Виборчий ажіотаж досяг апогею. Огляд галицької преси

«Виборчий ажіотаж завтра сягне свого апогею. 31 жовтня може стати тим днем, коли народне волевиявлення справді щось таки важить, - пише івано-франківська газета «Галичина». - Однак в Україні досі ще залежить не лише від того, як проголосує народ, а й від тих, хто рахує ці народні голоси.

Серія гучних скандальних викриттів із фальшивими виборчими бюлетенями у Харкові, Хмельницькому й особливо в Івано-Франківську, де їх виявлено найбільшу партію в понад 200 тисяч, засвідчила, що 31-го хтось знову збирається ґрунтовно, десь на відсотків 20, «корегувати» народний волевияв.

У той час як гарант закликає забезпечити чесні вибори в Україні, на практиці робиться зовсім протилежне. Окрім фальшивих бюлетенів, надходить інформація й про інші численні порушення — як не реєструють кандидатів і їхніх довірених осіб та спостерігачів на вибори, як їм перешкоджають в агітації і т. п. Івано-Франківщина в цьому теж не є винятком.

Такі сигнали з окремих сіл зокрема дійшли й до редакції газети «Галичина» та наочно демонструють недосконалість нового виборчого закону. Здається, однією з головних проблем на місцевих виборах стане родинний підхід до формування виборчих комісій у ряді сіл, що, зрештою, не заборонено законом, але це подекуди переростає, м’яко кажучи, в родинне лобіювання. Звичайно ж, ідеться про родини передусім чинних керівників сільських рад, які повторно змагатимуться за цю посаду».

«Партія регіонів контролюватиме місцеву владу на Західній України за допомогою “Свободи”, - пише «Львівська газета».Тарас Стецьків повідомив наступне:

- На превеликий жаль, цілком очевидна і розумна стратегія висунути одну партію на противагу Партії регіонів розбилася об банальні амбіції лідерів наших дрібненьких політсил, об їхню ілюзію, що вони можуть щось скористати, йдучи на вибори самостійно. Звісно, якісь локальні успіхи окремі партії можуть отримати, але в загальному демократичні сили виграшу не матимуть – своєю розпорошеністю ми тільки полегшили роботу “Регіонам”. Додайте до цього адміністративний ресурс, гроші, яких у ПР на порядок більше, ніж в усіх демократичних парті­ях разом узятих, брутальне зняття з виборів “Батьківщини”, яку очолює Ю. Тимошенко і заміна її псевдо-“Батьківщиною”, то можете собі уявити, що буде – каша.

Це, на мою думку, створює шанси для “Регіонів” здобути значне представництво і в міській, і в обласній раді. Додайте до цього, що в нас половину депутатів обирають у “мажоритарці”, тож регіонали можуть робити те саме, що роблять із депутатами у Верховній Раді – “тушками” їх перекуповувати.Це, безумовно, буде величезним ударом по Галичині…

“Регіони” дійсно не матимуть великої фракції ні в обласній, ані міській раді, тим паче на рівні районних центрів області. Вони розраховують на … появу доволі великих фракцій від ВО “Свобода”. ПР вибудовує головного й дуже зручного опонента у вигляді “Свободи”, яка, крім націоналістичної риторики і крайнього радикалізму з присмаком істерики, поки що нічого Україні не принесла. Це ті дві речі, за допомогою яких регіонали розраховують контролювати місцеву владу в Західній Україні.

Тим часом «регіонали» рулюють на Галичині в прямому розумінні цього слова.

«На ЛАЗі автобус, яким кермував віце-прем’єр Колесников, зіткнувся з автівкою ДАІ, - пише газета «Високий Замок». - Віце-прем’єр-міністр України з питань Євро-2012 Борис Колесников приїхав на Львівщину, щоб закласти капсулу для зведення нової дороги Львів-Краковець. Разом з ним на закладення капсули до села Гряди Жовківського району прибули віце-прем’єр, міністр економіки Польщі Вальдемар Павляк. В капсулу заклали послання українською та польською мовами майбутнім поколінням.

На місці, де має постати дорога європейського рівня, уже працюють крани та будівельна техніка. До травня 2012 року дорогу обіцяють відкрити. Генпідрядчиком, що зводитиме дорогу, стала фірма «Альтком», котра працює над будівництвом стадіону у Львові та реконструкцією злітно-посадкової смуги аеропорту «Львів». Дорога стане першою в Україні, котра не перетинатиме жодного населеного пункту. Львів-Краковець стане частиною пан’європейського транспортного коридору №3 – Берлін-Дрезден-Вроцлав-Львів-Київ. Колесников каже, завдяки цій європейській магістралі Україна ширше відкриє ворота до Польщі та побудує нові можливості для економічної співпраці обох держав, що прийматимуть Євро-2012. У нову дорогу протяжністю понад 84 кілометри із державної скарбниці витратять 3 мільярди 400 мільйонів гривень. За словами Колесникова, місцева влада повинна подбати, щоб землю вздовж дороги Львів-Краковець не роздерибанили, щоб продали не за безцінь, а з аукціону. На цих ділянках Колесников вважає за потрібне створити зони відпочинку, звести готелі та кав’ярні».


«Про те, що на нинішніх місцевих виборах застосовується адмінресурс, а результати голосування можуть бути сфальсифіковані, не говорить хіба що лінивий, - пише газета «Поступ». - Засобом контролю за чесністю визначення результатів виборів є екзит-поли. В Україні практика їх проведення вже стала традицією для парламентських та президентських виборів.

На думку керівника Соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича, дискредитація соціологічних фірм, які проводять екзит-поли, вже розпочалася: «Якщо уважно промоніторити ЗМІ, то можна побачити, що дискредитація вже проводиться і проводиться на усіх рівнях».

До речі, днями вже було озвучено факт використання соціології як брудної технології - Український центр вивчення громадської думки «Соціоінформ» попередив що оприлюднені від його імені дані соціологічного опитування, за якими на виборах мера Львова Петро Писарчук впритул наблизився до Андрія Садового, є фальшивкою.

Окрім екзит-полів, ще одним способом швидко дізнатися про об'єктивні результати виборів є паралельний підрахунок голосів…

Основа можливих фальсифікацій, за спостереженням політика, – маніпуляції з бюлетенями в маленьких селищних та міських населених пунктах, а також члени ДВК, які працюють у бюджетній сфері. Адже чинна влада має безпосередній вплив на працівників бюджетного сектору. Аби попередити можливі фальсифікації «Фронт змін» готовий до паралельного підрахунку голосів, посилаючись на протоколи з мокрими печатками. Втім, за прогнозами Арсенія Яценюка, спотворення вибору галичан не уникнути, зважаючи на прямий інтерес провладної партії. Втім показник фальсифікації навряд чи сягне 5%. Однак «додаткові відсотки Партії регіонів на місцях можуть безпосередньо загрожувати рейтингу В. Януковича», переконаний Арсеній Яценюк. Тому у «Фронті змін» сподіваються на цей запобіжник у передвиборчому штабі провладної партії».

«31 жовтня 1895 року Іван Франко вибори програв, - пише газета «Галичина».

 

- Іван Франко, втретє програвши вибори до австрійського парламенту 1898 року (в окрузі Тернопіль—Збараж—Скалат), відверто сказав: «Я половину галичан люблю, а половину — ненавиджу!»

У 1895, 1897 і 1898 роках Радикальна партія висувала Івана Франка на посла до віденського парламенту і польського сейму.

31 жовтня 1895 року підкуплені та застрашені виборці тернопільської округи продали свої голоси на користь владного урядового кандидата графа Пінінського (він був приятелем самого австрійського намісника графа Бадені). Відтак українці зрадили вперше свого найпопулярнішого в  Галичині представника.

Навчена гірким досвідом 1895–го, Ольга Хорунжинська, дружина поета, благала й відраджувала свого чоловіка кандидувати в 1897–му:
— Чи не казала я тобі? Бачиш, скільки прикростей? Кандидатом ти був, а депутатом не будеш!

— А я не шкодую. Ніяка праця не пропадає даремно! — спокійно відповів поет. — Це ж була праця з народом Це цвіт, який дасть плоди...
Але те, що тих «плодів» знову не буде під час третьої кандидації на посла від Тернопільської виборчої округи в 1898–му, добре відчував навіть син–семикласник тернопільського повітового лікаря Олександра Гладишовського. Він добре знав (адже не раз чув про це) «виборчий рецепт» перемоги свого батька, а заодно й тодішньої влади: поляки в таких суспільно–політичних умовах легенько куплять українців, адже УКРАЇНЦі ПРОДАЮТЬСЯ!!! За гроші, за землю, за посади, за горілку, за ковбасу…»

 

Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи