Уроки тернопільських виборів. Настрої радикалізуються

Вибори до Тернопільської обласної ради пройшли на фоні зростання пасивного ставлення населення до будь-яких виборів, економічної кризи і ескалації конфлікту між президентом В.Ющенком і прем’єр-міністром Ю.Тимошенко. Явка виборців склала трошки більше 50%, а обласний центр, Тернопіль, то взагалі дав 30%. Особливо, впадало в вічі байдуже ставлення до виборів молоді.

По свіжих слідах можна спробувати сформулювати кілька результатів виборів. Один з них, це те, що подолано міф про нездатність Всеукраїнського Об'єднання "Свобода" подолати 3% бар'єр і про те, що голоси віддані за ВО "Свобода" кудись пропадуть.

Люди переконалися, що "Свобода" це одне, а "Пора", "Наша Україна, "Народний рух", УНП - це зовсім інше. Отже, можна констатувати, що у Тернопільській області відбулося чітке розмежування партій і блоків по лінії "націоналістичні" і "ненаціоналістичні". Багатьом стало зрозуміло, що на попередніх виборах “пропадали” саме голоси віддані за "Нашу Україну" та інші політичні сили так званого "ліберально-національно-демократичного" спрямування, оскільки вже навіть простому обивателю ясно, - їх передвиборча політична риторика кардинально відрізняється від практичної діяльності. Для цього існують різні пояснення: починаючи від непослідовності і продажності "Нашої України", політика якої у регіонах не завжди була "проукраїнською", закінчуючи проросійською орієнтацією БЮТ, яка особливо посилилася останні місяці. Можна зробити ще один висновок: обидва Рухи і "Наша Україна" в масштабах України – це політичні банкроти, їх рейтинги нестримно котяться вниз, а тепер ми побачили, що вони програли вибори вже навіть у себе в "тилу", на Галичині.

Ці вибори продемонстрували розчарування виборців у всіх політичних силах, окрім, поки-що "Свободи". Люди дають "Свободі" шанс, так як давали перед цим "Рухові", потім "Нашій Україні", а потім БЮТу.

Чим захоплює людей "Свобода"? - Вона має позицію, принципи і ідеологію. Вона не намагається загравати з виборцем говорячи йому солодкі байки. Партія агітує, пояснює свою позицію, одним словом виховує собі виборця, а не підлаштовується під нього, принаймні не ставить утопічне завдання сподобатися виборцю цілої України, або об'єднати не об'єднуване.

Впадає в вічі комерціалізація виборів, яка до цього була, але не мала на Західній Україні таких масштабів. Продається і купується все: явка на вибори, голоси за потрібну політичну силу, члени виборчих комісій. Автору, який особисто був присутнім на виборчих дільницях, розповідали, що одна політична сила ходила по хатах напередодні і просто давала людям по 50 грн. за відданий за неї голос. Інша політсила платила стільки ж за кожний голос на свою користь, але не виборцям, які б за неї не проголосували з ідеологічних мотивів, а певним членам комісій, які мали забезпечити потрібну цифру в протоколах. Таким чином, люди починають звикати до грошей на виборах, до того, що вибори - це не просто політичний процес з метою формування органів влади, а - можливість заробити.

Звідки такі дивні результати “Єдиного центру” та Партії регіонів, які взяли, відповідно другий та третій результат. ( За вчорашніми даними  УП    на виборах в Тернопільську облраду лідирує ВО "Свобода" – 33,8%, далі йде партія "Єдиний центр" – 13,8%, потім Партія регіонів – 9,7%. БЮТ і Українська народна партія отримали по 8%, партія "НСНУ" – 5,5%, Блок Литвина – 3,6%) .

Щодо перспектив, то загалом Партія регіонів немає і ніколи не буде мати ніяких шансів на Заході України через органічне не сприйняття населенням її програмних засад. Їх лідери чудово розуміють, що проросійська партія не може розраховувати на електоральну популярність в “бандерівській” області. До речі, регіонали в більшості сільських районів навіть агітації не вели.

"Єдиний центр" показав значення адміністративного ресурсу у виборчому процесі і те, що "Єдиний центр" не здатний був би нічого набрати без участі "свого єцівського" губернатора. Але тим не менше політичні партії, які не мають живих партійних осередків і не вели, чи майже не вели, передвиборчої агітації, займають друге і третє місця…

БЮТ, хоч і виступив одним з ініціаторів виборів, та виявися не готовим до них. Ю.Тимошенко особисто не мала ані сил, ані часу впритул займатися цими виборами, а без її агітаційного туру областю, без виступів у ЗМІ, як виявилося, ні партія, ні блок нічого не варті, тим більше окремо взята обласна організація.

В БЮТі передчували поразку ще далеко до дня голосування, соцопитування фіксували стрімке падіння рейтингу БЮТу з 52% до 16 %. Як відомо рік тому БЮТ вже виступав ініціатором одних дострокових регіональних виборів, а саме дострокових виборів Київського мера і Київської міської ради. Тоді, в Києві, він програв виборчі перегони Черновецькому. Нині ж БЮТ, відчуваючи перспективу чергової поразки, і переходу на Тернопіллі, а в перспективі і у Західній Україні на другі ролі, вирішив не ризикувати і вдатись до безпрецедентного кроку, - відміни виборів.

Так, нині БЮТівці можуть і далі "воювати", - домагатися визнання результатів цих виборів не дійсними, і навіть виграти цю справу у суді, але який смисл?  Адже, результати оприлюднені. А для "Свободи", Партії регіонів і ЄЦ - це було основним завданням, – успішні вибори і поразка БЮТ. Ці вибори можна назвати пробними, генеральною репетицією. Фактично було проведено величезне соціологічне опитування. Але, якщо люди і фахівці можуть не довіряти результатам деяких, як вони кажуть, "замовних соцопитувань", то це особливе соцопитування, воно підтверджується протоколами з "мокрими печатками" і проведене на занадто великій масі "респондентів" щоб його ставити під сумнів.

Ми отримали політичний зріз Західної України перед президентськими виборами 2010 року, побачили до чого Ющенко за час свого правління довів рейтинги "національно-демократичних" партій, які колись вибороли йому перемогу на президентських виборах. Мати такі дані дуже корисно для політтехнологів і політологів, для декого, - це матеріал для удосконалення виборчих моделей, для інших, - привід для перегляду своєї стратегії і тактики у виборчому процесі.

Перемога "Свободи" не в тому, що вона виграла вибори до Тернопільської облради. По великому рахунку ані обласна рада, ані голова обласної ради ніколи не були владою в області. Всі знають, що влада - це губернатор, але його не обирають, він призначається Президентом. Перемога в окремо взятій області теж нічого не дає, бо це мало впливає на ситуацію в Україні.

Перемога "Свободи" є знаковою в тому сенсі, що має важливе політичне значення, - на політичній мапі України з'явився новий серйозний політичний гравець. На Західній Україні виникла нова розстановка політичних сил, і з'явився новий лідер електоральних симпатій. Виборці Тернопільщини хочуть щоб при владі були націоналісти. А якщо взяти до уваги те, що ситуація у Тернопільській області може вважатися характерною для Галичини, Волині й Закарпаття, то "націоналістичний чинник", безумовно, відіграватиме істотну роль на наступних президентських і парламентських виборах.

Сергій Стефанко, "ОстроВ"

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи