Львівські козли, коториє мешают жить…

З кожним днем наближення місцевих виборів загострюється ситуація, пов’язана з непрямим впливом правоохоронних органів, судів на результати майбутнього волевиявлення. Особливо цей вплив помітний на Львівщині, регіоні, де близько 90% населення не підтримує сьогоднішнє «регіональне» керівництво держави і їх представників на місцях.     

Один із яскравих прикладів — ситуація навколо львівської «Батьківщини», яка стала однією з перших партійних організацій політсили Юлії Тимошенко, де почала розігруватись «карта» блокування участі тимошенківців у місцевих виборах. «ОстроВ» вже писав про цю ситуацію, і зараз позиція львівської «Батьківщини» тільки ускладнилась. Територіальна виборча комісія відмовляється реєструвати списки кандидатів від цієї політсили. 

Цього тижня тимошенківці розпочали голодування під стінами Львівської ОДА у зв’язку із блокуванням їх участі у виборах. «Львівська «Батьківщина» готова захищати усіма законними методами право громадян на вільне волевиявлення. Сьогодні наші партійці та кандидати у депутати розпочинають безстрокове голодування. Наша вимога проста зареєструвати справжні, легітимні виборчі списки «ВО «Батьківщина», не допустити, аби під прапором нашої партії пройшли зрадники, які працюватимуть на Партію регіонів», йдеться у заяві Львівської обласної організації партії «Батьківщина», повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі обласної організації партії. 

Під «зрадниками» маються на увазі виборчі списки, подані за підписом колишнього голови Львівської обласної організації партії «Батьківщина» Івана Деньковича. «За допомогою судів та органів юстиції влада хоче під брендом «ВО «Батьківщина» провести у місцеві органи самоврядування Львівщини прихильників Партії регіонів. Саме тому виборчим комісіям наказано прийняти списки кандидатів у депутати за підписом І.Деньковича – людини, яка не є членом нашої партії, а офіційно вступила у парламентську коаліцію Партії регіонів. Його «кандидати» затверджуються особисто у кабінеті губернатора Львівщини Василя Горбаля і дають обіцянку, що отримавши депутатський мандат, будуть працювати із владою», — йдеться у заяві.  

Крім цього, як повідомляв «ОстроВ», минулого тижня було затримано на хабарі голову Львівської територіальної виборчої комісії Ігоря Кравчука — представника УДСП, що входить до Блоку Юлії Тимошенко. Водночас у «Батьківщині» назвали отримання хабара сфабрикованим, а також заявили, що Ігоря Кравчука затримали після того, як він відмовився реєструвати «фальшиві списки «Батьківщини» (І.Деньковича — авт.) та прийняв до реєстрації документи справжньої «Батьківщини» на чолі з Романом Іликом, повідомив ZAXID.NET.  

У виборах міського голови Львова теж ситуація не проста. Першим дзвіночком була заява голови Львівської обласної організації Народного руху України Андрія Корната про те, що НРУ не висуватиме екс-міністра будівництва, заступника голови НРУ Василя Куйбіду кандидатом на посаду міського голови Львова через судовий процес проти нього. «У Києві відбувається четверте судове засідання, яке постійно переноситься, рішення не приймається, відверто затягується процес, для того, щоб Василь Куйбіда, який захоче взяти участь у перегонах, буде виведений… Ми це знаємо, тому що Василь Куйбіда це реальний кандидат в мери, який може боротись і перемогти», — сказав він.   

Але все ж основну увагу з боку правоохоронців має чинна міська влада Львова. Причому сам міський голова Львова Андрій Садовий, який є головним претендентом на виграш майбутніх виборів мера, поки що не став фігурантом кримінальної справи. Зате відчутно б’ють по рейтингу міського голови справи, порушені проти членів його команди та чиновників мерії.  

Так, «ОстроВ» вже писав про кримінальну справу порушену щодо першого заступника міського голови Львова Олега Синютки про нецільове використання бюджетних коштів.  А нещодавно, 23 вересня, на хабарі спіймали начальника управління муніципальної дружини Львівської міськради.    

Водночас львівські правоохоронці постійно звітують про порушені кримінальні справи проти чиновників мерії, зокрема щодо «відмивання» бюджетних коштів на будівництві та ремонті доріг, реалізації програми цілодобового водопостачання, Євро-2012 тощо.   

Крім цього, 1 жовтня кандидат на посаду міського голови Львова, нардеп, голова ЛОО Партії регіонів Петро Писарчук звернувся до прокурора Львівської області Анатолія Пришка та начальника ГУ МВСУ у Львівській області Богдана Щура і передав копії документів, які засвідчують зловживання міської влади Львова, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі нардепа. 

«При прийнятті в експлуатацію житлових будинків, об’єктів соціально-побутової сфери, голова міста та його перший заступник, одноосібно занижували інвестиційні зобов’язання, чим нанесли міському бюджету шкоди на десятки мільйонів гривень», — йдеться у зверненні. 

За словами Петра Писарчука, таким чином перший заступник міського голови Львова Олег Синютка отримав квартиру у будинку на вул. Плетенецького,1 у Львові. «Ця квартира обійшлася місту в 4,3 мільйона гривень. Саме на таку суму були занижені інвестиційні зобов’язання при прийомі в експлуатацію цього будинку», — сказав він. 

У Львівській мерії заявили, що інформація про виділення квартири першому заступнику міського голови Олегу Синютці не відповідає дійсності, повідомили кореспондента «ОстроВ» у прес-службі ЛМР. При цьому сам міський голова Львова підтвердив, що протягом останніх днів правоохоронні органи порушили цілу низку кримінальних справ, які стосуються різних напрямків діяльності мерії.  

"Мене попереджали, якщо піду на вибори міського голови, буде сильний тиск. Якби я не балотувався, цих справ би не було. Б'ють по тих напрямках, де люди відчувають покращення. Однак, це боротьба і я розумію, що мої опоненти готові використати різні прийоми. Прикро, що правоохоронні органи стають учасниками цих виборів в такий спосіб", — сказав Андрій Садовий. 

Експерти вважають, що сьогоднішнє втручання у виборчий процес нагадує ситуацію кількарічної давнини. «На пострадянському просторі є центральною проблемою те, що влада є учасником виборів. Ті державні установи, які за всіма демократичними нормами мають бути поза виборами, працюють як політична сила, використовуючи на свою користь і користь провладної партії, провладного кандидата ті ресурси, якими вони не повинні розпоряджатись одноособово. Це абсолютно ненормальна ситуація... Адмінресурс так одноразово не усунеш, але намагатись це зробити потрібно. А надто в формах грубого втручання держави, якщо це має місце через різні фіскальні, правоохоронні, судові органи. В нинішній ситуації ми спостерігаємо нібито такий рецидив, нібито ми десь від того вже відійшли, засудили таке грубе втручання у вибори, тим не менше на цих виборах ми бачимо, що такі механізми втручання на перебіг виборів відроджуються і це негативне явище…», — сказав кореспонденту «ОстроВ» львівський політолог Юрій Шведа.  

На думку експерта, кінцеві результати волевиявлення на Львівщині можуть бути неповноцінними. «Звичайно, що створивши проблеми для тої чи іншої політичної сили, того чи іншого кандидата, вони відволікають увагу, ресурси кандидата чи політичної сили будуть направлені не на повноцінну підготовку до виборів — донесення до виборців своїх гасел, програм, а на вирішення тих проблем, які в нього виникли. Я уявляю собі,  скільки зусиль потрібно докласти тій же партії «Батьківщина» для того, щоб отримати підстави для участі у виборах. А участь у виборах для партії це основна її функція, вона для того створюється. І влада має формуватись через волевиявлення виборців. А як говорити про повноцінне адекватне демократичне волевиявлення, якщо партія, яка є однією з опонуючих і користується симпатією серед певного кола виборців, через рішення суду і судові процедури, я вважаю штучно створені, стає поза виборчим процесом?», — сказав Юрій Шведа.    

Олександр Сніжинський, «ОстроВ»

Статьи

Луганск
27.03.2024
17:45

"Бери и делай!" Как переселенцу начать зарабатывать в новой нише на новом месте

"Надо осознавать, что почти никто на новом месте не начинает действительно с абсолютного "нуля" - потому что у вас есть образование, опыт, личные ценности и тому подобное. Все это уже есть у человека, является неотъемлемой частью его бытия"
Страна
27.03.2024
12:46

Валютный вопрос, или Как олигархи споткнулись об Нацбанк

Дальнейшее снижение курса гривни окончательно добьет потребительский спрос, который в условиях полномасштабной войны и так уже давно "ниже плинтуса". Ну а "мертвый" потребительский спрос – это "мертвая" экономика.
Мир
26.03.2024
07:36

«Уже сейчас можно купить билеты в Крым на июнь». Российские СМИ об Украине

"В реакции Киева - вся суть этого террористического режима. Трудно даже описать ту смесь восторга, злорадства и упоения, которую трагедия вызвала в украинских СМИ…"
Все статьи