Колишніх витягують з «нафталіну». Огляд галицької преси

До виборів залишається тиждень, а в галицькій прес залишається все менше і менше місця для статей не оплачених кандидатами в ради та на міські голови. Львівська газета «Поступ» пише:

«Політичне життя в Україні нагадує казку - чим дальше, тим страшніше. Вкотре напередодні чергових виборів політики, неначе бджоли у вулику метушаться, створюючи ілюзію роботи, а ще більше - турботи про «маленького українця». У кожного своя роль: влада свято переконана у своїй реформаторській місії, в той час як опозиція, намагаючись відволікти увагу громадськості від внутрішньопартійних проблем, акцентує увагу на економічних провалах діючої влади. Картина - до болю знайома, навіть для не особливо обізнаних у політичних перипетіях громадян.

Генетично закладений в крові українців принцип «на одну булаву – два гетьмани» стосується не лише влади, але й опозиції. В країні між лідерами опозиційних партій відбувається змагання на предмет того, хто з них опозиційніший. Закономірно, що така ситуація на руку діючій владі, яка на будь-які закиди зі сторони опозиції, може відреагувати на кшталт – «спершу розберіться між собою».

«Об’єднавчою фігурою для української опозиції може стати перший президент України Леонід Кравчук», - таку майже сенсаційну заяву зробив Юрій Луценко, перебуваючи у вівторок в Чернівцях. Не знайшовши серед представників сучасної політичної еліти більш достойнішої кандидатури, екс-міністр внутрішніх справ побачив у Леоніді Макаровичу справжнього арбітра нації.

«Леонід Кравчук по-батьківськи міг би взяти на себе відновлення демократичного руху з правом сказати: «Цить!» тим, хто забуває про відповідальність перед країною за своїми дрібними амбіціями. З моєї точки зору, він не тільки має право об’єднати опозицію, але це і його обов’язок, як першого президента захистити незалежність і демократію в країні. Він є одним із небагатьох, кого хочеться слухати політикам у демократичному таборі», - відзначив Юрій Луценко».

Поки опозиціонери витягували з «нафталіну» старого президента, на Прикарпатті з того ж таки «нафталіну» вискочив інший колишній… Газета «Галицький Кореспондент» пише про його нову ініціативу:

«Віктор Ющенко знову згадав про мистецький "Арсенал", який, за його словами, "треба довести до ума", щоб нарешті з'явився "головний музей країни". Ющенко стверджував, що йому хотілося би, щоб в Україну повернулися мистецькі цінності, вивезені за кордон в різні часи.

За словами Віктора Ющенка, у нього також є декілька нереалізованих задумів, пов'язаних з Івано-Франківщиною. Однак розкривати подробиць цих проектів він не став, зауваживши, що для цього треба зібратися окремо. Ще одну ідею колишньому Президентові підкинув відомий громадський діяч, письменник та фольклорист Степан Пушик, який одразу після прес-конференції підійшов до Ющенка і запропонував долучитися до створення в Карпатах язичницького музею.

"Це треба розтрубити в світі, що в нас таке є, - переконував Пушик Ющенка. - Геродот пише про храми Арея, а в нас у Карпатах тих Аршиць - повно, їх тут з каменю робили. Я хотів, аби ми були поїхали, там святилище є таке, що дай, Боже, Аполону або Гераклу, - в скелі зроблене. На скелях у нас повно левів, є вибиті з каменю ведмеді, є камені так зложені, як Чумацькій віз - величезний, на сотні метрів. За нашими карпатськими міфами, людину створено не з глини, а з Божого пальця. А все живе - з космічних розмірів Вовка, якого Арідник (дідько) стісував, і з більших трісок звірі пішли, з менших - птаство, з дрібного - комашня. Опришки йшли в похід і поклонялися цим каменям. Навіть у 18 столітті це все ще було живим. На Чорній горі є обсерваторія, що її ще поляки будували, там міг би бути колосальний музей язичництва!".

"В якому статусі зараз ці об'єкти? - поцікавився Ющенко у присутніх. - Пам'ятка природи? Національний парк? Ми могли б створити фонд, гурт приятелів, які б займалися цією тематикою!.

А поки одні об’єкти планують створювати, інші – розрушують. Івано-Франківська обласна газета «Галичина» повідомляє:

«В ніч із 16 на 17 жовтня на Скелях Довбуша, що неподалік села Бубнища Болехівської міської ради, як повідомили у Національній скаутській організації «Пласт», невідомі вандали зруйнували меморіальний знак Головнокомандувачу УПА Герою України генералу Романові Шухевичу, освячений 2009 року — на пам’ять про те, як у серпні 1925-го юний «пластун» Шухевич встановив на вершині скелі синьо-жовтий прапор.

Це не перший акт вандалізму, що чинять над меморіальним знаком, — у жовтні 2009 р. дошку з написом зловмисники вже здирали зі скелі, а влітку цього року — закидували камінням. «Коли «пластуни» встановлювали меморіальний знак 2009 року, то навіть громадськість Болехівщини мало що знала про цю подію — мені згодом повідомило керівництво села. Але ж так не робиться. Він мав би бути на балансі нашої міської ради. До речі, про черговий акт вандалізму я особисто дізнався після телефонного дзвінка співробітників СБУ», — прокоментував міський голова Болехова Зенон Макота.

Наразі зловмисників розшукують».

Тим часом івано-франківська газета «Репортер» людиною тижня визначила… збірний образ кандидата мажоритарника до Івано-Франківської міської ради.

«Перед виборами вони кинулися покращувати комуналку. Вони ремонтують дахи, підвальні розгалуження, ставлять дитячі майданчики, міняють двері, освітлюють прибудинкові території, латають дороги. На деяких округах виникає навіть конкуренція між багатими кандидатами. Тобто, хто зробить більше.

Дехто прямо йде до виборців і питає: що вам зробити? Інші тихо роблять. І то буває роблять настільки тихо, що люди навіть не знають, хто ж то був.

Що не кажіть, а вибори треба робити ще частіше. Якби вони були хоча б раз на два роки, то за наступних п’ять скликань (10 років) проблем би в нас, простих смертних, значно поменшало. Або є інший варіант: хай би виборча кампанія тривала не два місяці, а, скажімо, рік. Тоді й кандидати могли б розвернутися по‑справжньому. Скільки б доріг вони відремонтували, скільки майданчиків зробили?..

Наразі Івано-Франківськ має 30 округів. У кожному з них приблизно два десятки кандидатів у депутати: найменше 16, найбільше – 26. Відтак, є кому вирішувати проблеми виборців».

А ось у Львові стверджують, що голоси львів’ян рахуватиме партія Регіонів. Газета «Високий Замок» пише:

«Катавасія» навколо Львівської ТВК почалася з понеділка, 18 жовтня. Цього дня близько п’ятдесяти представників ВО «Свобода» пікетували львівську ратушу, де міститься комісія. Потім «свободівці» увірвалися у приміщення комісії, де вимагали дати їм ознайомитися з письмовим складом комісій і звинувачували членів комісії у «грі» на боці Партії регіонів. Після цього члена комісії – «регіоналку» Світлану Александрову забрала «швидка»…

Суд визнав, що Львівська ТВК порушила процедуру обрання дільничних виборчих комісій. Але другим пунктом залишив у силі рішення ТВК. По суті, суд визнав, що «злодій вкрав, але він не винен». Ми будемо подавати апеляцію на це рішення. Що з цього вийде, передбачити не можна, бо йде тиск на суддів. Було створено громадське об’єднання «За чесні вибори», нас підтримали вже 16 партій. У неділю, 24 жовтня, біля пам’ятника Шевченку ми проведемо віче. Будемо закликати усі опозиційні політичні сили вийти у неділю, 31 жовтня, на виборчі дільниці, об’єднатися, і якнайпильніше контролювати виборчий процес. Мобільні бригади об’єднання «За чесні вибори» будуть на кожній дільниці з відеокамерами, фотоапаратами і до останнього бюлетеня будуть спостерігати за підрахунком голосів».

 

Андрій Мева, «ОстроВ»

Статьи

Страна
18.04.2024
18:19

Медицинская реформа по-запорожски. Получат ли пациенты надлежащее медицинское обеспечение и качественное лечение

Факт экономии бюджетных средств, о котором говорят местные чиновники, вряд ли добавляет оптимизма запорожцам,  пациентам оптимизированных больниц. Любой рядовой горожанин подтвердит, что до сих пор не заметил, чтобы такая реорганизация положительно...
Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Все статьи