Червона шмата для галицьких биків. Огляд преси

Чим ближче до 9 травня, Дня Перемоги, тим більше в Галичині накаляються політичні пристрасті. Всі галицькі ЗМІ обговорюють питання «червоного прапора Перемоги», всі галицькі політики вигадують все нові й нові словесні викрутаси, щоб «засудити», «заборонити», «застерегти» причому одразу й на віки вічні. Ось що пишуть провідні галицькі газети:

Газета «Високий Замок» (Львів):

«Проросійські громадські організації “Русское единство” і “Родина” зареєстрували у Львівській міській раді заявку на проведення 9 травня у центрі Львова ходи із тридцятиметровим червоним прапором. На це провокаційне звернення не могли не відреагувати партії націоналістичного спрямування, зокрема “ВО “Свобода”. Львівська обласна рада звернулася до глави держави із закликом не підписувати одіозний законопроект, сесія Львівської міської ради заборонила використання у місті на 9 травня радянської і нацистської символіки. Політичні аналітики пророкують провокації, партії та громадські організації проголошують гучні заяви, влада ламає собі голову, як би то не “втратити обличчя”...»

Газета «Галичина» (Івано-Франківськ):

«Антиконституційним назвав голова обласної ради Олександр Сич недавно прийнятий Верховною Радою Закон «Про внесення змін до Закону України «Про увічнення Перемоги у ВВв 1941—1945 років», який вимагає вивішування копій так званого прапора перемоги поряд із Державним прапором України на державних установах напередодні 9 травня.

На вчорашньому брифінгу він зокрема заявив, що закон про масове використання червоних прапорів — символів тоталітарної держави, яка вже не існує, суперечить статті 20 Основного Закону України, що регламентує використання символіки в житті нашої держави. Якби, за його словами, той документ ухвалили дві третини депутатів ВР, як сказано в ній, тоді ще можна б дискутувати, чи має право той зловісний одноколор висіти поряд із жовто-блакитним стягом. Та оскільки за ті зміни голосувала тільки проста більшість парламентарів, то такий нормативний акт, по суті, й не є законним. Отже, виконувати рішення ВР ніхто не зобов’язаний.

Натомість, зазначив О. Сич, стаття 65 Конституції зобов’язує кожного громадянина України робити все можливе, щоб не допустити нешанобливого ставлення до символів нашої держави. Тим часом сам факт вивішування на державних установах прапора радянської тоталітарної держави, в якій робили все можливе для знищення української національної символіки, вже буде актом глумління над державними атрибутами України».

Газета «Вільне Життя» (Тернопіль)

«Знову у травні на пострадянських теренах, у т. ч. Україні, відзначатиметься «День Побєди». Святкування має відбуватися під червоними прапорами, що вкотре ще більш поглибить розкол українського суспільства, викличе протистояння між владними структурами західного і східного регіонів та центру. І ніхто при цьому не думатиме про горстку справжніх ветеранів, які воювали в окопах, а не «заградотрядах», «смершах», штабах чи тилових частинах. Адже ініціаторам цих святкувань щонайменше йдеться про вшанування реальних героїв, їм знову потрібно витягти із шафи «нафталінові скелети» неіснуючої держави і черговий раз поглумитися над національними цінностями».

В час, коли всі свідомі галичани зайняті «боротьбою» з червним прапором Перемоги, їх несвідомі співгромадяни… розібрали огорожу івано-франківського Центру патріотичного виховання молоді ім. Бандери. Газета «Репортер» пише:

«Недавно працівники івано-франківського Центру патріотичного виховання молоді ім. Бандери, прийшовши зранку на роботу, виявили, що частини огорожі навколо комплексу на Європейській площі немає. Виявляється, вночі частину того паркану збило невідоме авто. На тротуарі залишилися сліди коліс. На ранок на тому місці не було ні автомобіля, ні, що цікаво, огорожі.

Працівники Центру розповіли, що на цьому місці машини часто вилітають на тротуар і зносять огорожу. Її фрагменти вже неодноразово доводилося відновлювати.Цього разу огорожу теж відновили – за кошти Центру. Адже люди вже почали торувати у тому місці стежку, думаючи, що паркан прибрали саме з цією метою. Вирішальним став випадок, коли на проїжджу частину ледь не вискочила маленька дитина…

За словами Віталія Царьова, старшого інспектора ДАІ з організації дорожнього руху Івано-Франківська, наїзд на перешкоду дійсно був. Та через те, що ніхто не повідомив про це ДАІ, дорожньо-транспортна пригода не зафіксована.А за фактом зникнення огорожі працівники Центру написали заяву до Вовчинецького відділення міліції».

Поки галичани воюють з червоним прапором неіснуючої комуністичної імперії радянського Союзу в Галичину потягнулися представники іншої комуністичної імперії з тим самим червоним прапором.

«Китайці обіцяють Прикарпаттю мільярд» – заголовок статті в газеті «Галицький кореспондент»:

«У вівторок, 3 травня, китайська делегація на чолі з Надзвичайним і Повноважним послом Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сиюня відвідала Калуш.

На прес-конференції в Івано-Франківську директор підприємства "Кітпред" Ден Сяосю повідомив, що будівництво заводу вирішить задавнені екологічні проблеми Калуського району. Зокрема, китайці пропонують заповнювати карстові порожнини під Калушем золою із Бурштинської ТЕС, а також переробляти розсоли, якими заповнений кар'єр на території міста. "Тому я з впевненістю можу стверджувати, що ми не тільки не створимо проблеми, ми вирішимо всі екологічні проблеми, які зараз накопичилися в цьому районі", - сказав Ден Сяосю.

За словами інвестора, після оформлення всіх дозвільних документів для будівництва заводу необхідно приблизно два роки. Він також зауважив, що, за міжурядовою угодою, всі "паперові" формальності повинні бути завершені до кінця цього року. За словами губернатора області Михайла Вишиванюка, будівництво заводу обійдеться в понад 1 млрд. дол. іноземних інвестицій та гарантує 2-3 тис. робочих місць. Він запевнив, що китайсько-український проект передбачає "безвідходне, абсолютно чисте виробництво".

Міжурядова угода про спільне фінансування проекту безхлорних калієвих добрив в м. Калуші була підписана 20 квітня між Міністерством екології та природних ресурсів України, Івано-Франківською облдержадміністрацією, компанією «Кітпред», компанією «Хуань інженерінг» та Державним експортно-імпортним банком Китаю».

«Китайський «постріл» в калуських «зайців» - заголовок статі в івано-франківській газеті «Західний кур’єр»:

«Як сказав Надзвичайний і Повноважний посол Китайської Народної Республіки в Україні Чжан Сиюнь, «гроші повинні приносити гроші». А в Івано-Франківській області вони бачать неабиякий промисловий та культурний потенціал. Також посол запевнив про можливі партнерські відносини Івано-Франківської області з однією з найбільш промислово розвинених провінцій Китаю Шанду на братерських відносинах.
В свою чергу Михайло Вишиванюк пообіцяв сприяти китайським бізнесменам відкривати «свої» справи на території Прикарпаття.  Пан посол зазначив, що час перейти до конкретної реалізації тих проектів, про які домовились президенти України і Китаю під час минулорічної серпневої зустрічі у Пекіні. «До кінця липня, коли має прибути з візитом в Україну президент Китаю, окремі об’єкти повинні вже показати конкретні результати для українців», – запевнив Чжан Сиюнь.

Раніше у Калуші працював калійний завод, який був утворений на базі заводу калійних добрив «Оріани» для розробки Калуш-Голинського родовища калійних солей і їх комплексної переробки. У жовтні 2001 року завод припинив роботу. Відтоді Україна щорічно імпортує калійні добрива із Білорусі».

 

Огляд підготував Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи