2004-ий повертається до Львова?

У Львові виборчі махінації нарешті зустріли належний опір. А почалось все з того, що Львівська територіально-виборча комісія спробувала створити дільничні виборчі комісії з максимальним представництвом провладних і мінімальним — опозиційних сил. При цьому це було здійснено у втаємничений спосіб.  

„Ще у п’ятницю, 15 жовтня Львівська міська ТВК мала оприлюднити склад дільничних виборчих комісій. Цього не було зроблено, бо ТВК лише формально прийняла рішення, а впродовж вихідних у штабі Партії регіонів формували персональний склад комісій, який буде підконтрольний партії влади. У результаті у члени ДВК не пройшла жодна кандидатура від кандидата на посаду  міського голови Юрія Михальчишина та від ВО "Свобода". Фактично Партія регіонів створила ручні комісії, не врахувавши пропозиції суб’єктів подання від опозиційних політичних сил. Саме з цієї причини уже чотири дні ТВК не може надати жодних списків членів ДВК”, — сказав депутат Львівської міськради, голова юридичної служби ВО "Свобода" Олег Махніцький, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ВО «Свобода».

 

18 жовтня представники „Свободи” прийшли в ТВК з вимогою оприлюднити списки членів дільничних комісій і цей „візит” перетворився у акцію протесту та невелику сутичку. „На нашу вимогу показати список представників кандидатів в депутати в дільничних комісіях ми отримали негативну відповідь та хамовиту поведінку членів Львівської ТВК. Ідеться, зокрема, про представника Партії регіонів Александрову Світлану. На повторну вимогу все ж таки показати списки, голова та члени комісії почали втікати з приміщення в робочий час. Представники "Свободи" їх затримали і доправили на робочі місця та вимагали оприлюднити списки. І тоді невідомі викликали спецпідрозділ "Беркут" та міліцію”, — сказав голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міськраді Василь Павлюк.

 

До речі, після цього Світлану Александрову забрала швидка і начальник Львівського обласного управління МВС Богдан Щур пообіцяв розібратись в ситуації. Врешті візит  свободівців до ТВК завершився перемовинами з членами комісії і зверненням „Свободи” до суду з вимогою повторного формування ДВК.

 

Цього ж дня зі скаргою до Центральної Виборчої Комісії на дії ТВК у Львові звернувся і міський голова Львова Андрій Садовий. Причина та ж: з понад двохсот запропонованих представників мера в складі дільничних комісій затвердили лише 15 осіб.

 

«Такої зневаги до міста не було вже 20 років. Завжди влада і депутати формували комісії. Паритет сил завжди був. Зараз цей паритет істотно порушений. Мені соромно, що зараз відбувається у Львові. Головами комісій не можуть бути студенти по 18 років, які ще ніколи в очі не бачили бюлетенів. Міська виборча комісія має виправити помилку. Якщо зняти тиск на міську виборчу комісію, то час, щоб виправити ситуацію є ще», — сказав Андрій Садовий, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі Львівської міськради.

 

19 жовтня місцеві лідери опозиційних націонал-демократичних сил — НРУ, „Нашої України”, „України соборної”, УРП „Собор”, „Свободи”, „Громадянської позиції” та інших, представників яких не включили до складу ДВК, під час прес-конференції заявили про наміри спільно діяти для недопущення фальсифікацій.  

Зокрема, за словами депутата Львівської міськради, представника «України соборної» Юрія Кужелюка, формування ДВК це далеко не поодинока махінація: першим кричущим порушенням  виборчого законодавства у Львові був нерівномірний поділ виборчих округів, другим — усунення «Батьківщини» від виборів.  

На його думку, при подальшій бездіяльності опозиційних сил відбудеться усунення рейтингових кандидатів, спостерігачів і „написання” відсотків, які кому потрібні. «Партія регіонів рветься до влади у Львові, нахабно і цинічно. Бо вони знають, що їм тут нічого не світить», — сказав він.  

З колегою погодились представники інших політичних сил. «Якщо ми сьогодні не будемо діяти, то після виборів все, ми можемо запити водичкою…», — сказав свободівець Василь Павлюк.

Щоб врегулювати ситуацію, 19 жовтня Львівська ОДА зібрала раду політичних партій, куди прийшли представники як опозиційних, так і провладних політсил, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі облдержадміністрації. Під час засідання голова Львівської ОДА Василь Горбаль недвозначно натякнув, чим «пахнуть» такі акції як захоплення ТВК. «Неприпустимо йти на відверте хуліганство, прикриваючись гаслами справедливості та прозорості», — сказав він і запевнив, що зробить усе від нього залежне, щоб політичні провокатори понесли заслужене покарання.

 

При цьому голова ЛОДА заявив, що контроль за дотриманням виборчого законодавства буде здійснюватись за всіма суб’єктами виборів. „Закон є закон. І за порушення закону повинні відповідати усі, хто б це не був. Контроль на виборах буде жорстким, як за членами комісій, так і за учасниками політичних перегонів”, — сказав Василь Горбаль.

 

20 жовтня Львівський окружний адміністративний суд об`єднав в одне провадження усі справи за судовими позовами місцевих організацій політичних партій до Львівської міської територіальної виборчої комісії щодо складу ДВК Львова і почав їх розгляд. Йдеться про позови обласної та міської організації ВО «Свобода», міських організацій УНП, РХП та «України соборної», кандидата на посаду міського голови Юрія Михальчишина.  

Чим завершиться цей конфлікт на місцевому рівні між владою та опозицією спрогнозувати важко, однак вже зараз «Свобода» пообіцяла зірвати вибори у Львові, якщо ДВК не буде переформовано. «Свобода» чітко заявляє, якщо суд на сьогодні не буде дотримуватись закону і не буде визнано незаконними дії ТВК, то ми заявляємо, що вибори в місті Львові не відбудуться. Ми не дамо провести такі вибори, тому що це кінець Україні», — сказав Василь Павлюк і додав, що для всіх членів ДВК, які «продадуться регіонам», буде організовано «стовп ганьби»… 

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Донбасс
21.04.2024
19:30

"Будут разрушаться украинские города, территория Украины все больше будет становиться диким полем". Обзор СМИ оккупированного Донбасса

На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса в полном соответствии с кремлевскими методичками "переживали" за дальнейшую судьбу Украины, радовались отсутствию у ВСУ западной помощи, а когда палата представителей Конгресса США все же проголосовала...
Все статьи