БЮТ про ігри, в які грає міський Голова Івано-Франківська…

…Хочу сказати, що то не "Наша Україна", а БЮТ по земельних питаннях трохи обрізав міському Голові крила. Це з нашої подачі прокуратура відкрила кримінальні справи, це ми випускали брошури, зняли відеофільм і т.д.»… - Ярослав Бачкур.

Бачкур Ярослав Васильович: Народився 1946 року в с.Спас, Рожнятівського району Івано-Франквської області. Член ВО "Батьківщина" з 1999 року, один з засновників обласної організації. Нині голова Івано-Франківської міської організації "Батьківщина", голова фракції БЮТ у міській раді, яка є другою за чисельністю і налічує 17 членів.

Працює заступником начальника Прикарпатського управління бурових робіт.

- На початку роботи міської ради нинішнього скликання, у 2006 році, між фракціями БЮТ, "Блоком за Анушкевичуса" і фракцією УНП було укладено угоду про співпрацю. Ви спільно призначали виконком, по вашій квоті там працюють секретар міської ради В.Бойчук і заступник міського голови з питань УЖКГ О.Дерев'янко. Чому нині ви опинились у непримиренній опозиції до міського Голови Івано-Франківська В.Анушкевичуса?

На виборах міського Голови у 2006 році, БЮТ мав свого кандидата В.Стасюка, але в останній момент блок вирішив підтримати В.Анушкевичуса, бо по-перше, він був реальним претендентом на перемогу, по-друге, його гасла багато у чому збігалися з програмними засадами БЮТу, а по-третє, ми хотіли відсторонити від влади стару команду.

Особисто я раніше Анушкевичуса не знав, нічого не знав про його характер, здібності, кваліфікацію, професіоналізм. Джерелом інформації про нього в основному були агітки. Найголовніше для мене було те, що він був в опозиції до тогочасного мера З.Шкутяка, очолював групу "Не словом, а ділом", на людях позиціонував себе як борець за справедливість. Особливо показовими були його виступи на сесіях міської ради, коли розглядалися земельні питання, вони зводились до приблизно такої фрази: "Зіновій Васильович (Шкутяк), а де є аукціони землі, а не дерибан, який ви сьогодні проводите?" А ми знаємо, що найбільші гроші крутилися там, де ділили землю. Відповідно кожна сотка, кожен гектар землі розданий безплатно, - це десятки мільйонів гривень, що не надійшли до бюджету міста. Були хороші відгуки про Анушкевичуса з боку членів групи "Не словом, а ділом", до якої належали шановані мною В.Бойчук та В.Стасюк, вони і сьогодні знакові, прекрасні люди, фахівці.

Але десь через місяців сім від того часу як ми прийшли працювати в міську раду, коли сформували виконком та інші виконавчі структури, коли почали виносити на обговорення і приймати перші доленосні для Івано-Франківська рішення, ми побачили, що В.Анушкевичус зовсім не той, яким він себе показував виборцям. Вересень 2006 року був для нас переломним, саме тоді ми побачили, що новий міський Голова нічого змінювати не хоче, і зовсім він не такий щирий і чуйний до чужих проблем, як це здається на перший погляд. Ми зрозуміли, що він не готовий професійно керувати містом, в нього немає команди. Одночасно з тим почали надходити сигнали про те, що він на своїй посаді замість того щоб відстоювати інтереси міста, лобіює приватний бізнес. Підстав для підозр у нечистоплотності у нас з кожним разом ставало все більше і більше, потім більшість з них підтвердились, зокрема це стосується махінацій з землею, блокуванні міським Головою проведення відкритих земельних аукціонів. Наприклад, 18 га землі колишнього військового містечка. На той час, у 2006 році, якщо б був проведений аукціон, то міський бюджет отримав би як мінімум 110 млн. грн., бо тоді 1 га землі навіть на околиці міста коштував 6 млн. грн. А ми кажемо, що нам зараз нестає 1,2 млн. на пам’ятник С.Бандері, а тут десятки мільйонів пішло не відомо куди… Тоді ми побачили, що цьому чоловікові не можна довіряти, ми зрозуміли з ким ми маємо справу...

Потім ми фактично, правда тільки на деякий час, втратили шістьох депутатів, бо він переманив наших депутатів. Почав і фракцію "Наша Україна" розбивати. Наші шестеро депутатів почали голосувати не так як вирішувалось на фракції БЮТ, а так як хотів міський Голова. Розумієте, в В.Анушкевичуса дуже виражене почуття, я би сказав, князьковитості, він не звик рахуватися з думкою інших, а тут БЮТ зайняв принципову позицію, почав чинити серйозний опір його діям. А найбільше це проявилося, коли БЮТ став на заваді незаконної передачі 31 га землі колишнього інституту хрестоцвітих культур у приватні руки. Ми перешкодили, не дали вкрасти у громади міста цю землю. А це все робилося з відома міського Голови.

Отож, ми припинили співпрацю з "Блоком за Анушкевичуса" і з фракцією УНП, відмежувалися від діяльності міського Голови, бо не хочемо нести разом з ним відповідальність за ту шкоду громаді, яку він спричиняє. Сталося те, що В.Анушкевичус вивчив систему роботи попереднього міського Голови З.Шкутяка, підсилив її за допомогою свого "таланту", а "талант", хочеться зазначити, у нього колосальний. От коли б цей "талант" був задіяний в інтересах міської громади, то ціни б йому не було…, а проблема в тому, що не туди він його спрямовує, - на різні схеми і комбінації.

- БЮТ має у виконкомі на посаді заступника міського Голови з питань УЖКГ О.Дерев'янка. Відстежуючи роботу міської ради, публікації ЗМІ, не можливо зрозуміти чому В.Анушкевичус тримає у себе у виконкомі опозиційного до нього Дерев'янка, або якщо він не опозиційний, то навіщо БЮТу у виконкомі такий представник?

Ми делегували О.Дерев'янка у виконком ще тоді коли між нами і міським Головою було певне порозуміння, і тоді на нього малопрофесійного, але молодого, здорового покладали великі надії, ніхто не думав, що він почне голосувати на виконкомі в розріз з рішеннями фракції, не так як інші представники БЮТ В.Бойчук і В.Левенець.

Ми вже неодноразово заслуховували О.Дерев'янка на партійному бюро, на зборах фракції і т.і., ми постійно пояснюємо йому, що є програма з якою партія йшла на вибори у місті, є принципи яких ми дотримуємось і потрібно погоджувати свої дії з іншими членами виконкому від БЮТ. Зрештою, він гадаю розуміє, що на своїй посаді він не випадково, а тільки завдяки партії і саме партія несе за його слова і дії відповідальність. Але він, як то кажуть, судячи з усього "пішов у власне плавання", відірвався від берега. А претензії до нього, до його роботи самі розумієте не тільки у нас, головне до нього є претензії у мешканців, та і що вже казати, у нього навіть стосунки з начальником УЖКГ П.Косюком якісь не нормальні.

На партійному бюро ми дали йому останнє попередження, дали і час щоб він поправив справи, бо може він щось упустив, щось не встиг. І гарантую, що ми невдовзі зробимо відповідний висновок, ми не боїмося приймати кардинальні рішення. Хочеться процитувати Ю.Тимошенко, яка сказала, що "не думайте, що у нас в блоці все так гладко, бо люди є люди, і часто, попадаючи на посаду, до цього чесний і скромний чоловік кардинально змінюється в гіршу сторону".

- Як у вас відбувається співпраця з "Нашою Україною" у міській раді? Де тепер "Наша Україна" після того, як ви допомогли їй завести З.Фітеля на посаду першого заступника, а Я.Яцишина на посаду заступника міського Голови з питань економіки?

Ви пам’ятаєте, як "Наша Україна" спочатку лякала міського Голову і казала: "Ми оголошуємо, що ми в опозиції до міського Голови і т.д." Ми такого ніколи не казали, ми не в опозиції, ми працюємо на благо громади. На сьогодні між нами і "Нашою Україною" як такої співпраці просто немає. Фракція "Наша Україна" в міській раді на сьогоднішній день є абсолютним віддзеркаленням тієї фракції, яка є сьогодні у Верховній Раді, вони створюють всякі групи, то "За Анушкевичуса", то "ЄЦ", то "За Ющенка", - вони самі не знають чого хочуть.

Я допускаю, що в деякій мірі їх опозиційність була тільки для того, щоб міський Голова пішов їм на поступки і дав можливість мати своїх членів виконкому. Я чув, що М.Івасютин казав, що в міського голови були крила і він їх трохи пообрізав, то хочу сказати, що то не "Наша Україна", а БЮТ по земельних питаннях трохи обрізав міському Голові крила. Це з нашої подачі прокуратура відкрила кримінальні справи, це ми випускали брошури, зняли відеофільм і т.д.

А міський Голова який був такий і залишився. Єдине, що Ю.Тимошенко йому, прийнятим на Верховній Раді законом, заборонила роздачу землі, - відтепер тільки аукціон. Але загалом 42 га землі В.Анушкевичус встиг роздати…

- Чим закінчилась історія з людською землею в селі Опришівці, (яке знаходиться в межах міста), яку взяв під забудову голова міської організації "ЄЦ" Р.Гусак?

Остання сесія міськради була так звана "антикризова". На ній прозвучала заява голови міської "ЄЦ" Р.Гусака. Ви би тільки чули, які пафосні слова зміг написати цей чоловік у цій заяві. Це звучало приблизно так: " Ми повинні піти на порозуміння з народом.. і т.д." Ну, просто я в своєму житті не зустрічав більшого фарисейства, ніж оце. Забрати в людей в селі 7 га землі, споконвічної, з дідів прадідів їхньої землі, і після цього так говорити! І що ви думаєте! Так він потім повигравав у людей усі суди. Ви би бачили цих людей! Ми міськрадою відмінили виділення йому цієї землі, а він виграв суди… Ви чули мабуть як львівські судді засівали мільйоном доларів, отак вони і працюють… А все дуже просто, слова не повинні розходитися зі справами, те що говориш, те і роби, і все - більше нічого не потрібно видумувати. Будь чесним, май совість.

- До століття С.Бандери в Івано-Франківську буде відкрито йому меморіал. Це коньюктура  чи прояв патріотизму міського Голови?

Як такого патріотизму зі сторони В.Анушкевичуса я не вбачаю, бо у 2007 році коли виносилося питання про пам'ятник, то він ще не вивчив, що провідник ОУН називався Степан Бандера, а не Бендера. Це не патріотизм, це не щиро, це хитрість, гра на почуттях людей, на почуттях виборців, у нього все життя на грі ґрунтується. Звичайно, що на фоні того здійсненого З.Шкутяком і продовженого ним дерибану землі потрібне щось позитивне, про що можна було б говорити на наступних виборах. Тому Анушкевичус і взявся за цей меморіал, і безперечно в подальшому перед виборцями буде не один раз згадувати свою визначну роль у цьому питанні. Та я думаю народ розбереться хто, що і до чого…

Розмову вів Сергій Стефанко, “Остров”

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи