День перемоги у Львові: лобове зіткнення провокаторів

Перша половина Дня перемоги у Львові пройшла відносно спокійно, зважаючи на заборону суду проводити масові заходи 9 травня, за винятком офіційних, та велику кількість правоохоронців. Тож з одного боку відбувались офіційні заходи за участю представників влади, ветеранських організацій та політичних сил відповідного спрямування, з іншого — націоналісти в більшості з ВО „Свобода”, а також КУНу, проводили свою акцію протесту.  

Проте і тут не обійшлось без спроб провести імпровізований марш з червоним прапором, штовханини представників ВО «Свобода» з міліцією та опонентами, окремих спроб зірвати з учасників святкування Дня перемоги георгіївські стрічки, вигуків на кшталт «Комуняку на гіляку!» та ін.  

Як стверджують представники ВО «Свобода», одного з їхніх прихильників навіть було поранено в ногу з травматичного пістолета, коли свободівці перешкоджали, за їх словами, приїжджим російськомовним активістам розгорнути червоний прапор.    

Дісталось і регіоналам. Як повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської обласної організації ПР, в результаті сутички зі свободівцями тілесні ушкодження різного ступеню важкості отримали двоє членів Партії регіонів. „Сьогодні у Львові з людей, серед яких і ветерани, які прийшли помолитися за померлих воїнів та вшанувати їх пам’ять – зривали георгіївські стрічки, рвали сорочки та кричали, що вони вороги”, — сказав голова Львівської міської організації ПР Олег Баран. 

Також постраждали двоє журналістів, одному з яких дісталось каменем, іншому — бризнули в обличчя сльозогінним газом.  

Коли сплеск сутичок завершився, свободівці „окупували” Марсове поле, де проводили свій мітинг. Представників проросійських організацій, від яких очікували провокацій, не було. Тож, здавалось, що день так і завершиться. Проте це було лише затишшя перед бурею. 

Після обіду до Пагорбу слави приїхало кілька автобусів з активістами, які розгорнули червоний прапор. Цьому дуже активно намагались завадити націоналісти. Виникла сутичка з міліцією, полетіли каміння та димові шашки. Кілька осіб постраждало, зокрема дісталось голові Тернопільської облради Олексію Кайді та голові фракції „Свобода” у Львівській міськраді Руслану Кошулинському

Декілька свободівців, що прорвали міліцейський кордон, було затримано і доправлено до райвідділу міліції. Пізніше їх було відпущено за умови, що свободівці дозволять автобусам з членами проросійських організацій безперешкодно залишити Пагорб Слави. 

Самі правоохоронці кажуть, що завдяки правильній розстановці сил і засобів та вдалому оперативному перекриттю грубих порушень громадського порядку не допущено. Як повідомили кореспондента „ОстроВ” в УЗГ МВС України, загалом охорону громадського порядку під час святкування Дня Перемоги на території Львівської області забезпечували понад 2000 працівників міліції.

А по тих інцидентах, що таки мали місце, будуть розбиратись „на місці”: прийняте рішення про відрядження до Львова робочої групи на чолі з начальником Департаменту громадської безпеки МВС України генерал-майором міліції Віктором Ратушняком, яка вислухає заяви усіх учасників подій, після чого по кожному конкретному факту буде прийняте законне процесуальне рішення. 

Натомість свободівці дотримуються іншої думки. "Представники адміністрації, керівництво правоохоронних структур запевнило нас, що жодних заходів, окрім організованих владою, не буде. Але насправді провокація була наперед спланована: встановлено парапети на Марсовому полі, щоб відвернути увагу від епіцентру подій, а тим часом возити довкола Львова автобуси з проросійськими екстремістами, щоб потім привезти їх на Пагорб слави. Причому автобуси із "Родіною" та "Руским єдінством" приїхали під супроводом міліції. Під охороною міліції вони витягли свої прапори. Ненадовго, усього на кілька хвилин, але цього вистачило, аби це зняли на камеру й крутитимуть на російських телеканалах”, — сказала депутат Львівської облради Ірина Сех, повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі ЛОО ВО „Свобода”.  

Сприяння з боку міліції підтверджують і висловлювання представників партії „Родіна”. „Акція пройшла успішно, завдяки скоординованим і оперативним діям львівської міліції нам вдалось потрапити без серйозних інцидентів на Пагорб Слави, розвернути там Прапор Перемоги і покинути цей об’єкт”, — сказав депутат Одеської міськради від „Родіни” Олександр Васильєв, повідомляє офіційний сайт партії.  

Голова Львівської облради, свободівець Олег Панькевич звинуватив у ситуації насамперед губернатора Михайла Цимбалюка. "Це змова влади, правоохоронців і провокаторів. За розгортання червоного прапору у Львові відповідатиме голова Львівської облдержадміністрації", — сказав він. 

І вже наступного дня, 10 травня, вранці під час розмови із депутатами обласної та міської рад від ВО "Свобода" Михайло Цимбалюк написав заяву про відставку. Про це повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі ВО „Свобода”. При цьому він зазначив, що не тримається за крісло та не вважає себе винним у ситуації, що склалась. Натомість депутати Львівської облради виступили з ініціативою скликання позачергової сесії щодо подій 9 травня у Львові. 

У Львівській ОДА інформацію щодо відставки не підтверджують, але і не спростовують. При цьому запланована на сьогоднішній ранок прес-конференція Михайла Цимбалюка була перенесена на пізніший термін.  

Загалом на даний момент ініціатори провокацій на День перемоги — як з однієї, так і з іншої сторони, можуть бути задоволені. „Свято” вдалось: свої політичні бали вони заробили. Натомість іміджу Львова як демократичного і толерантного міста завдано значної шкоди. Можливо, останнє і було головною метою провокаторів?     

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи