Львівські регіонали наступають на помаранчеві граблі

Партія регіонів позиціонується як монолітна, професійна команда, яка чітко орієнтується на свого лідера — Президента України Віктора Януковича. Проте на Львівщині цей моноліт починає "тріщати": тривають внутрішні конфлікти і самі ж регіонали виносять сміття з хати на показ. 

Першим дзвіночком, звичайно, було призначення в квітні 2010 року головою Львівської ОДА Василя Горбаля, і невдоволення з цього приводу інших претендентів на цю посаду, про що вже писав "ОстроВ". Зокрема  голова Львівської обласної організації ПР, нардеп Петро Писарчук тоді заявив, що не став губернатором Львівщини через підкилимні ігри своїх однопартійців. В подальшому ЗМІ неодноразово повідомляли про напружені відносини Василя Горбаля і Петра Писарчука, хоча офіційно обидва заперечували будь-які конфлікти між собою. 

Тепер же у строю львівських регіоналів взагалі почались відкриті взаємозвинувачення і навіть сумніви у правильності кадрових рішень Віктора Януковича.  22 січня цього року на зборах Самбірської районної організації Партії регіонів було прийнято звернення до Президента: члени райорганізації Партії регіонів висловили обурення призначенням на посаду голови Самбірської райдержадміністрації колишнього бютівця Івана Білака, який, за твердженням регіоналів, під час президентських виборів 2010 року переслідував агітаторів та працівників штабу кандидата у Президенти Віктора Януковича. 

"Цей діяч, який ще недавно відверто виступав проти Вас і підтримував Тимошенко, він вже керував районом, розікравши все, що міг, та довівши його економічний потенціал до повного розвалу. Цей діяч ще рік тому на президентських виборах цькував на нас міліцію за те, що ми підтримували Вашу кандидатуру. Як нам дивитися людям в очі, що їм говорити? Нехай би ті, хто Вам підсовує такі кадрові рішення, приїхали в район і послухали людей", — йдеться у заяві, повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі Львівської обласної організації Партії регіонів. 

Відтак, самбірські регіонали просять скерувати в район об'єктивну комісію, яка б мала вивчити результати роботи Івана Білака за попередній період його головування в РДА. "Сподіваємось, Вікторе Федоровичу, що Ви нас почуєте, бо складається враження, що ми вже нікому не потрібні. Шкода, бо всі ці білаки не тільки дискредитують, але й продадуть Вас, як робили це уже не раз", — йдеться у зверненні до президента. 

Іван Білак був головою Самбірської РДА чотири роки під час президентства Віктора Ющенка. Цікаво, що серед його кроків на посаді голови району — розробка інвестпропозиції щодо облаштування полів для гольфу в селі Корналовичі на Самбірщині, для чого пропонується виділення 180 га (!) землі. 

Він справді був активним бютівцем, який "таврував" Віктора Януковича, в тому числі і після останніх президентських виборів. Однак різко змінив свою позицію під час голосування у Львівській облраді за недовіру губернатору Василю Горбалю у вересні 2010 року. Тоді Іван Білак сказав: "Партія регіонів перемогла на президентських виборах, сформувала всю вертикаль влади, взяла на себе відповідальність за соціально-економічний стан в державі. Треба дати можливість голові Львівської ОДА спокійно попрацювати хоча б рік". 

Як наслідок колеги з БЮТ назвали Івана Білака "холуєм", а у відповідь останній заявив про вихід з "Батьківщини". Після такого відкритого переходу бютівця на сторону ПР та Василя Горбаля, губернатор-регіонал у боргу не залишився: голова ЛОДА на офіційних заходах позитивно відгукувався про діяльність Івана Білака. Тож не виключено, що саме завдяки старанням вже екс-губернатора Львівщини Василя Горбаля Президент України 14 січня 2011 року призначив Івана Білака головою Самбірської РДА. 

Під час офіційного представлення голови району 18 січня цього року все було мирно і спокійно: голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, наступник Василя Горбаля, висловив сподівання, що попередній досвід допоможе Івану Білаку виправдати довіру Президента і очікування людей, а Іван Білак подякував Президенту та голові Львівської ОДА  за висловлену високу довіру. Тож на цьому фоні заява самбірських регіоналів вийшла доволі несподіваною. 

Несподіваною стала й заява львівських регіоналів від 26 січня цього року про очищення лав партії. Як повідомили кореспондента "ОстроВ" у прес-службі ЛОО ПР, рада Дрогобицької міської організації ПР звернулася до Львівської обласної організації партії з проханням розглянути питання щодо діяльності голови Стебницької первинної організації № 2 Руслана Шагала та голів ще кількох Стебницьких первинних організацій. 

Як стверджує голова Дрогобицької міської організації ПР Сергій Гориславський, Руслан Шагала є людиною з кримінальним минулим, яка постійно нагнітає внутрішньопартійну ситуацію та плете інтриги задля досягнення власних потреб, тому йому недоцільно перебувати у лавах партії. Окрім цього, на адресу голови Львівської обласної організації Партії регіонів Петра Писарчука надійшла скарга від заступника голови ДМО Партії регіонів Вікторії Стародуб про погрози, шантаж та образи членів партії зі сторони Руслана Шагали. 

Не виключено, що ці дві вищеописані ситуації в районах на Львівщині це лише верхівка айсберга, яку відкрили самі ж регіонали. Тож випробування владою для ПР на Львівщині наразі є неуспішним: починаються внутрішні чвари, у перших рядах при владі з'являються перебіжчики з ворожого табору — колишні активні опоненти Віктора Федоровича, чи просто люди з темним минулим. А це дуже нагадує помилки помаранчевих кілька років тому, які врешті призвели до втрати влади. 

Олександр Сніжинський, "ОстроВ"

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи