Стара пісня старого губернатора

Відбувши губернатором Івано-Франківщини дев’ять років за часів другого українського президента до моменту виходу на помаранчевий Майдан перед Івано-Франківською ОДА в перший день проголошеної революції 2004 року, Михайло Вишиванюк не збирався покидати найвищу обласну посаду. «У мене два записи в трудовій книжці, - любив казати Вишиванюк, - голова колгоспу імені Степана Мельничука Коломийського району та голова Івано-Франківсько ОДА».

Щоправда, за часів помаранчевих демократів Вишиванюку так і не вдалося повернутися на своє місце в «білий дім», і не стати послом якоїсь країни ближнього чи дальнього зарубіжжя, куди його постійно «посилали» представники громадсько-політичного середовища та ЗМІ.

Зрештою, пісня про відставку Вишиванюка і відправку керувати посольством якоїсь дружньої країни пішла в народ чи не одразу після першого призначення Вишиванюка на посаду губернатора 26 лютого 1997 року. З того часу Вишиванюка постійно «знімали», «шукали йому замін», «призначали міністром сільського господарства або послом в Грузію, Польщу, Словаччину, Румунію, Канаду». Однак Вишиванюк вірно беріг тільки два записи в своїй трудовій книжці. І отримав тепер мабуть і третій (поновлений запис): 27 березня 2010 року президент України призначив його губернатором Прикарпаття.

Стару пісню про відставку Вишиванюка, яку завжди заспівували в коридорах його апарату, сьогодні згадали знову. Причому сталося це на цих вихідних.

«Екс-міністр з питань надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич може очолити Івано-Франківську область. За деякими даними, його кандидатуру лобіює віце-прем'єр Андрій Клюєв» - таку сенсацію повідомило видання "Фокус". І пішло й поїхало. Заспівали усі ЗМІ. Більше того, навіть Вишиванюк допоміг їм у приспіві:

«Я завжди був готовий залишити посаду і завжди пам'ятав, що посаду ніхто не приватизує, що прийде час, коли треба буде піти. І таке розуміння дуже допомагає, утримує в певних межах щодо слів і дій...» - сказав М.Вишиванюк.

Але ж ось комусь спало на думку додзвонилися до самого Шуфрича і той одразу спростував таку інформацію:

«Мене дивують останнім часом часті інформаційні спроби „призначити“ мене керівником уже цілого ряду областей. Ось і остання, згідно з якою я нібито повинен обійняти пост голови Івано-Франківської адміністрації, не відповідає дійсності. Я з величезною повагою ставлюся до Михайла Васильовича Вишиванюка. Мені навіть складно уявити керівника, який краще ніж він знає Прикарпаття, любить і вболіває за нього. І чим довше він пробуде на цій посаді, тим краще для регіону», — сказав Нестор Шуфрич журналістам.

Чому стару пісню з відставками Вишиванюка запускають в ЗМІ можна зрозуміти, осягнувши саму постать пана Вишиванюка та його особисту ментальність.

Вишиванюк уособлює в собі риси простого галицького хлопа, який потрібен при будь-якому політичному режимі на окупованій території. Чи фашисти, чи комуністи прийдуть, чи ще які окупанти («донецькі бандити»?), такі люди як Вишиванюк допомагають галицькому населенню переживати нашестя: годувати худобу, садити городи, народжувати дітей. Усі в ліс не підуть і в криївках не поховаються - хтось мусить створювати імідж мирного населення в селах та містечках і утримувати повстанців у лісах.

Вишиванюк об’єднує всіх галичан Прикарпаття не залежно від конфесії чи партійної орієнтації. Мабуть немає такої людини в наших краях, яка б могла мати якусь образу на Вишиванюка. Більше того, значна частина посадовців, чиновників, партійних керівників, депутатів, і навіть церковних служителів та журналістів завдячують своє існування саме Михайлу Васильовичу, адже він не тільки благословив їх на служіння в різних структурах (партіях, коаліціях, церквах, ЗМІ, тощо), але й навчив практичному застосуванню золотого галицького правила: «добре теля дві корови ссе».

Тому в команді Вишиванюка, як правило, ніхто не пропадає, у нього як у доброго голови колгоспу для кожного знайдеться робота за розумом та здібностями. Не дивно, що у вищих ешелонах влади Прикарпаття керують такі «не замінимі» особи як син помаранчевого нардепа З. Шкутяка – Петро Шкутяк, рідний брат нардепа від НУНС Лілії Григорович Любомир Малофій, сподвижник помаранчевої революції 2004 року Руслан Гусак, і ще сотні подібних діячів, які тримаються за владу при всіх владах, і ніколи не потрапляють в опозицію, бо в Галичині опозиції не було і немає. Тут навіть представники Партії регіонів Галичини восхваляють Бандеру та героїв УПА, виступають  в супереч рішенням своєї ж партії проти двомовності, і, взагалі, відрізняються від інших правих партій тільки тим, що мають іншого кольору партійні квитки. Звичайно і у них є ідейні товариші, які вимагають чистоти рядів, але в Галичині таких прийнято не сприймати всерйоз, більше того, їх вважають «п’ятою колоною», тож, забравши всю повноту влади на себе, люди типу Вишиванюка захищають «нерозумних» від справжнього народного гніву і погромів. Тому й вони, представники «п’ятої колони»,  в усій своїй більшості вдячні Вишиванюку за своє мирне існування на теренах Прикарпаття.

А ще М.Вишиванюк, як справжній галичанин, не скупиться у похвалі діючого президента. Здається, крім Ганни Герман (також галичанки) Януковича ще так ніхто високо не оцінював. Вишиванюк порівнює Януковича (мало не у всіх своїх виступах у ЗМІ) із Черчіллем. Більше того, називає Януковича «українським Черчіллем». Звичайно, пересічний галичанин мало що знає про Черчілля, окрім самого прізвища, а сам Янукович, з огляду на свою проФФесорську постать, начебто немає нічого проти такого порівняння. Хоча сам Черчілл, мабуть, би образився, але хто б його питав. Тим паче, як?

М. Вишиванюк обіцяє «українському Черчіллю», себто Януковичу 70% голосів виборців Прикарпаття на наступних президентських виборах в обмін на своє губернаторство аж до 2020 року. 

"Я ще раз нагадую, що буду працювати з Віктором Федоровичем Януковичем до 2020 року", - сказав під час нагально зібраної прес-конференції М.Вишиванюк. - І запам’ятайте сьогоднішню дату, сьогоднішню прес-конференцію, сьогоднішній мій прогноз, коли Івано-Франківська область у 2015 році проголосує за Віктора Федоровича – 70% голосів… Цей прогноз базується на тому, що різко буде піднято рівень життя, добробут наших людей за рахунок збільшення інвестицій в економіку нашої держави".

Не відомо як буде з «добробутом», але в політичному відношенні для набрання Януковичем бодай 30% на Прикарпатті треба буде, щоб представники Партії регіонів потроху зачинали ходити у формі СС «Галичина» і витісняти з мітингів своїх колег із партії ВО «Свобода», які активно спекулюють на темі українського націоналізму.

Тим часом об’єктивних причин для відставки Вишиванюка немає. Новий-старий губернатор вивів протягом 2010 року місцеву господарку на 5 місце серед інших областей України за соціально-економічним розвитком. А ще - на останніх місцевих виборах не тільки сам губернатор пройшов від Партії регіонів до обласної ради, але й завів «регіоналів» чи не в кожну районну та міські ради. Тим часом призначення на посаду голови Івано-Франківської ОДА «свободівця» О.Сича, яку політологи розцінюють як єдину відчутну поразку Вишиванюка, можна навпаки вважати його перемогою. Адже конформістське політичне минуле О.Сича і робота в команді колишнього мера Івано-Франківська З.Шкутяка на посаді заступника з гуманітарних питань (2002-2006) залишила в гуманітарній сфері Івано-Франківська тільки спогади про наполегливі настанови Сича латати дірки в парканах садочків та шкіл. Що ж до політичного піару на темі Ленкавського та інших героях ОУН - то це свята справа для кожного галицького політика: плюнути в сторону Кремля, погрозити черговому патріарху РПЦ і проголосити в пресі незалежність України від окупантів за прикладом  Ярослава Стецька на одну ніч (30 червня 1941 р. в окупованому фашистами Львові проголосили Акт проголошення Української Держави й обрали Я. Стецька прем'єром Українського Державного Правління).

Тепер на відміні від 1941 року справжніх революціонерів в Галичині і днем з вогнем не знайдеш. Тому то призначення губернатором Прикарпаття Нестора Шуфрича ( чи будь –якої особи з такою харизмою) без сумніву активізувало б громадсько-політичне життя Прикарпаття корінним чином. Тоді б Прикарпаття народжувало Че Ґевар кожного тижня. А так, поки що галичани тихо «бавляться в політику», співають старі пісні старого губернатора, й сподіваються на народження галицького Че.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи