22 червня у Львові — «Пам'ять без агресії»

«22 червня вийди на вулицю і не допусти ані глуму над пам’яттю загиблих, ані агресії. Тільки наша велика кількість і наш мирний спротив цього дня зможуть зупинити провокаторів і масштабну провокацію», — листівки з таким зверненням роздавали у Львові в День скорботи і вшанування пам'яті жертв нацистського та комуністичного режимів і в день, коли Німеччина напала на СРСР. І саме «Пам'ять без агресії» стала лейтмотивом подій цього дня у Львові — прогнозованих сутичок та провокацій так і не відбулось. 

21 червня суд заборонив проводити у Львові будь-які заходи 22 червня, крім офіційно запланованих. Хоча 9 травня рішення суду ситуації не врятувало, то цього разу на Пагорбі слави, де організації «Євреї проти антисемітизму», «Євреї проти Гурвіца» та інші планували проводити «антифашистський мітинг», нічого кримінального так і не відбулось.  

Вже від четвертої години ранку біля Пагорбу слави була значна кількість правоохоронців, а вранці до «патрулювання» долучились і депутати від ВО «Свобода». «Оглядаючись на події 9 травня, коли міліція відверто сприяла та догоджала заїжджим провокаторам, депутати від Всеукраїнського об'єднання «Свобода» сьогодні прийшли на Пагорб слави, аби прослідкувати за виконанням постанови суду. Якщо будь-яка з організацій порушить постанову суду, ми нагадаємо правоохоронцям про їхній прямий обов'язок — забезпечити дотримання законності й не допустити провокацій», — сказав голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Руслан Кошулинський, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі партії.  

Представники лівих сил вшанували загиблих у війні на Пагорбі слави у Львові без сутичок, хоча в цей час там перебували і представники ВО „Свобода”. Мирні події розчарували представників російських телеканалів, які прибули на Пагорб слави.  

Офіційні заходи, в яких взяли участь близько півтисячі учасників — представники влади, ветерани УПА, представники різних конфесій духовенства — теж пройшли без ексцесів. Партійної символіки тут не було помітно, лише державні прапори і таблички з фотоматеріалами та гаслами „Пам'ять без агресії”. 

Голова Львівської облради Олег Панькевич, голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк та міський голова Львова Андрій Садовий поклали квіти до підніжжя пам’ятника Жертвам комуністичних злочинів у Львові, відбулась загальноукраїнська хвилина мовчання на знак вшанування пам’яті жертв Другої світової війни, після чого представники влади і учасники вирушили до музею «Тюрма на Лонцького», де пройшла панахида за загиблими під час масових розстрілів службами НКВД та гестапо. 

Надалі учасники офіційних заходів взяли участь у поминальній панахиді на «Цитаделі», де колись був німецький концентраційний табір, а пізніше — у церемонії перепоховання чотирьох солдат радянської армії, які загинули 1941 та 1944 роках, на солдатському цвинтарі у смт. Брюховичі біля Львова.  

Ввечері у центрі Львова відбулось кількатисячне віче-реквієм у пам'ять жертв комунізму та нацизму. Учасники тримали фотографії закатованих рідних, були розміщені плакати із вказаною кількістю жертв — за два тижні у 1941 році від рук енкаведистів загинуло 22 тисячі українців на Заході України.      

«Багатьох було катовано, про що свідчать відрізані частини тіл, багатьох в’язнів було закопано живцем. Хіба таке можна забути?», — лунало під час розповіді про безчинства НКВД у Львові.  «Ми сьогодні зібрались, щоб нагадати ті звірства і засудити більшовицьку систему судом, яким засудили і нацизм», — сказав під час віче о.Михайло Нискогуз. 

«В Бродівському районі поховано 27 галичан — новобранців радянської армії, яких розстріляли, бо не знали що з ними робити частини НКВД перед наступом німецьких військ, просто розстріляли у лісі. Чи знає історія інших держав подібні приклади? Завтра ми поїдемо в село Сокальського району, де була знищена сімя священика, який нікому нічого не завинив — він просто був добрим пастирем своєї громади. Хай про це дізнається вся Україна. Але не тільки на Львівщині були ці події — Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Вінниця, Київ — місць цих більш, ніж достатньо, щоб зрозуміти нашу трагедію… Жоден народ не достойний мати майбутнього без розуміння того, що відбулося», — сказав під час віче голова Львівської облради Олег Панькевич. 

Міський голова Львова Андрій Садовий подякував львів’янам, які брали участь у поминальних заходах. «Ми не маємо права мовчати. Ті нації, які мовчать, вони не відбуваються... Я хочу подякувати всім, хто сюди прийшов, хто молився на екуменічних молебнях за невинно убієнних, за тих людей, які хотіли жити. В них був тільки один недолік в уяві ворогів — вони любили Україну, і за це були замордовані», — сказав він.   

Свободівка Ірина Фаріон під час віче скористалась нагодою «проїхатись» по державній владі. «Я не буду розповідати про жахи нацистського і комуністичного режиму, я буду казати про те, що наслідки цього ми маємо серйозні і сьогодні. Бо це горе, цей біль, цей терор не просто застиг на тих світлинах, які ви взяли з собою. Ця трагедія еволюціонує, вона існує у формі чинної українофобської влади, влади, яка ненавидить все українське», — сказала вона.  

На завершення віче учасники запалили свічки на згадку про невинно убієнних. Так завершились заходи 22 червня — без агресії. Чому ж все-таки не було провокацій? У лідера ВО «Свобода» Олега Тягнибока своє пояснення з цього приводу. «Якби не було громадської організованої позиції 9 травня, не було б спокійного 22 червня… 9 травня це був добрий урок всяким червоним провокаторам», — сказав він у коментарі журналістам.       

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи