Святі і нечестиві в галицькій політиці. Огляд преси



Останній тиждень сколихнув Галичину цілим рядом урядових новацій, які викликають гнів у галичан і допомагають опозиційним до влади партіям набирати голоси виборців на жовтневих виборах до місцевих рад.

«Погіршення вашого життя вже сьогодні, - так перефразовує гасла Партії регіонів львівська газета «Поступ».

Економічна ситуація, яка склалася в Україні останнім часом створює враження, що влада працює не лише проти народу, але й проти самої себе. Напередодні місцевих виборів опозиції навіть не доводиться щось робити – ті реформи, які зараз намагаються провадити регіонали, вмить розбили їхні захмарні рейтинги. Продовольча криза, пенсійна та податкові реформи стали болючим батогом, який повернув народ до суворої реальності, розвіявши ілюзії «про покращення вашого життя вже сьогодні»…

В минуле відійшли ті часи, коли актуальним було порівняння «дешевий як борщ». А й справді в умовах існуючої цінової політики на продукти харчування борщ може стати справжнім делікатесом.

А ще уряд вирішив потішити мільйонне населення, яке заледве зводить кінці з кінцями, і для яких єдиним способом оновити свій гардероб є шопінг в секонд-хенді, черговою новацією. Уряд вирішив заборонити ввезення секонд-хенду в Україну, аби нібито таким чином підтримати вітчизняну легку промисловість».

Така «турбота» Уряду про легку промисловість може призвести до тяжких наслідків в суспільстві.

«В багатьох містах пройшли акції протесту проти закриття секонд-хендів, “покінчити” з якими влада має намір з 1 січня наступного року, - пише «Львівська газета». - У Львові така акція відбулася біля пам’ятника Тарасові Шевченку.

Продавці вживаного одягу стверджують, коли заборонять ввозити такий товар, то на українські ринки навалиться масовий імпорт дешевого синтетичного одягу з Китаю, що матиме відносно сумнівну якість. Відповідно, прибутків не отримає ні легка промисловість держави, яку нібито захищає уряд і голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський, закриваючи секонд-хенди, ні, тим паче, прості українці, які не зможуть носити якісний одяг з Європи, хоч і повторного використання.

Із цього стає зрозуміло: від закриття магазинів уживаного одягу постраждають найбідніші верстви населення, яким нові товари чи то українські, чи то китайські не по кишені. Виграє, як завжди, бізнес, тільки запитання чий: наш чи китайський?»

Не краща ситуація і в політичному відношенні. Спроби внести зміни до «Закону про мови» дає необмежені можливості галицьким політикам вправлятися в політичній риториці. Газета «Галичина» публікує виступи депутатів Івано-Франківської обласної ради:

«Надання російській мові фактично статусу другої державної повністю й остаточно знівелює статус мови титульної нації, — сказав лідер фракції БЮТ в обласній раді Юрій Романюк… Промовець закликав прикарпатців стати на захист рідної мови, «виступити відкрито й публічно всім складом своїх колективів».

Лідер фракції «Національний вибір» Богдан Борович осудив «позицію споглядання» політичних сил за тим, що творить команда Януковича…Він також запропонував прийняти звернення безпосередньо до російськомовного населення, аби «воно зрозуміло, що новоявлені русифікатори втягують його в небезпечні ігри із загрозливими наслідками».

Депутат від Франкції  НУНС Романія Постолянюк цитувала… рядки з поеми Ліни Костенко «Берестечко»: «Краще бути під турком, аніж з Москвою, бо той сплюндрує, а ця ковтне. Хай Україну чаша ся мине».

Тим часом політичні партії, які не мають представників у радах, вже розпочали передвиборчу агітацію на вулицях та парканах галицьких міст:

«Незважаючи на те, що офіційних кандидатів у депутати в Тернополі ще немає, у місті вже активно замайоріли біг-борди із обличчями, cлоганами та назвами політугруповань, - пише газета «Вільне життя».

Проте передвиборчі технології — це не тільки розклеювання афішок, плакатів, роздавання листівок, повідомлення в медіа. Це й масований наступ на виборця манівцями. Нещодавно у Тернопільському прес-клубі реформ обговорювали особливості «чорного» піару по-тернопільськи.

Виконуючий обов’язки голови обласного осередку Комітету виборців України Павло Левків зазначив, що у нашому місті виборча кампанія розпочалася ще задовго до офіційної дати.

- У ЗМІ почали публікуватися рейтинги ймовірних кандидатів на посаду міського голови та політичних сил, — розповів він. — Дані у них дуже відрізнялися, а про деякі соціологічні фірми навіть немає інформації в Інтернеті. Очевидно, соціологічні дослідження проводилися на замовлення різних політичних сил і подавали вигідну для себе інформацію».

Поки одні публікують фальшиві рейтинги, інші з’ясовують хто й звідки отримує фінансування. Газета «Експрес» пише:

«Вітренко звинувачує О.Тягнибока у співпраці з регіоналами. Партія влади «пригріла» свободівців. Таке переконання днями озвучила лідер ПСПУ Н.Вітренко. «Уже давно говорять, - що «Свободу» фінансують олігархи. Я впевнена, що без партії регіонів тут не обійшлося. Їй вигідно тримати Тягнибока при собі… Це не мої припущення. Інформація про те, що «Свободу» фінансують регіонали і навіть деякі російські бізнесмени, давно відома всій Україні. Досі вона не спростована ані самим Тягнибоком, ані його партією у результаті судового процесу…

Для регіоналів дуже вигідно, аби Тягнибок тиражував брехню про те, що нібито владна партія захищає інтеграцію з Росією. Таким чином він штучно підтримує рейтинг регіонів. Бо насправді Партія регіонів… проводить політику подвійних стандартів.

Регіонали тримають Тягнибока на короткому повідку, як собаку, котра виконує кілька функцій. З одного боку, він «гавкає» на Партію регіонів й обманює електорат півдня та сходу країни, а з іншого – своїм ультранаціоналізмом відриває частину голосів «помаранчевих» на заході і тим самим допомагає регіоналам їх «подрібнювати».

Поки політики з’ясовують між собою стосунки, звинувачують одне одного, обливають брудом, тільки один політик почиває собі на лаврах – наш колишній «месія», якого в Галичині вже малюють в … церквах.

«Ющенко вже майже святий – з таким заголовком вийшла західноукраїнська газета «Експрес». - Колишнього президента України та його родину зобразили у щойно відремонтованій церкві.

Святі у вишиванках, а серед них родина Ющенків – усе це намальовано на склепіннях церкви Архистратига Михаїла, що у селі Верин Львівської області. І схожого не побачиш у жодному іншому храмі… Усе склепіння церкви розписане ангелами та історичними персонажами. На ніжно-синьому тлі неба та хмарок намальовані постаті. Головна – Богородиця з Ісусом в руках.

А під її покровом – Віктор, Катерина і Тарас Ющенки, папа Іван Павло ІІ, Андрей Шептицький та Любомир Гузар. Усі вони намальовані до найменших деталей в одязі, рухах, міміці. Неймовірно, таке навіть на полотні відтворити важко, не те, що на опуклому склепінні.

«Не дивуйтеся, - усміхається художник Микола Гаврилів. – Малювати світських людей на стінах храму – цілком звична річ в українському іконописі. Якби наші прадіди, які розписували храми свого часу, не намалювали гетьманів у церквах, то ми б і досі не знали, який на вигляд був Хмельницький.

Крім того сім’ї Ющенків відведено досить символічну роль – вони прототип української родини. Адже провідна ідея розпису показати триєдиність Матері Божої, матері земної та Матері-Батьківщини. Тож біля Богоматері Катерина Ющенко – це образ земної матері зі своєю родиною… попали на фрески і улюблені вулики Ющенка».

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»




Статьи

Страна
17.04.2024
10:00

Формирование вооруженных сил и мобилизация в Украине. Как это было в прошлом

Битва за Украину была выиграна в значительной степени благодаря победе большевиков на идеологическом и информационном фронтах. Именно это, вместе с мобилизационными возможностями Красной Армии, непревзойденной жестокостью противника, способность...
Мир
16.04.2024
10:17

«Энергичный контрудар может стать джокером в рукаве Сырского». Российские СМИ об Украине

«Общая оценка украинских резервов приводит к выводу: имеющихся сил и средств командованию ВСУ не хватит для проведения стратегического наступления. Но их достаточно для энергичного контрудара оперативного масштаба на одном направлении».
Донбасс
14.04.2024
18:21

Новое издание обещает жителям "ДНР/ЛНР" новости о родившей котят кошке и некрашеном заборе. Обзор СМИ оккупированного Донбасса

  На минувшей неделе СМИ оккупированного Донбасса были традиционно скучны. Многочисленные близкие к местным властям Телеграм-каналы вслед за официальными источниками массовой пропаганды цитировали политиков чужой страны и в честь 12 апреля...
Все статьи