В. Терен: “Це президент Росії Д.Медвєдєв дав відмашку Януковичу зірвати переговори”

«Я і ще вісім депутатів з фракції БЮТ були проти коаліції з Партією регіонів», - заявив 16 червня на прес-конференції в Івано-Франківську голова Івано-Франківської обласної організації партії «Батьківщина», народний депутат України від БЮТ Д.Шлемко. У заході також брав участь народний депутат України від БЮТ ВікторТерен.

«Єдина політична сила, яка у грудні 2004 року не голосувала за зміни до Конституції України 2004 року, - це був БЮТ. Ті зміни внесли хаос в правове поле держави, ми це нині відчуваємо на собі. І тепер, на передодні президентських виборів, постало питання внесення змін до Конституції. Було б дуже добре, якби після виборів держава почала жити за новою Конституцією. Щоб внести зміни потрібно 300 голосів. Без Партії регіонів 300 голосів не набереш. Тому ми пішли на вимушений крок, - підготовку спільного проекту змін до Конституції», - пояснив мотиви переговорів БЮТ і ПР Д.Шлемко.

«До 5 червня 2009 року переговори про формування коаліції велися тільки на рівні керівників фракцій і лідерів політичних сил. Вони з нами не спілкувалися на цю тему. Ми не знали на яких принципах планується формування коаліції. За таких умов я особисто і ще вісім депутатів, були проти утворення парламентської коаліції з Партією регіонів. Про це ми відверто заявили Ю.Тимошенко на її зустрічі з нами напередодні зборів фракції 5 липня».

Д.Шлемко розповів журналістам, що на зустрічі з членами БЮТ-противниками коаліції з Партією регіонів «Тимошенко сказала, що у проекті Конституції немає положень про продовження повноважень парламенту до 2014 року, немає розділу про вибори президента в парламенті, немає статті про позбавлення ліцензії і заборону засобів масової інформації за дезінформацію. Як немає і інших одіозних змін, фактично фальшивок, які були привнесені штучно в даний проект для його дискредитації». Фактично суспільство так і не дочекалося офіційного оприлюднення цього проекту змін до Конституції і внесення його в парламент.

«Нині, на даному етапі повернення до переговорів з ПР, щодо змін до Конституції практично не можливе. Але конституційні зміни необхідні, бо без них неможливо буде навести порядок в країні, неможливо буде керувати країною новобраному президентові, хто б ним не став, чи Тимошенко чи Янукович», - підсумував Д.Шлемко.

Тому, за словами Шлемка, після президентських виборів нам слід очікувати повернення до проблеми змін у Конституцію, проблеми збору 300 голосів для її прийняття. А не можливість сформування коаліції під зміни до Конституції неодмінно призведе до розпуску парламенту новообраним президентом.

Після прес-конференції ми звернулися до Дмитра Шлемка і Віктора Терена з проханням відповісти на кілька питань.

- Назвіть будь-ласка склад робочої групи, яка працювала над проектом нової Конституції?

Д.Шлемко: - Конституція творилася в кабінетах України, ніякої руки Кремля тут немає. У групі працювали юристи, в тому числі досвідчені юристи від БЮТ. Та в принципі, а що Москва могла робити для Конституції України в даній ситуації?

В.Терен: Я не працював у робочій групі. З інтернету, так як і Ви, знаю, що до складу робочої групи входили Тимошенко, Турчинов, Медведчкук, Янукович і Лавринович. Чи могла впливати Росія на ситуацію? Звичайно могла, якщо врахувати, що В.Медведчук кум прем’єр-міністра Росії В.Путіна. І якщо врахувати, що Медведчук за те, що він спарував Тимошенко і Януковича вимагав собі посаду Генпрокурора, то ясно що Москва впливала. На мою думку, це президент Росії Д.Медвєдєв дав відмашку Януковичу зірвати переговори. Бо Ви мабуть знаєте, що в Росії між Д.Медвєдєвим і В.Путніним є протиріччя, існує тліючий конфлікт. І в цьому випадку теж, бо В.Путін мабуть був за широку коаліцію, і відповідно через В.Медведчука підтримував її створення.

- Чому до проекту змін до Конституції не увійшло положення про обрання нового складу Верховної Ради за відкритими списками?

Д.Шлемко: - Виборча система мала бути обов’язково узгоджена з Партією регіонів. А Партія регіонів, ще не визначилася стосовно виборчої системи. А те, що говорили на телебаченні представники Партії регіонів, наприклад Г.Герман, все це тільки слова. У нинішній Конституції записано, що вибори до Верховної Ради відбуваються за пропорційною системою, а подальша деталізація про те, чи це будуть відкриті чи закриті списки, прописується в законі про вибори. Оскільки чергові вибори до ВР України плануються у 2012 році, то вносити зміни до виборчого законодавства ніхто не поспішає.

В.Терен: - Я є категоричний противник відкритих списків. Бо і за цієї системи зберігається несправедливість. Відомо, що є регіони де за БЮТ голосують мало, наприклад, Донецьк, і регіони, де БЮТ набирає багато, наприклад, Івано-Франківщина. І знову все буде залежати від керівника партії, ну скажімо Тимошенко вирішить позбутися від В.Терена. Звісно, що вона тоді пошле мене балотуватися по Донецькій області. Або навпаки пошле російськомовного кримчанина А.Сенченка у Івано-Франківськ і він тут нічого не набере. Тому, тут є можливість зловживань з боку лідера. Це перший варіант. А другий, це на один округ, де партія популярна, давати кілька кандидатів. Тоді, вони двоє чи троє з одного округу за кількістю набраних голосів за кожного окремо, можуть пройти в депутати, бо той хто балотувався в Донецькій області, все одно у загальному списку кандидатів від БЮТ набере менше.

- Як відомо склад Івано-Франківського міськвиконкому формувався за квотним принципом. Нещодавно бюро міської організації партії «Батьківщина» та фракція БЮТ у міській раді ініціювали відставку делегованого БЮТом заступника Івано-Франківського міського голови з питань УЖКГ О.Дерев’янка. Проте, він відмовився подавати заяву на звільнення. Що робитимете далі?

Д.Шлемко: Я вже другий рік є першим заступником керівника виконавчого Секретаріату партії «Батьківщина». Тому я предметно знаю не тільки про те, що робиться в Івано-Франківську, а по Україні в цілому, та по кожній області зокрема. У нас, на Секретаріаті партії, голови обласних партійних організацій «Батьківщини» щомісяця доповідають про суспільно-політичну ситуацію в областях. Раніше ми в Івано-Франківську у міській раді позбавили депутатського мандата вісьмох підприємців, які пройшли до ради за нашими списками. Бо, як виявилося, вони стали депутатами не для того, щоб втілювати в життя ідеї БЮТу, а для того щоб ділити землю в свої інтересах. Ми з натугою, але їх позбулися. При мажоритарній системі ми би їм нічого зробити не змогли і вони працювали би і далі.

На завершальному етапі виборів Івано-Франківського міського голови, ми підтримали кандидатуру В.Анушкевичуса. Ми зробили тоді про це офіційну заяву. Потім після виборів ми домовилися з Анушкевичусом про квотний принцип формування міськвиконкому. Це передбачало, що від нас буде секретар міської ради і один із заступників. Ми вирішили взятися за найскладнішу ділянку роботи, - житлово-комунальну сферу. Ми розуміли, якщо нам вдасться реформувати цю галузь, то це буде велика користь для міста. Ми робили і багато робимо у цьому напрямку. Наприклад, я особисто мав розмову з керівником Європейського банку розвитку і реконструкції, і в тому що Івано-Франківську виділено кредит 12,7 млн. євро на «Теплокомуненерго» є і моя заслуга.

В Івано-Франківську не вирішеною була проблема індивідуального опалення і вона була загнана в глухий кут. Ви знаєте, що в Івано-Франківську в УЖКГ від мешканців поступило 9,5 тис. заяв з проханням дозволити встановлення в помешканні індивідуального опалення. Ми фракцією БЮТ у міській раді Івано-Франківська прийняли рішення робити все щоб задовольнити прохання людей. Міський голова і його заступник О.Деревянко були категорично проти. Перше, нам залишилося тільки одне, сказати, що людина, яка не виконує рішення політичної сили, яка його делегувала у виконком міськради, це не наша людина, ми дистанціюємося від неї. Друге, ми рекомендуємо міському голові звільнити О.Деревянка з посади заступника міського голови. Який механізм відповідальності чиновника перед політичною силою, яка його делегувала у виконавчі структури влади? За нинішнім законодавством такого механізму немає, депутатів ми могли відкликати шляхом прийняття рішення з’їздом партії, а «свого» члена виконкому не можемо. Тут починають діяти морально-етичні принципи людини. А відповідальність за дії Деревянка відтепер несе міський голова Анушкевичус. Ну нічого доживемо ще цих пів року, а далі буде видно…

 Розмову вів Сергій Стефанко «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи