Мешканці Буковини масово складають присягу на вірність… Румунії. Огляд преси

Мешканці західних областей України впевнено складають присягу на вірність… Румунії і отримують румунське громадянство. Причому не тільки пересічні обивателі, але навіть чиновники та депутати. Проблему описує газета «Високий Замок»:

«На сайті румунського офіційного вісника відкрито публікують списки українців, які мають два громадянства: українське і румунське… Румунія фактично масово розпочала паспортизувати населення Чернівецької області: оформляти всім охочим буковинцям (які є громадянами України) румунське громадянство. Аргумент Бухареста – громадянство не надають, а відновлюють...

Ситуація, яка виникла навколо «карти поляка, угорця», видачі російських паспортів у Криму, «відновлення громадянства» чи отримання другого громадянства, набула масштабів епідемії. Деякі аналітики стверджують, що це робить кожну окрему етнічну групу п’ятою колоною і є першим кроком до федералізації України, або ж утворення в нашій державі нових автономій. Іншими словами, це несе загрозу суверенітету та цілісності держави. Але Україна проблеми впритул не бачить... Хоча цим питанням давно мала б займатися Служба безпеки.

Пересічні громадяни, не обділені надмірним патріотизмом, у двох паспортах бачать для себе насамперед «плюси». Румунський паспорт відкриває безперешкодний (безвізовий) проїзд до 24 європейських країн, оскільки Румунія є членом Європейського Союзу.

Але подвійне громадянство суперечить українським законам!  Це грубе порушення ст. 4 Конституції України  та ст. 6 Закону України «Про громадянство». Водночас, заборонивши ще 1990 року подвійне громадянство, Верховна Рада України досі не ухвалила ні кримінальної, ні навіть адміністративної відповідальності для порушників цієї норми.

Тим часом 28 жовтня 2009 року президент Румунії ухвалив закон, котрий спрощує процедуру «відновлення» румунського громадянства…


Дізнатися про кількість буковинців, які, окрім українського, мають румунське громадянство, нескладно. На офіційному сайті in Monitorul oficial розміщено списки таких осіб: їхні прізвища, місце проживання і навіть номер відповідного рішення уряду Румунії.

Згідно із даними сайту, на вірність Румунії упродовж 2004 -2009 років заприсяглися 384 жителі Чернівецької області. Серед них чимало голів сільрад і навіть депутатів районних та обласних рад.


У Чернівецькій області, за інформацією управління статистики, за станом на 1 липня 2010 року, 901 тисяча 307 жителів. З них – 12% румунів та 7% – молдован. В офіційних документах румуни зазначають, що їх на Буковині майже 20%. Остання цифра з’явилася за рахунок прирівняння молдован до румунів, а також через румунізацію молдовських шкіл».

Тим часом на прикарпатські села облюбувало ромське населення і масово поселяється у селах поблизу Івано-Франківська. Газета «Репортер» розповідає:

«Щороку у село Добровляни Калуського району приїздить багато циган, які оселяються на берегах річки Лімниці. Одні живуть тут тиждень, інші місяць, ще інші – роками. Останніх селяни вже знають поіменно. І, як каже голова села Марія Василів, з ними ще можна дати раду. Проте кожного разу циган стає все більше. Люди проти такого сусідства бунтують. А сільська рада нічого не може зробити.

«Взимку там було кілька сімей, – розповідає пані Марія, – вони більш-менш керовані, навіть попри те, що п’ють багато. От прийшов до мене калуський барон та секретар і ми поїхали до них. Питаю, чи їм добре, кажуть, що добре. Питаю, чи їм потрібна допомога, кажуть, та що ви, пані, яка ще допомога. Нам нічого не треба. Тоді я спитала, хто має робити їм порядок? Там і пляшки, і ганчірки. А за територією обрив і знову банки, склянки, тарілки…»

На початку весни в Добровлянах поселилися інші цигани. За ними вслідкувати було складніше. Звідки приїхали і чи довго планують тут жити, ніхто не знав. А в травні на лівому березі річки, в корчах, на ділянці водозабору поселилася третя партія. «Це санітарна зона, – зауважує Марія Василів, – там навіть ходити не можна, а щоб корову випасати, то і мови не може бути. А вони там на якомусь острівці поселилися і за три дні так закапарили, ніби жили місяць. Навіть туалету собі зробити не можуть, ходять під кожен кущик».

Приблизно місяць тому на правому березі Лімниці поселилася вже четверта партія. Ці осіли на відпочинковій зоні. Люди обурюються. Вимагають у голови села терміново їх виселити. «Які люди не їдуть з міста, то всі виходять з автобуса і одразу йдуть в сільську раду нарікати, – продовжує голова села. – Бо в автобусі мусять впритул стояти до циган, а по тих воші лазять. Кажуть, що не можуть через них відмовитися від громадського транспорту. І вимагають: або виселяти, або заставити їх помитися».

Люди кажуть, що цигани ходять селами і вишукують металобрухт. Вдень розглядаються, а вночі крадуть. Одні спокійні, інші – агресивні. Останні можуть собі дозволити прийти на дискотеку і підняти дебош або смітити під магазином. Продавці не раз ловили їхніх дітей, коли ті крали з холодильника морозиво.

«Не знаю, що це таке: злізлися всі цигани в наше село, – каже Марія Василів. – І головне, що вони один другого не знають. Одні мадярські, інші румунські, ще інші чернівецькі»…

Тим часом у Львові вирішили створювати народні дружини, щоб боротися з браконьєрами. Газета «Поступ» пише:

«Сесія Львівської обласної ради проходила під знаком моральних оцінок… У Львові стало доброю традицією день сесії проводити із пікетувальниками. Так сталося і цього разу, коли під стіни Львівської обласної ради прийшли рибалки з проханням до депутатів захистити їх від браконьєрського промислу. Вони розповіи, що в річках Львівщини кілометри браконьєрських сіток тоді коли звичайних рибалок штрафують за прогулянку з вудочкою.

На пікеті, який розпочався о 10.00 члени спеціалізованих об’єднань та прості рибалки виступали проти незадовільної роботи рибоохоронних органів області, зокрема природоохоронного прокурора Володимира Гринкевича, який нічого не робить для того, щоб боротися із браконьєрством.

Депутати не могли зігнорувати схвильований натовп, а тому ще до перерви оголосили недовіру начальнику управління Львівдержрибоохорони Богдану Герману. Він не з’явився на засідання сесії Львівської облради, що дуже обурило депутатський корпус. Богдана Германа звинуватили у тому, що Держрибінспекція не сприяє запобіганню браконьєрству та не поповнює рибну популяцію. Відповідно, депутати проголосували за те, щоб визнати його роботу незадовільною та висловити йому недовіру.

Депутат від «Фронту Змін» Олег Мандюк запропонував організувати народні природоохоронні дружини, які б боролися із браконьєрством. Це питання знайшло підтримку в голови комісії екології Ірини Сех і буде винесено на наступну сесію Львівської обласної ради.

«Якби риба вміла говорити, вона б нам насправді багато розповіла про те, що твориться на Добротвірському водосховищі і якими модифікованими продуктами і кормами її годують», – заявила Сех».

А в Івано-Франківську головний санітарний лікар вважає, що «хтось» кришує всі літні майданчики в місті. Газета «Західний кур’єр» розповідає:

«Літні торгові майданчики, які здійснюють свою діяльність без погодження санстанції, хтось «кришує».Таке припущення висловив головний Державний санітарний лікар Івано-Франківська Микола Недоступ.
«Порушникам ми виписуємо штраф – 450 гривень, а вони нам кажуть: нас «кришують» і чхати ми хотіли на ваші штрафи», – заявив під час вівторкової апаратної наради в міськвиконкомі М. Недоступ.

Водночас він вкотре наголосив, що дозволи підприємцям на розташування літніх торгових майданчиків міськвиконком має давати лише після пред’явлення ними всіх документів і отримання всіх погоджень. «Ми видали лише 21 таке погодження. Написали, хто був злісним порушником в попередні роки, а міськвиконком їм знову дав дозволи. То як вони на нас мають дивитися?» – поставив риторичне запитання головний Державний санітарний лікар обласного центру.


Як повідомив начальник управління торгівлі міськвиконкому Іван Ляхович, міськвиконком видав дозволи на розміщення літніх торгових майданчиків 76-ти суб’єктам підприємницької діяльності. У 40-ка з них все ще немає погодженого режиму роботи, три майданчики встановлені із перевищенням виділеної під це земельної площі. А санстанція дійсно погодила висновки на початок роботи і асортиментний перелік продукції лише 21-му майданчику. За виявлені порушення спеціально створена комісія міськвиконкому склала вісім протоколів та видала 21 припис на їх усунення».

В Івано-Франківську журналісти дізналися, що обласний прокурор Прикарпаття раптом потрапив в рейтинг найбагатших серед всіх прокурорів України.

«Прокурор Івано-Франківської області – один з найбагатших прокурорів України – пише газета «Галицький Кореспондент».
- Декларування доходів за минулий рік принесло очільнику обласної прокуратури несподівану… популярність.

На прес-конференції Микола Гошовський відкрив таємницю свого багатства. « в мене річний дохід за декларацією 422тис.грн. Із них, наскільки я пам’ятаю, 185-186 тис. – заробітна плата, 10 тис. – матеріальна допомога, - пояснив прокурор. – У мене дійсно висока пенсія. Я свою пенсію ставлю на депозит, звідти отримав дивіденди – 45 тисяч грн.».

Решту грошей, зазначених у декларації, заробила дружина прокурора, суддя Верховного суду. « Вони взяли мій дохід 422 тис.грн і дохід дружини 258 тис. грн. – і вийшло, що я отримую 680 тис. і є одним з найбагатших прокурорів України», - зізнався Микола Гошовський.

За словами Гошовського, у Франції, де йому вдалося недавно побувати, прокурор регіону отримує 10-15 тис. євро. Натомість прокурор Івано-Франківської області – тільки 1500-1600 євро. « Чи це є багато, враховуючи, що я 26 років працюю в прокуратурі?, - побідкався прокурор Прикарпаття».

 

Огляд підготував Андрій Микитин, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи