Чернівці очікують пожвавлення економічної співпраці з Ізраїлем







Буковина очікує пожвавлення економічної співпраці з Ізраїлем. На цьому наголосив голова Чернівецької облдержадміністрації під час зустрічі із делегацією Держави Ізраїль на чолі з Міністром держави Ізраїль з питань інформації та діаспори Юлієм Едельштейном. Так, на думку очільника крайової влади, пріоритетними напрямками співробітництва є реалізація транзитного потенціалу краю, який нині розглядається саме як товар, співпраця у галузі сільського господарства, використання туристичного та природно-рекреаційного потенціалу Буковини, зокрема у галузі бальнеології.

Володимир Куліш зазначив, що очікування пожвавлення економічної складової співробітництва не випадкові, адже взаємовідносини між Буковиною та Ізраїлем були об’єктивно встановлені задовго до здобуття незалежності та світового визнання наших держав, позаяк в Ізраїлі існує декілька поколінь буковинських та чернівецьких земляцтв. Саме за ініціативи керівництва Чернівецької області, чи не вперше за історію однієї з найбільших євроінтеграційних структур – Центральноєвропейської Ініціативи, представник ізраїльської сторони брав участь в Робочій зустрічі ЦЕІ, що проходила на Буковині. Велике значення нині мають й міжмуніципальні зв’язки міст Чернівці та Назарет-Ілліт. Голова облдержадміністрації відзначив й те, що з ініціативи чернівецьких фахівців на засіданні українсько-ізраїльської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, що відбулася в листопаді 2005 року, у спільний протокол було внесено пропозиції про співробітництво української та ізраїльської сторін за програмами ENPI (нового Європейського Інструменту Партнерства и Сусідства) у співвідношенні із спільними пріоритетами, що визначені  Планами дій «Україна-ЄС» та «Ізраїль-ЄС». «У більш прагматичній формі ці ініціативи знайшли відображення в угоді про співробітництво Буковинської торгово-промислової палати та торгово-промислової палати «Ізраїль-Україна», яку було підписано в рамках святкування 600-річчя Чернівців», - зауважив Володимир Куліш.

У свою чергу Юлій Едельштейн пообіцяв всіляко сприяти розвиткові гармонійних стосунків між Ізраїлем та Чернівецькою областю. Він вважає, що колишні чернівчани, багато з яких є депутатами Кнессету або керівниками потужних бізнесових структур, були б зацікавлені у налагодженні економічних зв’язків з Буковиною. Наостанок Міністр держави Ізраїль з питань інформації та діаспори запросив очільника виконавчої влади Буковини взяти участь у презентації міжнародної акції «Народи Світу пишуть Біблію від руки рідною мовою», що відбудеться сьогодні в обласному центрі, та здійснити свій запис у Біблії.

Статьи

Донецк
25.04.2024
10:45

Действовать и жить интересно: Как молодежь из Мирнограда развивает общину у линии фронта

Сейчас в Донецкой области массовые мероприятия запрещены, но люди нуждаются в каком-то моральном утешении. Творческие проекты объединили талантливую молодежь и создали терапевтический эффект для жителей громады, заполнили культурную пустоту.
Страна
24.04.2024
15:26

Когда кровь спасает жизнь: как Днепропетровщина держит донорский фронт

Кровь – это ресурс, который невозможно заменить искусственным веществом. И от этого ресурса зависит жизнь как военных, так и гражданских. Донорство уже более двух лет держит свою линию обороны. И в нашей стране очень принципиально перейти от...
Мир
23.04.2024
17:26

«Брать пример с Ленина и сменить, наконец, внутреннюю политику». Российские СМИ об Украине

...В такой хороший весенний день даже не хочется писать про этот цирк уродцев под названием «конгресс США», но несколько важных тезисов по субботнему голосованию все-таки обозначим...
Все статьи