Голова Львівської ОДА і 9 травня: винен чи не винен?

Від 9 травня, яке ознаменувалось заворушеннями у Львові, минуло вже понад два тижні. Однак досі немає відповіді на питання щодо того, яким буде майбутнє голови Львівської ОДА — Михайла Цимбалюка. Нагадаємо, саме голову Львівської облдержадміністрації представники ВО "Свобода" назвали головним винуватцем заворушень на День перемоги і під їхнім тиском Михайло Цимбалюк написав заяву про відставку. 

Проте пізніше голова ЛОДА дипломатично пояснював, що написав заяву не для того, щоб залишити посаду, а щоб зняти напруження, яке зростало під час його суперечки з представниками ВО "Свобода". "Я хочу пояснити ситуацію. Сьогодні зранку (10 травня - авт.) відбулась нарада, після якої до мене у кабінет зайшло близько 50 представників ВО "Свобода", які є депутатами Львівської облради та Львівської міської ради. Вони сказали, що не підуть з кабінету, доки я не напишу заяви на звільнення. Щоб не напружувати ситуацію, не ганьбити честь цього приміщення, я написав заяву. Я хочу сказати, що ще у момент, коли Президент України підписав указ про моє призначення, я розумів, що колись буде указ і про моє звільнення. Доки немає такого указу, я виконуватиму свої обов'язки задля розвитку Львівщини", — сказав Михайло Цимбалюк, повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі Львівської ОДА. 

Цікаво, що потім і свободівці дещо "знизили градус" критики губернатора. Проте заява на звільнення таки написана і на її основі все ж може бути прийняте певне рішення. Як заявив 17 травня Президент України Віктор Янукович, відповідь щодо перебування Михайла Цимбалюка на посаді буде дана після того, як закінчить свою роботу державна комісія на чолі з Генпрокуратурою, яка займається вивченням обставин подій Дня перемоги. "Коли ми побачимо повну картину подій, які відбулися 9 травня на Львівщині", — сказав Віктор Янукович, повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі Президента. 

На сьогодні Михайло Цимбалюк налаштований оптимістично, заявляє, що про всі події 9 травня він вже мав особисту розмову з Віктором Януковичем і що війни з Львівською облрадою попри вимогу його відставки не буде. 

Водночас думки експертів щодо звільнення голови Львівської ОДА розділились. Зокрема, політолог Тарас Возняк сумнівається, що Михайла Цимбалюка відправлять у відставку. "Я думаю, з відставкою не треба перебільшувати. Те, що заява Цимбалюка лежить постійно в шухляді нічого не змінює, чи те, що він її показав чи написав… Я думаю, що він (Цимбалюк — авт.) не був повністю проінформований про те, які ж плани є насправді. Тому що і в центральній владі, і в обласній, і в міській є різні сили, які діють достатньо автономно. І в цьому сенсі ця його заява була формою такого протесту проти неконсолідованості влади в цілому. Тобто команда могла поступити звідки-небудь, під кінець дня  привезти цих людей — родінців чи єдінорусских", — сказав кореспонденту "ОстроВ" Тарас Возняк. 

Натомість політолог Юрій Шведа вважає цілком реальною відставку Михайла Цимбалюка. "Я думаю, що ця заява, яку підписав Михайло Цимбалюк під тиском депутатів, є достатньою підставою для того, щоб Президент її прийняв. І справа не тільки у формальній стороні цієї заяви, бо Президент має можливість звільнити і без заяви. По суті, ця заява і цей вчинок показав характер Цимбалюка, який полягає в тому, що в критичній ситуації він пішов на поводу цих людей, агресивно налаштованих, пішов на виконання їхніх вимог. З точки зору київського рівня, Президента, це має підстави бути розцінено як невольовий крок, неготовність витримати удар, людина в критичній ситуації сховала голову, як страус, в пісок. Думаю, це охарактеризувало його і як керівника, і як політика. Керівника з такими рисами, який боїться двох чи трьох депутатів, які заскочили йому в кабінет, і не може собі з ними дати раду, очевидно, що його тримати не будуть. Тому, я думаю, що заява буде мати хід", — сказав кореспонденту "ОстроВ" Юрій Шведа. 

Слід відзначити, що у ЗМІ вже навіть поширились версії, хто може бути наступником Михайла Цимбалюка на посаді голови Львівської ОДА. Юрій Шведа вважає найбільш ймовірними кандидатами на посаду керівника виконавчої влади Львівщини місцевих: першого заступника голови Львівської ОДА Мирона Янківа та Ігоря Шурму — львів'янина, який з 2006 року працює в Харкові на посаді заступника міського голови, а з 2010 року — заступника голови Харківської ОДА.

"Я думаю, що пошук буде серед місцевих кадрів. Найпершою є кандидатура Мирона Янківа, а серед тих, які називається з-за меж Львівщини, швидше за все, найбільше шансів має Ігор Шурма. Думаю, між цих двох кандидатур буде вибір заміни на посаду губернатора", — сказав Юрій Шведа. 

Точно відомо зараз одне, що після 9 травня голову Львівської ОДА чекає серйозне випробування 22 червня, коли у Львові знову планують різні політично-провокаційні акції. "Що стосується 22 числа, то це дивна річ. Відзначати початок війни… Навіть при Радянському союзі 22 червня не було ніяким ні святом, ні нічим. Але для того, щоб вчергове побоїще зробити у Львові, Тернополі будуть будь-які дати використовуватись. Все ж таки я сподіваюсь, що якоюсь мірою урок 9 травня був засвоєний. Але це питання, чого хочуть добитись різні політичні сили…", - сказав кореспонденту "ОстроВ" політолог Тарас Возняк. 

Тож, можливо, саме 22 червня стане екзаменом для Михайла Цимбалюка. Проте невідомо, якого саме результату чекають від голови Львівської ОДА в Києві — спокою чи "видовищ"…  

Олександр Сніжинський, "ОстроВ"

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи