Рухові піти у блок БЮТ означає поставити крапку на Народному Русі

Михайло Івасютин - голова фракції "Наша Україна" у Івано-Франківській міській раді, заступник голови бюджетної комісії ради, голова Івано-Франківської міської організації НРУ. Народився 1950 року, в с.Жукове, Коломийського р-ну, Івано-Франківської області. Нині працює заступником керівника апарату Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

- Ви були учасником помаранчевої революції. Чому так якось не помітно пройшла її 4-та річниця?

 

У нас склався стереотип, що треба все святкувати, а святкувань і річниць різних є вже забагато. Думаю, що в людей залишилася пам'ять про помаранчеву революцію, але цього року відзначалася 75-та річниця Голодомору, геноциду українського народу, спланованого і застосованого більшовицьким режимом проти українців. Тому люди не відчули, що відбувалося відзначення "Дня Свободи". Але в душі люди розуміють, що помаранчева революція відбулася, і її наслідком стали дуже великі зміни, передусім в думках людей, в поведінці, у всьому. Зовсім інше життя стало, хоча воно і не зовсім помітно.

 

- Яка причина опозиційності Івано-Франківської міської організації НРУ до Голови партії Б.Тарасюка?

 

Опозиційності в нашої обласної і міської організації НРУ по відношенню до Б.Тарасюка немає. У нас є розходження з окремою групою центрального проводу у визначенні партнерів на майбутніх парламентських виборах. Бо ці люди захотіли йти на вибори у блоці з Ю.Тимошенко. Чому вони так вчинили? Та тому, що вони побачили, що тільки так вони зможуть стати депутатами Верховної Ради? Ідеологія народного Руху не співпадає з ідеологією БЮТ, вони далеко відмінні, тому ми не можемо з ними блокуватися.

 

- Ви кажете у БЮТ інша ідеологія, а коли заручалися підтримкою Ю.Тимошенко на виборах Президента України у 2004 році та коли перед кожними виборами до парламенту обіцяли створення демократичної коаліції з БЮТ, то відмінності в ідеології, у програмах чомусь не брались до уваги?

 

За той період від 2002 року і до нинішнього 2008 року минуло багато часу.

 

- І що такого змінилося за той час?

 

Народний Рух України ніколи не був у блоці з БЮТ. Бо одне це бути в блоці "Наша Україна", і бути в спільній правлячій коаліції з БЮТ, але залишитися зі своїми програмними документами, а інше вийти з блоку "Наша Україна" і піти в блок Тимошенко. А це означає поставити крапку на Народному Русі. Ким стала партія "Реформи і порядок" після входження в блок БЮТ? Про неї чути десь? - Вона розчинилася в блоці Юлії Тимошенко. І народ би не зрозумів такий наш крок, а я хочу відзначити, що починаючи від 1989 року, від самого заснування Руху, наша позиція була чітка і зрозуміла. І тому в даному випадку я вважаю, - ми вчиняємо правильно.

 

- В останній період, і що особливо" не без підтримки фракції "Наша Україна" в Закарпатській обласній раді, широко заявив про себе русинський рух? …. Як Ви ставитесь до того, що члени вашого блоку підтримують сепаратистів?

 

Питання це дуже складне і давнє... І запущене воно, я думаю нашим північним сусідом. Ця провокація задумана для того, щоб підсилити потім інші сепаратистські рухи. Не можу сказати, що фракція "Наша Україна" в Закарпатській обласній раді підтримує русинів. Швидше, їх підтримує невеличка група людей, які є членами фракції "Наша Україна". Це провокатори, які лише пішли під прапори "Нашої України". По-перше, і найголовніше, - це російський слід, бо самі розумієте нині щось проводити без фінансування не можливо, а по-друге, не заперечую місцевий слід, - хтось, щось добивається, хоче привернути до себе увагу. А щодо Руху, то його Закарпатська обласна організація бореться проти сепаратизму у будь-яких його проявах. Нині СБУ звернулась до Генеральної Прокуратури з поданням про зняття з реєстрації і заборону цих русинських організацій.

 

- Недавно Президентом України було видано указ про нагородження орденом Голови Донецької обласної ради А.Близнюка, якого раніше звинувачували в сепаратизмі, ще перед тим був нагороджений Б.Колесніков, якого звинувачували у тому ж, ще перед тим В.Ющенко нагородив "за заслуги" такзваного "головного фальсифікатора" виборів 2004 року С.Ківалова. У вас був лозунг "Бандитам тюрми", і в ЗМІ був створений "образ бандита", який уособлювали саме вищеназвані люди. А що є насправді? Виходить ці люди не є бандитами, і все що говорилось під час виборів було не що інше як передвиборчий піар? А вручення орденів це що, спосіб публічного вибачення Ющенка перед цими дискредитованими ним же людьми?

 

"Бандитам тюрми" - це перший лозунг Народного Руху ще з 1994 року. Так, це правда, про те що бандити сидітимуть у тюрмах говорилося на майдані у 2004 році. Але з того моменту пройшов великий період часу і багато чого змінилося, а ми як християни не маємо ходити з вічним злом проти когось, це не правильно.

 

Так, я пам’ятаю цей з’їзд у Сіверськодонецьку (Северодонецьк – «Остров») на якому були проголошені сепаратистські гасла, але в минулому році коли донецька делегація приїздила до нас в Івано-Франківськ у складі до 50-ти чоловік, то ті люди були зачаровані нашим краєм, нашою культурою, серед них були Голова Донецької облдержадміністрації В.Логвиненко, Голова облради А.Близнюк, хор, танцювальні групи і ін. Вони нам казали, що у вас все правильно робиться, і щиро заздрили нам. І в них теж багато вже змінилося. А Президент - це така фігура, яка мусить знаходити порозуміння з усіма. За партією Регіонів також стоїть виборець, і він який є такий є. А обов’язок Президента бути Президентом цілої країни, а не частини України, його завдання сконсолідувати націю.

 

- 11 вересня 2008 року в Івано-Франківській міській раді було створено депутатське об’єднання «За Віктора Ющенка», у яке увійшло 13 депутатів з фракції УНП і один з фракції «Наша Україна» — голова міської організації "Єдиний центр" Руслан Гусак. Чому у блок «За Віктора Ющенка» не вступили депутати з фракції «Наша Україна»?

 

Це було штучне утворення. Навіть члени з фракції УНП, які мають партквитки УНП туди не пішли. Воно як було проголошено один раз, так і вмерло. Це собі придумав таке об'єднання Р.Гусак. Ми, "Наша Україна", були з В.Ющенком з 1999 року і далі є з Ющенком, і тому для його підтримки ми нікуди вступати не збираємося. Та і зрештою про блок "За Ющенка" більше ніхто і ніде не чув.

 

- Фракція УНП у міській раді, яка створилася на базі "Блоку за В.Анушкевичуса", УНП та двох депутатів від "Народного вибору" і налічує 14 осіб,  – єдина сила з 60 депутатів міськради, яку контролює мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Як за таких умов В.Анушкевичусу вдається керувати міськрадою?

Перше, що ми в минулому 2007 році домоглися, це те, що трохи внесли зміни до складу виконавчого комітету, тобто ми дали туди своїх представників. І добре, що так склалося, бо за інших обставин, я вважаю що у міській раді, особливо у виконавчій структурі, був би страшенний безлад, і фактично роботи би не було. Ми дали від Народного Руху Зіновія Фітеля на посаду першого заступника міського голови. Пан Зіновій зараз дуже потужно працює. Оскільки, на мою думку, міський голова не зміг створити команду, то зараз В.Анушкевичуса повністю підстраховує рухівець З.Фітель. І ми з того тішимося, і як кажуть не злорадствуємо, бо переживаємо за міські справи. Ну і звісно, що після того ми зняли з порядку денного питання про зміну міського голови. Ми не хочемо перевиборів, а краще ми допоможемо і поправимо В.Анушкевичуса.

 

- Як ви розцінюєте роботу В.Анушкевичуса за минулі 2,5 роки його перебування на посаді мера Івано-Франківська?

 

Він став міським головою, а досвіду управління таким великим господарством не мав, бо не займався цим ніколи. В.Анушкевичус не зумів керувати, дати напрям… Він не зміг підібрати дієздатну команду. В.Анушкевичус два роки працював без команди. Важко собі уявити, але це правда, що вже два роки заступник міського голови из питань УЖКГ (квота БЮТ) О.Дерев'янко не розмовляє з начальником УЖКГ міста П.Косюком. Начальник УЖКГ своїм підлеглим заборонив давати профільному заступнику міського голови будь-яку інформацію. Вони нині спілкуються тільки за посередництвом міського голови.

Якщо міський голова В.Анушкевичус, я би так сказав, в перший рік дістав крила, і не знав куди летіти, а крила мав і бився у всі боки, то зараз він трохи опанував сферу, і зрозумів, що без співпраці з депутатами він сам нічого не вартий. Тепер робота у міській раді налагодилася і я з того тішуся.

 

- Нині йдуть дискусії про величину оренди землі і земельного податку у Івано-Франківську?

Учора, 27 листопада, проходила сесія міської ради і ми три години обговорювали питання нормативної оцінки землі. Я працівник бюджетної сфери з багатолітнім стажем. Я вважаю, що податки є основою фінансового міцності держави. Їх потрібно сплачувати справно. Але у нас склалася така ситуація, що виконком у листопаді 2007 року прийняв рішення про нормативну грошову оцінку, яка давала суттєве збільшення податку на землю, але на сесію воно було винесено аж у липні 2008 року. А в той же час Верховна Рада у грудні 2007 року прийняла закон про держбюджет, в якому орендна плата за землю мала стати в 3 рази більшою за податок на землю. І податки вийшли трохи завеликі. Ми вирішили застосувати диференційований підхід. І це питання буде розглядатися 5 грудня на позачерговій сесії міськради. Ми готові змінити нормативну грошову оцінку землі в бік зменшення, але підприємці, зокрема забудовники, яким ми підемо на зустріч, тоді повинні не скорочувати робітників, виплачувати вчасно зарплату, щоб фінансова криза не відбилася на людях.

Та не всім можна зменшувати нормативну грошову оцінку землі. Наприклад, є київська "Енергетично-технологічна" компанія, яка отримала під забудову в центрі міста, це на вул. Мельника майже 1 га землі. Вона раніше платила по старих розцінках 22 тис. грн. в рік за землю, а зараз 85 тис. грн. Хай платить. Є і інші компанії, власники яких їздять на "Лексусах", вони теж хай платять.

Або наприклад, меблевий магазин ТзОВ "Альба", що по вул.Галицька. Йому в 17 разів збільшилась плата за землю. Виявляється ця фірма, власник будівлі меблевого магазину, за 33 соток землі платила по договору оренди з 2003 року 89 тис. грн. в рік, а з листопада 2006 року вона випала з реєстру у податковій як платник і не платила за землю нічого. ТзОВ "Альба" заборгувала до бюджету 178 тис.грн.

Далі ще приклад - заводи "Родон" і "Арматурний". Вони боржники по сплаті за землю, а займають не мало, по 20 га землі кожний. Я коли поїхав на завод "Родон", який має ну просто величезну заборгованість по сплаті за землю, то виявив, що там на цій території, є близько 200 господарюючих суб’єктів. А завод їх пустив до себе не задурно, а на правах комерційної оренди, і це ті що говорять міській владі, що платити за землю немає чим. Виходить, що в міський бюджет податки не платять, а гроші собі в кишеню кладуть.

Загалом хочу сказати, що більшість з того що планувалося на 2008 рік не буде виконано, бо з тих чи інших причин "Фонд розвитку", а це заплановані надходження у 100 млн.грн., за підсумками 9-ти місяців, був наповнений тільки на 40%.

 

- Чи потрібен місту ще один торговий центр замість автостоянки перед колишнім універмагом "Прикарпаття"?

 

Центр міста повинен бути туристичним місцем, а у нас стара історична частина міста перетворена на великий базар…

По тій схемі, яку підготувала архітектура, колишній центральний універмаг його нинішнім власником планується на знесення. На його місці буде збудовано чотириповерховий торговий центр з підземною автостоянкою. Але на минулій сесії міської ради це питання не пройшло, не вистачило 3 голоси, а на цій сесії 27.11.2008 року воно не розглядалось.

 

- Через 1,5 роки будуть чергові вибори мера Івано-Франківська. Кого вибачите кандидатом на цю посаду?

 

Це Зіновій Фітель, людина з величезним досвідом, як господарської і адміністративної роботи, так і роботи з людьми. Він з цим завданням може справитись, це він показує й нині своєю роботою на посаді першого заступника міського голови.

Є закони, є мораль якої потрібно дотримуватись, а міські голови цього рідко дотримується. В мене таке враження, що ставши міським головою, вони уявляють себе скажімо мером Москви Ю.Лужковим, мовляв що я як став міським головою, то я - цар Москви. Так і наші мери хочуть стати царьками у місті. А у З.Фітеля такого бажання немає. В нього є бажання працювати, є професіоналізм, є мораль. Він постійно задумується над питанням, а що люди про мене скажуть?

Розмовляв Сергій Стефанко, «Остров»

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи