Для «Свободи» законів не існує?

В Івано-Франківську ВО «Свобода» задовго до офіційного старту виборчої кампанії до місцевих рад розпочала свою активну передвиборчу агітацію. Активісти цієї організації їздять містом і проводять агітаційні виступи в усіх мікрорайонах, представляючи своїх кандидатів до міської та обласної ради, а також кандидата на міського голову Івано-Франківська. Заклики голосувати за «Свободу» лунають відкрито і ніхто цьому не перешкоджає.

Закон про виборчу агітацію дає всім партіям рівні можливості і передбачає такий механізм: проведення партійних конференцій, висування кандидатів у депутати та в міські голови, їх реєстрацію в ТВК, отримання ними кандидатських посвідчень і тільки тоді - агітацію. Для цього чітко визначені часові орієнтири: з 27 вересня по 6 жовтня 2010 року.

І всі партії, здається, в Івано-Франківську притримуються цієї вимоги, за винятком тільки що «Свободи», для активістів якої законів видно не існує.

Партійні лідери цієї організації знають межі 30 виборчих округів до міської ради та трьох округів до обласної ради, які поки що існують лиш в проектному варіанті і наступного тижня будуть винесені на затвердження ТВК, відтак опубліковані у пресі і доведені до відома всіх учасників виборчих перегонів. Проте, «свободівці» вже знають приблизні межі виборчих округів і згідно цього визначили своїх кандидатів у депутати, яких начебто призначили головами осередків своєї партії в цих округах. До речі, територіальні межі осередків ВО «Свобода» та їх кількість чомусь чітко співпадають з межами та кількістю виборчих округів до Івано-Франківської міської ради та до Івано-Франківської обласної ради.

 

Тягнибоківці розвішують в округах агітаційні матеріали з фотографіями та біографіями цих керівників осередків, з їх приватними телефонами та адресами електронної пошти. Причому заклик цих матеріалів однозначний: «Хто як не ми!!!». «Свобода» розміщує по місту агітаційні плакати з символікою партії, роздає газети, і навіть(!!!) проводить агітаційні зустрічі з виборцями в мікрорайонах.

 

Так, вчора, 20 вересня в мікрорайоні «Каскад» по вулиці Стуса в Івано-Франківську відбулася подібна зустріч ВО «Свобода», про яку звісно не інформувалося ТВК, яка ще не приступила до роботи. Цього вечора мешканцям представляли голову партійного осередку, членкиню «Свободи» Оксану Савчук. На захід приїхали активісти «Свободи» з цілого міста, встановили гучномовці, розгорнули агітаційну палатку, роздавали агітацій матеріали і увімкнули музику з піснями про Бандеру та УПА. Відтак перейшли до виступів. Слово взяв лідер партії, депутат обласної ради Руслан Марцинків, який повідомив виборців, що балотується на міського голову Івано-Франківська. У своєму виступі пан Марцинків закликав повалити владу ворогів України: Януковича і Табачника, скаржився на переслідування активістів «Свободи» правоохоронними органами, закликав голосувати за націоналістів, оскільки всі інші кандидати - зрадники.

Забув лиш здається нагадати, що сам він довший час працював в штабі партії «Наша Україна» і став депутатом саме від цієї партії, що провела в обласну раду 40 депутатів. Проте всі вони, за словами Марцинківа, виявилися зрадниками і продалися Януковичу, а тільки Марцинків та О.Сич, голова обласної ВО «Свобода», що пройшов до обласної ради від блоку КУНу «Національний вибір», – слуги українського народу.

 

«Свободівці», отже, проголосили традиційний кандидатський набір передвиборчих обіцянок: ремонт дахів та підвальних розгалужень, влаштування дитячих майданчиків, вивіз сміття, тощо. Але 90% часу своїх виступів присвятили критиці Партії регіонів.

«Товариство, ціни на газ підвищуються на 50% для населення; товариство, вони вилучили сторінки про УПА; товариство, Мазепу оголосили зрадником; товариство, збільшили пенсійний вік до 60 років. Товариство, прийняття податкового кодексу Януковича-Тігіпка, в якому, вдумайтеся товариство, є податок на корови, є податок на криниці, є податок на тих 5 соток, яких сьогодні українці обробляють; товариство, януковичі повністю хочуть знищити, все українське на нашій землі, товариство, - заявив Р.Марцинків.

Загалом впродовж тридцяти хвилинного виступу Р.Марцинків вжив понад 90 разів слово-паразит «товариство», десять разів згадав свого вождя О.Тягнибока, і чотири рази повторив його вислів «ми на своїй богом даній землі, товариство». 

Відтак виступаючі увійшли в такий запал, що забули про всі вимоги чинного законодавства щодо виборів, і почали відкрито закликати голосувати за ВО «Свободу» та їх  кандидатів у всі ради водночас. А насамкінець пан Марцинків, щоб розрядити обстановку, розказав виборцям анекдот про Януковича:

«Якось приходить жінка до церкви  і молиться до Бога і каже: «Боже, дай мені 500 гривень, а то до пенсії не стає». Але був тут церкві Янукович  і почув її молитву та каже собі: «А ну, дам я цій жінці 500 гривень, бо я вже і так багато накрав». Вийшов на вулицю, зупинив жінку та передумав: замість 500 гривень дав жінці 400. Жінка наша взяла ті гроші і подякувала Януковичу, але відходить на пару метрів та каже: «Боже, та через кого ти передав мені цих 500 гривень? Подивися, та він вже зумів вкрасти моїх (!!!) 100 гривень!»

Анекдот дуже символічний вийшов: галичани, на думку тягнибоківців, готові брати гроші і від Януковича, і від Табачника, і навіть від самого Сатани. При цьому вважають, що це бог з неба послав. Тому на виборах кількість виборців Віктора Федоровича зростає навіть у тих селах, де жили та народжувалися Степан Бандера та герої УПА.

Тим часом лідер ВО «Свобода» розраховує, що саме його діюча влада призначить головним опозиціонером країни, і тоді він зможе просити в «бога» більше грошей на своє щасливе й розкішне життя на йому богом даній землі. Адже «націоналізм –це любов» – твердить О.Тягнибок. Тільки любов до чого? Чи не до грошей?

 

Василь Хом’як, «ОстроВ»

Статьи

Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Донецк
22.04.2024
18:04

СЭЗ и кризис доверия. Донецкий дневник

Из всего обещанного ранее удалось реализовать только одно – «присоединение» к РФ. Да и то как-то кособоко: вроде, всех обрусили, то есть выдали паспорта с курицами, но по факту «русскими» жители «ДНР» считаются исключительно в своем зоопарке.
Все статьи