Листопадовий (в)зрив в Івано-Франківську

Те, що відбулося в ніч на 1 листопада в Івано-Франківську, можна назвати листопадовим зривом або політичним вибухом у місцевій владі. Такого не могли спрогнозувати ніякі рейтинги, ніякі соціологічні інституції та жодні експерти. Вибори до Івано-Франківської міської ради повністю виграла Партія Тягнибока ВО «Свобода», і не просто виграла, а зруйнувала цілу систему існуючих практик виборчого процесу. ВО «Свобода» набрала по спискам понад 30 відсотків голосів, але це не основне – 25 з 30 мажоритарних округів до Івано-Франківської міської ради виграли представники ВО «Свободи» і не просто виграли, але виграли з тріском. Виграли у всіх партій і у всіх кандидатів. Зараз політичний істеблішмент Івано-Франківська перебуває в шоці. Ніхто нічого ще не пояснює і не може розтлумачити. Програли вибори імениті кандидати: політичні лідери відомих партійних організацій із славною історією, програли відомі громадські діячі, програли активні депутати, бізнесмени, чиновники високого рівня, як от заступник міського голови З.Фітель та начальник УЖКГ міста В.Білик. Програв вибори навіть такий старожил міської ради і громадський активіст Василь Кричун від БЮТ. Вічний опозиціонер, борець за справедливість В.Кричун вигравав всі демократичні вибори до Івано-Франківської міської ради (п’ять скликань поспіль). До речі, від ВО «Батьківщина» до ради зміг потрапити тільки один депутат-мажоритарник В.Ревчук.

Хто ж ці переможці? Як правило це молоді люди, хлопці та дівчата, віком від 19 до 25 років, досвіду роботи в радах не мають, зрештою як і на будь-яких керівних посадах. Багато з них прийшли у владу з вулиць, де розклеювали та роздавали агітаційні матеріали, оскільки це й було їх головною роботою. Серед них багато студентів, або просто «тимчасово не працюючих». Головна ціль переможців – боротися з «табачниками та януковичами». Таких в Івано-Франківській міській раді може бути 4-ро – 5-ро, оскільки за списками Партія регіонів набирає до міської ради 8-9%, і тільки один депутат мажоритарних від ПР, що виграв на одній з трьох дільниць, де проголосували в гуртожитках МВД.

Такий результат місцевих виборів шокував не тільки кандидатів, але й політологів. Радикалізація настроїв міської громади, повна політизація міської та обласної ради свідчить про серйозні суспільні проблеми. Та найгірше все ж таки для виборців, адже кандидати від демократичних партій, які висувалися по 20-25-ро на округ розтягнули голоси 60% виборців, чим позбавили їх повністю права на представництво своїх інтересів у радах.

Більше того, адвокаційні проекти, меценатство та спонсорство, які не варто плутати з підкупом виборців, стають не актуальними в Івано-Франківську. Імениті кандидати змагалися один з одним в реалізації різного роду проектів: ремонтів шкіл та навчальних закладів, підтримки спортивних заходів та відновлення житлового фонду міської громади, допомоги цільовим групам та влаштуванню притулку для тварин, тощо. Проте жодні зреалізовані проекти не призвели бодай до мізерної участі в роботі місцевих рад.

Так само можна сказати й про виборчі технології: не працюють в Івано-Франківську вже такі звичні методи, як от проведення зустрічей з людьми, публікація газетних матеріалів, друк буклетів, листівок чи плакатів, не потрібні телевізійні програми, дебати в ЗМІ та в навчальних закладах, будь-яка публічна діяльність вже просто не актуальна. Не потрібно навіть залучення до виборів відомих та іменитих людей. І що найгірше - не працює навіть технологія відвідування виборців у квартирах та помешканнях. Все це в Івано-Франківську вже не актуально.

Радикалізація суспільних настроїв досягла того, що тільки дві політичні ситали ВО «Свобода» та Партія регіонів зуміли досягнути представництва у владі. Інші партії хоч і набирають трохи голосів, зокрема Свобода-26,8%, Партія Регіонів - 8,6%, Фронт Змін - 14,4%, Батьківщина - 10,3%, Третя Сила - 6,2%, Наша Україна - 3,4%, УДАР - 5,3%, однак реально на фоні монолітної більшості ВО «Свобода», яка може мати 45 депутатів з 60-ти, інші політичні проекти просто померли.

 Ще одна несподіванка виникла на виборах мера Івано-Франківська. Ю.Соловей – лідер «Громадського Форуму», головний суперник діючого міського голови, невпинно працюючи впродовж чотирьох років експлуатував тему спорудження дитячих майданчиків та реалізації програм громадянського суспільства. Внаслідок цих виборів він зазнав на виборах повного фіаско. Тепер, отже, й така тема, як містові проблеми, розвиток міського самоврядування для громади втрачають всіляке значення. Перемогти в Івано-Франківську найближчі п’ять років будуть люди з відвертими радикальними націоналістичними гаслами. Причому радикалізація тільки починається. Адже нові депутати, які загартувалися на майданах помаранчевої революції будуть використовувати свій владний ресурс здебільшого для наступу на Схід України, пропаганду націоналістичних ідей.

Отож, загравання громадських та політичних діячів Івано-Франківщині з такими темами як от ОУН-УПА, СС «Галичина» призвело до перемоги крайніх націоналістів. Чого й слід було очікувати. Якби Галичина була окремою державою можна було б навіть твердити про ультраправий переворот чи тимчасовий прихід «хунти» до влади. А так, бачимо просто наслідки розколу країни за ідеологічним та мовним принципом.

 

Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи