Жаба з кавою - для кандидатів. Огляд галицької преси

Галичині, а особливо на Прикарпатті, повіяло зимою. Газета «Репортер» пише:

«В Інтернеті та на центральних телеканалах вже чимало повідомлень та коментарів різних науковців про те, що цьогорічна зима буде надзвичайно лютою. Мовляв, зникає тепла течія Гольфстрім, що може стати для Європи початком нового льодовикового періоду.

Український гідрометеорологічний центр не може визначити погоду на Прикарпатті без даних з високогірної сніголавинної метеостанції «Пожижевська». Звідти показники та спостереження тричі на день передають до Івано-Фран­ківська, а з обласного центру до Києва. До речі, інформацію з «Пожижевської» отримує і Румунія. Тому там, як нікому, треба знати, якою буде погода у горах.

«З наших прогнозів справд­жуються 70%, – каже начальник метеостанції «Пожижевська» Михайло Довганюк. – Цьогорічна зима має бути гострою. По всіх метеорологічних параметрах видно, що буде ще й мокрою, бо у верхів’ях Карпат уже починає падати мокрий сніжок».

Про зиму мусить знати найвідоміший карпатський мольфар Михайло Нечай з Верхнього Ясенова. «Знаки показує сама природа, – говорить він. – На полонинах вже де-не‑де випав сніг. Сильно кинулися весняні гриби, потім осінні, та не обов’язково в лісах, але й на теренках попід лісом. Оце і є знаком того, що зима буде досить морозною. Лиш почався жовтень, а листя вже паде з дерев. Як деревина оголиться від листу, то вона вже готова зимувати, то й свідчить про те, що зима скора буде, а легкі морози зараз – що буде люта».

Проте, у своїх віщих снах Нечай не бачить ніякого глобального похолодання й не передрікає його. Каже, що були в горах й сильніші зими, коли від морозів аж дерева тріскали та вся садовина – яблуньки та груші. Але то давно було. Зараз легкі зими, говорить мольфар, що й дощ у грудні може падати».

Але як би там не було – дощі чи сніги, та зимою так чи інакше зимно, себто холодно. А це явище викликає вічні проблеми в комунальних службах та владних коридорах.

«Напередодні опалювального сезону значна кількість львів’ян може опинитися без тепла та гарячої води, - пише «Львівська газета». Через непогашені борги за газ – а це 37,9 млн. грн. – ДК “Газ України” дало розпорядження відключити “Львівтеплоенерго” від газопостачання, що означатиме зупинку біль­шості котелень міста.

Фактично опалювальний сезон у місті опинився перед загрозою зриву, а зима, так би мовити, наступає. Найближчими днями синоптики прогнозують перший сніг, тож через дії уряду львів’янам доведеться мерзнути у власних оселях

За словами тепловиків, найбільшими боржниками за газ є городяни. “За цей опалювальний сезон усі наші споживачі заборгували приблизно 40 мільйонів гривень. Із них приблизно 12 міль­йонів – бюджетні установи. З міського, обласного і державного бюджетів найбільшу заборгованість має держбюджет – адміністративні органи (близько 11 мільйонів). Тож найбільша заборгованість – 28 міль­йонів – за населенням”, – повідомила  прес-секретар “Львівтеплоенерго” Ганна Пищула.

Вона також наголосила, що заборгованість “Львів­теплоенерго” за газ перед дочірньою компанією “Газ України” становить 34 млн. грн., причому остання вимагає 100-відсоткового погашення боргу.

На сьогодні рівень проплати “Львівтеплоенерго” становить 88%, при середній по Україні 67%. “Наше керівництво наразі перебуває в Києві разом із заступником міського голови Володимиром Шевчуком. Сподіваємося, що ситуацію вдасться врегулювати і після їхнього повернення можна буде говорити про результати домовленостей”, – підсумувала пані Пищула».

Ще гірша ситуація в навчальних закладах школах та садочках. Тут актуальними стають такі казки:

«Мерзни, мерзни, вовчий хвіст!» — ще кілька днів тому ця приповідка з відомої української казки найкраще характеризувала тепловий режим у дитсадках і школах …Івано-Франківська, - пише газета «Галичина».

Днями темою номер один у місті було тепло. Підслухала розмову двох матусь дошкільнят. і одна каже до другої: «Медсестра міряла температуру, в спальні було 13 градусів, і там від ранку калорифер працював, а в групі певне — лише 10 градусів. Що робити? Вихователька каже, щоб дітей одягали тепло, а він у мене і так, як капуста, ходить». Школярі теж бідкалися: «До третього уроку сидимо в куртках, така «дубаріна», що неможливо».

Наразі в Івано-Франківську у зв’язку з різким зниженням температури повітря школи та дитсадки почали опалювати. Однак не всі навчальні заклади міста можуть похвалитися теплими приміщеннями…У школі № 13, яка наразі не потрапила до числа «теплих» шкіл, температура в класах становить 14°C».

Тим часом влада більше зайнята виборами до місцевих рад. Чимало чиновників подалися на вибори.

«Місто Івано-Франківськ залишилося без голови, - пише газета « західний Кур’єр».

- Віктор Анушкевичус оголосив, що у зв’язку з початком офіційних виборчих перегонів з 7 жовтня йде у відпустку до кінця виборчої кампанії. «Щоб мене як міського голову ніхто не звинувачував у використанні адмінресурсу і робочого часу для агітації», – пояснив свій крок міський голова. Мер додав, що «рекомендував зробити те ж саме всім своїм підлеглим, які тією чи іншою мірою задіяні у виборчому процесі». Таким чином, пан Анушкевичус, який любить наголошувати, що він «не політик, а господарник», полишає міську господарку.

Столиця Прикарпаття проведе без свого першого керівника непростий період – гарячий у місцевій політиці, але холодний у природі. На кількість голосів, відданих за чинного мера, може вплинути, вчасно чи не вчасно розпочнеться опалювальний сезон.

На прес-конференції у вівторок Віктор Анушкевичус повідомив, що дав розпорядження керівнику «Теплокомуненерго» Ігорю Прокопіву включати тепло в місті. Найперше, за словами мера, воно повинно з’явитися «там, де діти», тобто у дитсадках і школах. Пан Прокопів також балотується на посаду міського голови, і, очевидно, зробить все, щоб якнайшвидше обігріти квартири виборців».

Тим часом пан Прокопів сам балотується на посаду мера міста Івано-Франківська і мав собі пана Анушкевучаса… десь.А У Львові кандидатів у мери назбиралося найбільше. Газета «Високий замок» пише:

«За крісло №1 у столиці Галичини боротиметься 21 кандидат… це найбільша кількість претендентів у міські голови серед інших обласних центрів Західної України. В Івано-Франківську за крісло мера поборються 19 кандидатів. На посаду мера Чернівців претендують 7 кандидатів.
Особливих несподіванок у списку немає – найвідомішими постатями є чинний міський голова Львова Андрій Садовий і висуванець Партії регіонів Петро Писарчук... Решта кандидатів виконують різні функції. Одні – отримують додатковий інструмент для пропаганди партії, яка їх висунула, її розкрутки. Інші працюють на перспективу, ростуть як кандидати, роблять політичну кар’єру і на майбутнє можуть стати помітними політичними лідерами в регіоні. Але цілий ряд осіб у цьому списку – люди, які йдуть заради представлення самого себе, з перспективою, що хтось із керівництва його партії, або з інших політичних партій, із влади, помітить їх, і в такий спосіб вони зможуть реалізуватися…

Має бути така система, як у багатьох країнах світу, коли кандидат у мери робить грошові внески, і якщо не набирає певного відсотка (як правило, це близько 3%), то ці гроші йому не повертають. Кількість кандидатів у мери в багатьох європейських країнах не є такою великою. Як правило, люди йдуть на таку посаду, маючи певний рівень підтримки (в середньому – 3-5%). 5% – це відчутна група людей, яка підтримує того чи іншого кандидата, тобто можна говорити про певну політичну вагу. А коли кандидують люди, яким дають менше нуля, або нуль з відсотками, то говорити про серйозне кандидування не можна. Держава повинна обмежувати можливості таких людей за рахунок грошей, які вони платять».

Тим часом тернопільська газета «Вільне Життя» публікує величезну статтю з рекомендаціями кандидатам в мери та в депутати, як правильно вести передвиборчу агітацію. Найцікавішими, мабуть стали такі поради:

«Кілька рекомендацій при викладенні своєї передвиборчої програми:

— не треба  занадто часто пророкувати світле майбутнє краю — навіщо зайвий раз себе хвилювати, однак завжди треба гарантувати виборцям, що наше і прийдешні покоління людей не будуть жити при комунізмі;

— не варто говорити, що ми нікому не віддамо наших завоювань, тому що електорату незрозуміло, що це за завоювання і хто у нас їх хоче забрати, а частина електорату може подумати, борони Боже, що, можливо, краще віддати наші завоювання і жити як люди;

І остання, мабуть, найважливіша рекомендація: якщо ви надмірно хвилюєтеся, то перед своїм виступом з’їжте з кавою живу жабу — і нічого гіршого у цей день з вами уже не станеться».

Щоправда, кандидатів у депутати так багато (тільки в одному Івано-Франківську до міської ради балотується понад 1200 осіб), що жаб на всіх не напасешся…

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

 

Статьи

Страна
18.04.2024
09:14

Закон об усилении мобилизации: основные положения

"Это было очень неожиданно. Пока мы на всех эфирах и в соцсетях рассказывали, что это закон о справедливости, о демобилизации, главную норму просто решили убрать. Говорят, что это был четкий ультиматум от Генерального штаба. В частных разговорах они...
Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Все статьи