Острів «Свободи» - Галичина. Огляд преси

Галицьке суспільство приходить до тями після несподіваних результатів місцевих виборів.

«Успіх «Свободи» був очікуваним, але мало хто передбачав, що він буде таким масштабним, - пише західноукраїнська газета «Експрес». - Приголомшлива перемога партійних списків і кандидатів мажоритарників від партії «свобода» у трьох галицьких областях та незвично високі для радикальної політичної сили відсотки в інших регіонах стали однією зі справжніх сенсації місцевих виборів… Молодь голосувала за «Свободу» не менш активно хоча б тому, що, на відміну від інших партій, серед висуванців «свободи» доволі важко було знайти літніх людей. Подекуди виборчі списки партії Олега Тягнибока виглядали так, ніби це список для переклички якоїсь університетської групи. У мажоритарних округах навіть 18-річні, які тільки-но здобувають право балотуватися, «однією лівою» перемогли своїх чисельних досвідчених суперників».

Як це сталося - політологи поки що не можуть второпати… 

«Нинішні вибори перетворилися в найбільш хаотичні та сліпі, - пише газета «Галичина»

- Якщо на попередніх виборах виборець орієнтувався на конкретного кандидата за мажоритарної системи виборів у 2002 році або на конкретну партію чи блок партій за пропорційної системи виборів у 2006 році, то нині він розгублений і не розуміє, що ж робиться».

Внаслідок цього…

«Містом «Свободи» став Івано-Франківськ, - пише газета «Галицький кореспондент».

- Тут результати підрахунку голосів для багатьох знаних у місті політиків стали вкрай неприємним відкриттям. Особливо для тих, хто сподівався до міської ради пройти по мажоритарці. На 24 з 30 одномандатних округів переконливу перемогу здобули кандидати від «Свободи». «Політичні діти», яким і справді нерідко по двадцять з хвостиком, відправили на пенсію ветеранів франківської політики. Не допомогли ні статус, ні статки.

В багатомандатному окрузі до міськради «Свобода» отримала до 28%, що гарантує їй ще десять «штиків» за списком. Таким чином, в Івано-Франківській міській раді «політичні діти» одноосібно отримують більшість - 34 мандати з 60-ти.

Якщо у списку «Свободи» є відомі в місті фігури (Роман Онуфріїв, Руслан Марцінків), то її тріумф по мажоритарці неможливо пояснити ані ефективною роботою кандидатів в округах, ні витратами на кампанію. Робота в основному звелася до заклеювання дверей і стовпів дешевою поліграфією з портретами маловідомих кандидатів і великим партійним логотипом. Перемога мажоритарників «Свободи» - приклад чистого політичного маркетингу і брендування: виборець голосував не за кандидата, не за програму, а за партійний логотип. Обгортка виявилися ціннішою і важливішою за продукт. Можна собі тільки уявити глибину втоми, відчаю і розчарування іншими політичними брендами, якщо сподівання на краще виборець пов'язав з переважно юними й недосвіченими в політиці, управлінні й бізнесі «свободівцями».

Перемога «Свободи» до міських рад в Івано-Франківську та у Львові спонукає до конфліктів з міськими головами А.Садовим та В.Анушкевичусом, яких було переобрано на повторний термін.

«Ситуація склалася несподівана. Як для самої «Свободи», так і для інших політичних партій, - пише івано-франківська газета «Репортер». - Бютівець Ярослав Бачкур каже, що не пам’ятає таких випадків у незалежній Україні, коли одна політична сила прямо з виборів отримувала більшість у міськраді.

Крім того, за словами Бачкура, ситуація виявилася парадоксальною. «Залишився голова, законність дій якого неодноразово перевірялися впровадженнями та перевірками. І тепер він продовжуватиме розпочате. Тому вважаю, що виборці не розібралися до кінця, коли обирали голову».

Сама ж «Свобода» наразі про поділ посад тільки думатиме. Єдине, чого вони чітко хочуть, це посаду секретаря міської ради, на яку, скоріше за все, претендуватиме нині уже екс-кандидат у мери Руслан Марцінків.

За словами Руслана Марцінківа, «Свобода» готова до конструктивного діалогу з мером в контексті своєї програми та ідеологічних питань. «Так, ми критикували його за дії і бездіяльність, – говорить Марцінків. – Якщо будуть дії, які спричиняють шкоду громаді, то ми будемо про це говорити. Є питання освіти, охорони здоров’я, ЖКГ, є програмні засади. І якщо міський голова буде робити кроки, які співпадатимуть з нашими передвиборчими обіцянками, то ми будемо його підтримувати».

Юних і недосвідчених свободівців вже називають дитсадком. Марцінківа це не ображає. «Дитячий садочок ще покаже тим потужним дядькам, нібито господарникам, які зажерлися і йдуть до влади, щоб розвивати свій бізнес, – стверджує він. – Зрештою, люди це відчули і тому проголосували за «Свободу». Це їхній протест. Якщо на нашій дільниці 26-річна Оксана Савчук набрала вдвічі більше голосів, ніж Петро Гречанюк (відомий забудовник, а нині начальник обласного управління капітального будівництва), то це означає, що люди оцінили нас адекватно».

Тим часом у Львові від тянибоківців вже лунають погрози у бік мера А.Садового про його примусову відставку.

«Політологи прогнозують конфлікти в Ратуші – пише газета «Львівська пошта».

- ВО “Свобода” представлятиме більшість у міськраді. Водночас, наскільки ця політична сила готова взяти на себе співвідповідальність за місто та забути про мітинговий менталітет, буде видно пізніше. Наразі … Юрій Михальчишин, перший номер у списку ВО “Свобода” до Львівської міськради і кандидат на посаду міського голови Львова, заявив про “серйозні розбіжності” та про те, що вони “занадто різні, щоб працювати в одній команді”.

Цілком ймовірно, самостійно проводити кадрові ротації та, вреш­ті, провадити свою політику Андрій Садовий вже не зможе. Прогнозує такий розвиток подій львівський політолог Ігор Балинський. Попри попередні заяви “Свободи” про відставку мера, зараз виглядає на те, що або вони не були погоджені з керівництвом партії, або були певним сигналом про те, що зі “Свободою” потрібно рахуватися.

– Міському голові натякнули, що він повинен бути максимально лояльним до інтересів найбільшої фракції ради – не тільки політичних, але й інших, – упевнений Ігор Балинський.

Однак при цьому він додає, що наразі Садовий більше потрібен “Свободі”, ніж “Свобода” Садовому.

– Ця політична партія не має якісних кадрів, які розуміють соціально-економічну та господарську специфіку міста. Я не бачу там ефективних менеджерів. Тож у випадку відставки мера запропонувати когось натомість “Свобода” не зможе. А брати на себе відповідальність за місто ні психологічно, ні політично ця сила не готова. Тож, співпраця коливатиметься від відносного штилю до загострення конфліктних ситуацій, – зазначає політолог».

В той же час мер Львова має своє бачення на розвиток ситуації в міській раді та виконкомі. Львівська газета «Поступ» пише:

«Мер Львова розповів про кадрові ротації. «Сьогодні є проблема людей. Я не можу знайти ось уже кілька місяців людину на посаду заступника з Євро-2012Нема адекватної людини, яка б могла виконувати такі функції. Сьогодні треба берегти людей, які можуть працювати, і шукати нових", – сказав Андрій Садовий.

Тим часом, як повідомив кандидат на посаду міського голови Львова від ВО «Свобода» Юрій Михальчишин, якщо «Свобода» матиме у міській раді 2/3 голосів, то використає можливість відправити Андрія Садового у відставку.

«Є усвідомлення того, що насправді чинний міський голова реалізовував діаметрально протилежні речі до тих, які обіцяв. Це є розвиток Львова, не як самодостатнього міста, а як туристичної вітрини. Фінансова політика міста, «боргові ями», в яких перебуває Львів під час підготовки до Євро 2012, це своєрідне «загравання» з статусом міста не як українського, а як багатонаціонального, а ми його вбачаємо передовсім українським, такою українською фортецею в сьогоднішніх непростих умовах. В нас з ними доволі фундаментальні, серйозні розбіжності і та критика, яка часто лунала на нас з боку медіа, які підтримували Андрія Садового, вона переконливо свідчить про те, що ми надто різні, щоб працювати в одній команді», - сказав Юрій Михальчишин.

За попередніми підрахунками голосів на виборах до Львівської міськради ВО «Свобода» матиме своїх 20 депутатів за партійним списком і ще понад 40 депутатів у мажоритарних округах. Таким чином «Свобода» матиме дві третини голосів у міській раді, чого достатньо, щоб висловити міському голові недовіру.

«Отож, поки що ми просто хочемо нагадати міському голові, що є таке поняття як політична відповідальність. І на відміну від ради попереднього скликання, у нас в руках є механізм, як цю відповідальність реалізовувати перед громадою міста Львова.

Також Юрій Михальчишин пообіцяв, що у міській раді «Свобода» буде здійснювати ряд революцій – антикорупційну, кадрову та інвестиційну…Антикорупційна революція передбачає повний аудит діяльності попередньої владної команди і оприлюднення результатів цієї роботи для ознайомлення громадськості», - зазначив кандидат на посаду мера.

Кадрова революція, за словами Юрія Михальчишина, передбачає оновлення складу виконавчих органів і профільних галузевих управлінь.

«Крім того, ми розраховуємо на суттєве омолодження виконавчих органів Львівської міської ради, оскільки розуміємо, що той результат, який ми отримали на виборах орієнтований на зміни, на зміни насамперед молодими виборцями. Ми розуміємо, що повинні відреагувати в кадровому сенсі на оці настрої виборців», - зауважив представник «Свободи».

Отож, на Заході України перемогу здобули націоналісти. Причому не помірковані, а радикальні. «Свобода» Олега Тягнибока буде контролювати облради у Тернопільській, Івано-Франківській та Львівській областях. Що з того вийде – побачимо. Єдине що ще не відомо – реакція влади з Києві на події в Галичині і можливі дії.

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»



Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи