний противник відкритих списків. Бо і за цієї системи зберігається несправедливість. Відомо, що є регіони де за БЮТ голосують мало, наприклад, Донецьк, і регіони, де БЮТ набирає багато, наприклад, Івано-Франківщина. І знову все буде залежати від керівника партії, ну скажімо Тимошенко вирішить позбутися від В.Терена. Звісно, що вона тоді пошле мене балотуватися по Донецькій області. Або навпаки пошле російськомовного кримчанина А.Сенченка у Івано-Франківськ і він тут нічого не набере. Тому, тут є можливість зловживань з боку лідера. Це перший варіант. А другий, це на один округ, де партія популярна, давати кілька кандидатів. Тоді, вони двоє чи троє з одного округу за кількістю набраних голосів за кожного окремо, можуть пройти в депутати, бо той хто балотувався в Донецькій області, все одно у загальному списку кандидатів від БЮТ набере менше.

- Як відомо склад Івано-Франківського міськвиконкому формувався за квотним принципом. Нещодавно бюро міської організації партії «Батьківщина» та фракція БЮТ у міській раді ініціювали відставку делегованого БЮТом заступника Івано-Франківського міського голови з питань УЖКГ О.Дерев’янка. Проте, він відмовився подавати заяву на звільнення. Що робитимете далі?

Д.Шлемко: Я вже другий рік є першим заступником керівника виконавчого Секретаріату партії «Батьківщина». Тому я предметно знаю не тільки про те, що робиться в Івано-Франківську, а по Україні в цілому, та по кожній області зокрема. У нас, на Секретаріаті партії, голови обласних партійних організацій «Батьківщини» щомісяця доповідають про суспільно-політичну ситуацію в областях. Раніше ми в Івано-Франківську у міській раді позбавили депутатського мандата вісьмох підприємців, які пройшли до ради за нашими списками. Бо, як виявилося, вони стали депутатами не для того, щоб втілювати в життя ідеї БЮТу, а для того щоб ділити землю в свої інтересах. Ми з натугою, але їх позбулися. При мажоритарній системі ми би їм нічого зробити не змогли і вони працювали би і далі.

На завершальному етапі виборів Івано-Франківського міського голови, ми підтримали кандидатуру В.Анушкевичуса. Ми зробили тоді про це офіційну заяву. Потім після виборів ми домовилися з Анушкевичусом про квотний принцип формування міськвиконкому. Це передбачало, що від нас буде секретар міської ради і один із заступників. Ми вирішили взятися за найскладнішу ділянку роботи, - житлово-комунальну сферу. Ми розуміли, якщо нам вдасться реформувати цю галузь, то це буде велика користь для міста. Ми робили і багато робимо у цьому напрямку. Наприклад, я особисто мав розмову з керівником Європейського банку розвитку і реконструкції, і в тому що Івано-Франківську виділено кредит 12,7 млн. євро на «Теплокомуненерго» є і моя заслуга.

В Івано-Франківську не вирішеною була проблема індивідуального опалення і вона була загнана в глухий кут. Ви знаєте, що в Івано-Франківську в УЖКГ від мешканців поступило 9,5 тис. заяв з проханням дозволити встановлення в помешканні індивідуального опалення. Ми фракцією БЮТ у міській раді Івано-Франківська прийняли рішення робити все щоб задовольнити прохання людей. Міський голова і його заступник О.Деревянко були категорично проти. Перше, нам залишилося тільки одне, сказати, що людина, яка не виконує рішення політичної сили, яка його делегувала у виконком міськради, це не наша людина, ми дистанціюємося від неї. Друге, ми рекомендуємо міському голові звільнити О.Деревянка з посади заступника міського голови. Який механізм відповідальності чиновника перед політичною силою, яка його делегувала у виконавчі структури влади? За нинішнім законодавством такого механізму немає, депутатів ми могли відкликати шляхом прийняття рішення з’їздом партії, а «свого» члена виконкому не можемо. Тут починають діяти морально-етичні принципи людини. А відповідальність за дії Деревянка відтепер несе міський голова Анушкевичус. Ну нічого доживемо ще цих пів року, а далі буде видно…

 Розмову вів Сергій Стефанко «ОстроВ»

Статьи

Страна
20.04.2024
10:00

Тучи на горизонте, или Почему у бизнеса "портится настроение"?

Валовой внутренний продукт (ВВП) за январь-февраль вырос на 3,6%, по данным Минэкономики. Не стоит забывать, что в январе 2023 г. зафиксировано падение на 32%, в феврале – на 26%. Сейчас - рост...
Мир
20.04.2024
09:31

"Трамп хочет, чтобы Конгресс принял решение о помощи Украине". Обзор западных медиа

Если Трамп вернется в должность и попытается протолкнуть мирное соглашение между Россией и Украиной, ему нужно, чтобы Украина имела сильную военную позицию
Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Все статьи