22 червня у Львові поминатимуть жертв фашизму — червоного і коричневого

Без заворушень 22 червня у Львові схоже не обійдеться.  Принаймі, якщо дивитись на настрій політичних опонентів — комуністів та ВО «Свобода». У них різні погляди на цей день. Але обидві політсили планують вуличні акції. Про це йшлось під час дебатів у прес-клубі, які днями відбулись у Львові.  

«Це дійсно трагічний день, і не тільки для України, для львів’ян, а й для всієї Європи, хоч там війна розпочалась швидше. Цей день є трагічним тим, що коричнева чума фашизм наступив спочатку на слов’янські народи сповна, і хотів завоювати Європу, Азію, а потім і, я думаю, весь світ. Дійсно, це є трагічний день, і в цей трагічний день треба пом’янути тих, хто поклав свої голови в боротьбі з фашизмом», — сказав перший секретар Львівського обкому КПУ Михайло Стула.  

Натомість у опонентів комуністів інша думка. «Почали воювати між собою два агресори. Один з них Радянський Союз, який виключили в грудні 1939 року з Ліги націй за те, що почав агресію проти Фінляндії, а другий Німеччина. Тобто два колишні союзники почали бойові дії в Європі. Взагалі, в Європі війна насправді розпочалась набагато швидше, і для українців в тому числі, які воювали, так сталось, у лавах ще одного окупанта — Речі Посполитої», — сказав депутат Львівської міськради від ВО «Свобода» Андрій Хомицький.  

Що робитимуть ці політичні сили? Звичайно, що проводитимуть свої акції, а потім, вочевидь, звинувачуватимуть одна одну в провокаціях. «22 червня ми традиційно, і як завжди, як і за Радянської України, як і з 1991 року прийдемо на могили та меморіальні кладовища, поклонимося тим, хто поклав свої голови за визволення Львова, за незалежну Україну», — сказав Михайло Стула. 

На його думку, свободівці — спадкоємці тих, хто воювали проти свого народу. «9 травня саме ви («Свобода» — авт.) організували групу людей, яка йшла до меморіального кладовища із самого центру. Сьогодні на вас заведена кримінальна справа. 9 травня воювали не ми, а ви, коли нападали на мирних громадян, які хотіли покласти квіти та вінки. І весь світ вас засудив за це», — сказав він.  

ВО «Свобода» планує теж нагадати про трагедію і розповісти про загиблих. Але про трагедію, яку принесла радянська влада на окуповану територію. «Звичайно, треба нагадувати мешканцям, львів’янам, про цю всю трагедію, про ці кроваві масакри, які приніс на територію Галичини червоний фашизм. Тому, я думаю, ми вийдемо з плакатами та різними пояснювальними табличками, де покажемо ті розстріли, які здійснювались НКВД під червоним прапором, покажемо ті всі безчинства, просто пояснимо, наведемо факти незаангажованих істориків, які покажуть, що ця Друга світова війна, куди потрапила Україна, це втрати тільки військових 7 мільйонів. А взагалі, російський діяч Солженіцин підрахував, що сукупні втрати Радянського союзу 70 мільйонів проти 7 мільйонів Німеччини. Це один до десяти», — сказав Андрій Хомицький.  

Комуністи не вважають за потрібне рахуватись з думкою львів’ян, коли проводитимуть свої акції 22 червня. «Ми проживаємо не лише у Львові, а в державі Україна, тому ми враховуємо думку всієї України. Бо якщо ми будемо враховувати думку лише одного регіону, тоді в нас не буде єдності. А ті поштовхи, що зробила «Свобода» 9 травня, спричинили заклики про федералізацію, про якесь роз’єднання України», — сказав він.  

Свободівці ж наполягають, що червоний прапор у Львові — це свідома провокація. «Зайти в будь-яку родину галицьку — вона постраждала від комуністичного фашизму. Особисто в мене половину родини знищила ця наволоч, яка прийшла зі сходу під червоними прапорами. І в кожної родини це викликає адекватну реакцію. Це щось таке, якби в Тель-Авіві пройтись із фашистською свастикою — у Львові пройти з червоними прапорами, із серпом і молотом. Комуністична ідеологія вже засуджується в Європі, і я впевнений, що свого часу вона теж буде засуджена як людиноненависницька і один із таких різновидів фашизму», — сказав свободівець.  

Комуністи ж заявляють про порушення своїх конституційних прав, адже, за їх словами, червоні прапори не заборонені законом. А щодо провокацій відповідають у стилі «сам дурень»: мовляв, саме «Свобода» і партії на кшталт «Родіни» влаштували провокації. «Приїжджають якісь-там молодчики піаряться, якийсь «Російський центр», «Родіна», піариться «Свобода», протистояння робить», — сказав Михайло Стула.  

На його думку, в часі всі акції можна розділити, якщо «Свобода» та інші політичні сили пристануть на це. Натомість свободівці не виключають звернення до суду з метою заборони масових акцій 22 червня, якщо до Львова будуть їхати «трошки неадекватні молодчики, пан Затулін та інші». 

При цьому свободівці не хочуть поступатись опонентам ні за яких обставин. «Я думаю, що кожен громадянин вийде, не через з книжок щось перечитане, а з того, що їм розказувала бабуся, мама, що тут творили комуністи, радянська армія, і в них буде певна адекватна реакція на ті всі події», — сказав Андрій Хомицький і додав: «Я можу сказати про себе, якщо буде 22 червня, то я зранку вийду в офіційному діловому костюмі, а ввечері — в спортивному».  

Тож 22 червня вже зараз готується як чудовий інформаційний привід для російських та проросійських засобів масової інформації, передвиборчий ролик як для таємних, так і явних учасників цієї запланованої провокації. На сьогодні не зрозуміло лише одне, яку дату оберуть наступною після 22 червня для дискредитації Галичини. 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи