Львів’яни обрали С+С: Свободу і Садового

Місцеві вибори на Львівщині 31 жовтня відбулись, і це доконаний факт. Явка виборців по області виявилась достатньо низькою у порівнянні з попередніми виборами — 59,41%, по місту Львову — 49,7%. Однак поки не факт, що результати виборів будуть відповідати волевиявленню і що їх визнають демократичними.     

Насамперед говорячи про вибори на Львівщині не можна не згадати про методи «впливу» на конкурентів, зокрема усунення «Батьківщини» від виборчого процесу за допомогою створення партії-«клону» і «самого гуманного суду у світі». 31 жовтня під час прес-конференції голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Роман Ілик назвав вибори на Львівщині «похороном демократії».   

«Партія, рейтинг якої до Львівської обласної ради становить 26-30 відсотків, не бере участі у виборах. Це значить, що кожен третій, чи як мінімум четвертий виборець Львівщини сьогодні не зміг проголосувати за партію, яку підтримує», — сказав Роман Ілик, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі партії. До речі, фракція БЮТ у парламенті ініціює проведення перевиборів у низці регіонів, в тому числі і на Львівщині.  

Також можна згадати заяви про тиск через суди та правоохоронні органи на заступника голови НРУ Василя Куйбіду та міського голову Львова Андрія Садового. Ще один штрих підготовки до чесних і прозорих виборів — створення дільничних виборчих комісій з максимальним представництвом провладних та мінімальною кількістю опозиційних членів.    

А щодо самого процесу голосування і підрахунку голосів, то спостерігачі і влада говорять про відсутність масових фальсифікацій. За словами виконавчого директора ЛОГО «Комітет виборців Львівщини» Оксани Дащаківської, зафіксовано ексцеси зі спробами членів ДВК вкинути щось до урн; десь не вистачило бюлетенів, бо очевидно, їх винесли за межі дільниці, але це суттєво не вплинуло на результати волевиявлення. «В цілому вважаємо, що суттєвих порушень, які можуть вплинути на результати виборів, спостерігачі КВУ не зафіксували. Але тим не менше багато буде залежати від політичних сил, які будуть чи не будуть оскаржувати результати», — сказала Оксана Дащаківська під час засідання прес-клубу «Львівський вибір-2010».   

За словами голови Львівської ОДА Василя Горбаля, поки рано оцінювати результати виборів, адже потрібно дочекатись офіційних результатів голосування. Однак він відзначив відсутність скарг щодо порушень законодавства під час виборів. «Приємно, що якихось зауважень щодо порушень під час підрахунку голосів не надходило», — сказав голова ЛОДА під час засідання прес-клубу.  

З учасниками засідання прес-клубу не погодився представник об'єднання "За чесні вибори", голова ЛОО «Громадянська позиція» Олег Мацех. «Я вважаю, що ці вибори пройшли з численними порушеннями, з важким законодавством, в стислі терміни і важко сказати, наскільки це вплинуло на волевиявлення. І однозначно, це дає підстави для багатьох оскаржень», — сказав він.  

Тож питання про чесні і демократичні вибори поки відкрите. А що ж попередні результати? Вони виявились з одного боку прогнозовані, а з іншого — доволі несподівані. За даними екзит-полів, у виборах міського голови Львова очікувану перемогу здобув діючий мер Андрій Садовий: він набрав понад 45%, а його основний конкурент, голова Львівської обласної організації Партії регіонів Петро Писарчук — менше 20%.  

Досить несподіваним став результат партії Віталія Кличка УДАР, яка здобула близько 4% голосів на виборах Львівської міської та обласної ради. „Виборці проголосували не розумом, і навіть не серцем, а емоціями. Такі партії як УДАР, Пора за останні два тижні, фактично, зробивши певний „удар” викидом агітпродукції здобули такий високий результат. Тут не зіграла роль жодна програма”, — сказав Олег Мацех.  

В загальному на виборах до Львівської міськради за даними різних екзит-полів партія "Свобода" набрала понад 30%, "Фронт змін" — 10%, Партія регіонів — 7%, "Наша Україна" — 6%, РХП — 5%, УДАР — 4%, Пора, НРУ та Україна соборна — близько 3%. "Свобода" отримала більшість голосів і на виборах до Львівської обласної ради — понад 30%, Фронт змін — 10%, Партія регіонів — 7%, Наша Україна — 7%, УДАР — 4%, НРУ та Сильна Україна також мають шанси подолати прохідний бар’єр. 

В підсумку, враховуючи прогнози про досить високі результати і в мажоритарних округах, найімовірніше більшість у Львівській міський та обласній радах формуватиметься навколо «Свободи». Як складатимуться відносини націоналістів з міським головою Львова Андрієм Садовим поки що невідомо: на попередніх виборах «Свобода» підтримала саме його кандидатуру, а цього разу мала власного претендента на посаду міського голови, який зайняв третє місце. 

А от щодо Львівської облради, то тут «Свобода» як найбільша фракція може розраховувати на посаду голови облради. Хто ж очолить облраду? Розглядаючи виборчий список цієї політсили, можна претендентом номер один назвати Олега Тягнибока, лідера «Свободи». Ще перед виборами діючий голова Львівської облради Мирослав Сеник  припустив, що саме Олег Тягнибок може очолити обласну раду Львівщини.   

Крім цього, теоретично облраду могли б очолити і діючий заступник голови облради Петро Колодій або третій номер у виборчому списку, заступник голови ВО «Свобода» Олег Панькевич. А от другий номер списку, Ірина Фаріон, навряд чи буде підтримана іншими політсилами.      

Отже, головними переможцями львівських виборів можна назвати Андрія Садового та «Свободу», яка чудово скористалась відсутністю «Батьківщини» та розчаруванням львів’ян у націонал-демократичних партіях. А от у Партії регіонів навряд чи задоволені зі свого результату: мерські перегони програно, а у виборах до міської та обласної рад прохідний бар’єр подолано, але регіонали, судячи із їх заяв, чекали більшого.    

Вже загаданий голова ЛОО ПР Петро Писарчук заявив, що готовий взяти на себе відповідальність за низький результат Партії регіонів на виборах у Львові. «Я мабуть попрошуся у відставку, бо результати виборів не задоволений. Я готовий взяти на себе відповідальність за результати виборів», — сказав він під час прес-конференції, повідомив «Вголос».

 

Зважаючи на цю заяву Петра Писарчука, можна прогнозувати, що «невиконання плану голосозаготівель» відіб’ється не лише на обласній організації ПР, а й на представниках регіоналів у виконавчій владі Львівщини, насамперед у Львівській ОДА.  

 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи