Організаторам пікету проти Януковича у Львові „світить” до шести місяців

Досі лунає відголос останнього візиту Президента України Віктора Януковича до Львова, який відбувся 11 квітня цього року. Прокуратурою порушено кримінальну справу, пов’язану з пікетуванням ВО „Свобода” президентської поїздки.    

11 квітня у Львові Віктор Янукович ознайомився з ходом підготовки стадіону та аеропорту до Євро-2012 і провів засідання регіонального комітету з економічних реформ. Візит супроводжувався безпрецедентними заходами безпеки: були перекриті вулиці та заборонений навіть прохід „маленьких українців” поблизу тих місць, де перебував Президент. Львів’яни тепер співчувають киянам, яким доводиться терпіти щоденні поїздки глави держави на роботу.  

В цих умовах ВО „Свобода” провела акцію протесту проти політики Президента. Але міліція та "беркутівці" навіть близько не підпустили учасників пікетування до Палацу залізничників у Львові, де відбувалося засідання під головуванням Віктора Януковича.   

Між пікетувальниками і правоохоронцями відбулись сутички, проте прорвати міліцейський кордон „свободівці” не змогли.  Тож їм довелось з досить-таки пристойної відстані доносити Президенту свої думки: "Українців не злякати!", "Ні політичним репресіям!", "Геть прогнилий олігархічний режим!", "Ні продажу української землі!".  

Не побачив Президент і вуличну виставу під назвою "Остання сорочка". Як повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі Львівської обласної організації ВО „Свобода”, головними героями дійства були двоє гуцулів з Косова, яким Янукович під час свого візиту обіцяє золоті гори, каже, що "почує кожного", а потім приходить разом із "бандою" — Азаровим, Тігіпком, Табачником, і забирає в українців усе, навіть останню сорочку.  

Цікаво, що в цей час поруч з Віктором Януковичем перебував голова Львівської облради, „свободівець” Олег Панькевич. Присутність голови Львівської облради на президентських заходах  пояснили тим, що він, мовляв, особисто передав Президенту вимоги та звернення Львівської облради, які глава держави досі ігнорував. Тобто вийшло так, що поки рядові свободівці „шарпались” з міліцією, один з їхніх лідерів спілкувався з головним представником „режиму”.  

В цей же день, 11 квітня, прес-служба Львівського обласного управління МВС повідомила, що не зважаючи на вищезгаданий інцидент під час пікетування, загалом порушень громадського порядку під час президентського візиту не було.  

Однак минулого тижня, 29 квітня, з’явилась інформація про відкриття кримінальної справи саме за фактом групового порушення громадського порядку. Як повідомили кореспондента „ОстроВ” у прес-службі прокуратури Львівської області, „близько 80 учасників заздалегідь спланованого мітингу біля приміщення Палацу науки і техніки Львівської залізниці, почали організований наступ на міліцейський „кордон” з метою його прориву та несанкціонованого проникнення до місця проведення засідання регіонального комітету з економічних реформ, внаслідок чого було грубо порушено громадський порядок та створено загрозу безпеці учасників цього засідання. Загалом, групою мітингувальників вчинено біля 6 організованих спроб прориву лінії охорони”. 

У прокуратурі відзначають, що відновити громадський порядок вдалося лише після залучення резервних сил батальйону міліції особливого призначення „Беркут”, які відтіснили мітингувальників з території обмеженого доступу. 

Відтак, прокурором міста Львова прийнято рішення про порушення кримінальної справи, а дії організаторів групового порушення громадського порядку кваліфіковано за ст.293 Кримінального кодексу України. Покарання згідно із цією статтею — штраф до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців.

Подальше розслідування кримінальної справи доручено слідчому управлінню МВС у Львівській області. Так що не виключено, що когось із „свободівців” незабаром затримають або запросять на допит.  

Це вже не перший інцидент за участю „Свободи” і силовиків, який пов'язаний із антипрезидентськими протестами.  25 лютого цього року у Львові біля Оперного театру, де саме тривала пряма трансляція телемосту Віктора Януковича "Розмова з країною", невідомі в цивільному затримали депутатів районних рад від ВО "Свобода", які проводили флешмоб "Рік у ярмі". Лише після втручання депутатів Львівської облради затриманих відпустили. А під час візиту Віктора Януковича до Львова у травні минулого року між міліціонерами та „свободівцями” теж відбулась сутичка.  

В будь-якому випадку вимальовується тенденція: наразі у Львові лише ВО „Свобода” влаштовує масові вуличні акції проти Віктора Януковича, а відтак — наражається на тиск правоохоронних органів. І перше, і друге сприяє збереженню (або й підвищенню) рейтингу цієї партії серед виборців на Львівщині. Але залишається відкритим питання, чи свідомо влада в образі силовиків працює на рейтинг ВО „Свобода”?  

Олександр Сніжинський, „ОстроВ”

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи