Прийдуть «донецькі пацани» і переконають. Огляд галицької преси

Цього тижня з одноденним  робочим  візитом на Івано-Франківщину прибув Президент України Віктор Янукович, де ознайомився зі станом робіт у зоні екологічного лиха в Калуському районі та провів у Калуші розширену нараду з керівним активом області. Попередньо глава держави планував поїхати на Буковель, щоб поговорити про зимову олімпіаду. Там все прибрали, три дні готувалися, асфальтували, обмежили рух транспортних засобів, але маршрут президента поміняли в останню хвилину. Газета «Галичина» пише:

«— Я вкотре приїхав до Калуша, — наголосив глава держави, —  щоб оглянути екологічний стан об’єктів, які впливають нині на життя калушан, і вирішити ті проблеми, які, на мій погляд, є невідкладними. І хочу сказати, що Домбровський кар’єр нині в дуже поганому стані, а підрядник не виконує свої зобов’язання. Виділені кошти він не освоює. Якщо  працюватиме як дотепер — нас це влаштовувати не буде. За минулі п’ять років було освоєно лише 14 млн. грн. Тож вересневе рішення уряду про виділення 398 млн. грн. для робіт з ліквідації екологічного лиха буде виконано. Це обов’язок держави.
Глава держави подякував президентові ВАТ «НК «Лукойл» Вагітові Алікперову за вкладені понад 550 млн. доларів інвестицій у реконструкцію калуського підприємства «Карпатнафтохім» та змалював перспективу нафтохімічного підприємства як «найсучаснішого у Східній Європі, а, можливо,  й загалом у Європі».

Чільник держави закликав перейнятися насущними проблемами життя, а не «політиканством»: «Я собі не уявляю, як голова міста може бути в опозиції? Я йому голову відкручу зразу, якщо він не буде перейматися каналізацією, водою, газом Для нього перспективи не буде. Та й люди такого терпіти не будуть». «Політиканство — це відхід у минуле, — сказав Президент. — Демократія — це конструктивний підхід до життя. Якщо є конструктивна програма, її треба реалізовувати, а держава завжди допоможе».

У ході наради В. Янукович дав і визначення національної ідеї та висловив упевненість у тому, що всі українці її підтримають: «Національна ідея — любити свою сім’ю, державу, землю, працювати, а не шльопати язиком».

Поки «донецькі» обережно відвідували Прикарпаття ( до слова, В.Янукович так і не побував у своїй президентській резиденції у Гуті, де В.Ющенко сидів мало не щотижня) – «наші» таки встигли відвідати Донбас.

Газета «Галичина» розповідає про тріумф на Донеччині у передовиці «Прикарпатцям аплодували в Донецьку за українську пісню».

«Днями голова ОДА Михайло Вишиванюк побував у Донецьку… та емоційно поділився з журналістами своїми враженнями від присутності на концерті, який дали там митці з івано-Франківської обласної філармонії:

— Їхній виступ мав надзвичайний успіх у місцевих глядачів. Наші артисти не просто співали й танцювали, а пропагували українську пісню, українську мову і культуру в шахтарському краї. Велично й патріотично звучало в залі: «За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ!» На привітання «Слава Україні!» люди відповідали: «Героям слава!». Тож після закінчення концерту в Донецькому театрі опери та балету ім. А. Солов’яненка, де глядачі не раз бачили й зірок світової величини, присутні в залі упродовж п’яти хвилин стоячи аплодували майстрам сцени з Прикарпаття, лунали вигуки «браво!». До речі, так само бурхливими оваціями приймали наших митців і в місті Маріуполі.

Їхня гастрольна поїздка на Донеччину, за словами М. Вишиванюка, відбувалася під патронатом дружини Президента України Людмили Янукович. Вона була серед глядачів в оперному театрі й назвала івано-франківських співаків і танцюристів «великими професіоналами українського мистецтва». Господарі висловлювали побажання, щоб уже невдовзі колективи та виконавці з нашої обласної філармонії виступили з такими яскравими — самобутніми за формою і глибоко духовними за змістом — концертними програмами перед жителями й інших міст Донеччини».

Поки в Донецьку на привітання «Слава Україні!» «відповідають»: «Героям слава!»… «Партія Регіонів забирає у людей землю!» - з таким заголовком на першій полосі виходить західноукраїнська газета «Експрес».

«Конфлікт довкола євро-2012 розгорівся у Львові не на жарт. Яблуком розбрату між чиновниками та жителями декількох прилеглих до Львова сіл став євростадіон. Точніше, земля довкола нього. Земля є власністю людей. Вони мають всі правовстановлюючі документи на землю…

«Не віlдасте землю добровільно, - заберемо силою», - так чиновники готуються до ЄВРО-2012. Чи знає світова спільнота, яка довірила Україні проводити Євро-2012, про те, що у Львові інваліди, онкохворі, жінки з немовлятами готові лягти під колеса бульдозерів, а чоловіки взяти зброю до рук? Чи знає справжню ціну спортивної гри?

Люди налаштовані захищатися від Євро-2012. Бо їх – грабують. Зухвало і відверто. Чиновники наказують людям продавати їхню землю дешевше за яму на цвинтарі. Ще й залякують: не віддасте – прийдуть «донецькі пацани» і переконають.

Я не сплю ночами: боюся що мене вб’ють. Що вб’ють дітей і чоловіка. Боюся, бо маю на те підстави: мою землю, яку нині забирають за копійки, завтра хтось продасть за мільйони доларів – ось вона, справжня ціна Євро-2012. Ціна людської землі, яку забирають під дорогу для євростадіону, - страх смерті.

Людям є чого хвилюватися. Ціна питання надто висока. Десятки гектарів, яких чиновники вимагають у людей добровільно зректися, коштують за ринковими цінами щонайменше 10 мільйонів євро. А людям за це хочуть заплатити… 71 тисячу на всіх, по 285 гривень за сотку».

Тим часом в Івано-Франківську аукціон з продажу права оренди п’яти земельних ділянок, від якого міська скарбниця могла б поповнитися 17,5 мільйонами, може не відбутися. Газета «Західний кур’єр» пише:

«Наразі ще ніхто не зголосився взяти участь цьому аукціоні. Про це повідомив заступник начальника управління земельних відносин міськвиконкому Дмитро Піщак.

Загалом, за словами пана Піщака, за 10 місяців управління підготувало до продажу 52 земельні ділянки на 10,9 млн. грн. Станом на 1 листопада до бюджету надійшло понад 7 млн. грн. А від плати за землю за цей період міський бюджет поповнився на 27,3 млн. грн., що на 407,9 тисячі більше від запланованого.


Втім, міський голова Віктор Анушкевичус різко розкритикував роботу управління земельних відносин. Адже за даними, які оприлюднила перший заступник начальника міської державної податкової інспекції Олена Мухіна, борг зі сплати податку на землю за цей час збільшився на два мільйони гривень і наразі складає 6,5 млн. грн. За словами пані Мухіної, найбільшими боржниками є великі підприємства – юридичні особи: заводи «Родон», Державне підприємство «63 котельнозварювальний завод», ВАТ «Пресмаш», «Автоливмаш» та деревообробний завод».

Схоже підприємці не поспішають вклади гроші в «землю». Журналісти газети «Експрес» відслідковують іншу тенденцію капіталовкладень:

«За жовтень українці купили рекордну кількість іноземної валюти. Ця сума на 1.87 млрд. доларів більша, ніж та, які продали банкам. Що вплинуло на це? Хто придбав більшу частину цих грошей – фізичні чи юридичні особи? Ця цифра тривожна – каже Олексій Блінов, директор інвестиційної кампанії. – Наприклад у вересні 2008 року, якраз на переводні обвалу гривні, банки продавали населенню 3.85 млрд. доларів. Тоді обсяг валюти, купленої у населення, був більший і становив 2.53 млрд. доларів США….

Левова частка купівлі припала саме на юридичних осіб. Тобто це кошти малого та середнього бізнесу, які лежать поза банками. А те, що гроші в малого та середнього бізнесу є, видно з депозитів, які нині активно зростають. Упродовж жовтня було кілька інформаційних повідомлень, зокрема, з вуст політиків, про те, що гривня впаде і до 9-ти, і до 12 гривень за долар. Тому й пішла така реакція…. Наскільки населення активно скуповуватиме валюту надалі, залежатиме від психологічної ситуації в країні. Тобто, чи будуть окремі політики надалі лякати людей девальвацією гривні. Хоча підстава для її девальвації немає».

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи